Op bezoek bij: Franciacorta en Mosnel wijndomein

Dacht je dat Prosecco de enige mousserende wijn is uit Italië? Dan ga je in dit artikel iets heel fijns leren: er is namelijk een veel lekkerdere bubbel! En Franciacorta is de naam. Vlakbij de stad Brescia, het Iseomeer in de regio Lombardije vind je het gebied Franciacorta, waar ook de gelijknamige wijnen worden verbouwd. In 1995 werden de wijnen bekroond met een DOCG status. DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita, wat een keurmerk is voor Italiaanse wijnen. Deze DOCG status geldt uitsluitend voor mousserende wijnen, waarvan de rijping op fles minimaal 25 maanden heeft geduurd.

Franciacorta Mosnel

Franciacorta was de eerste mousserende wijn uit Italië met een DOCG. De gebruikte druivenrassen hiervoor zijn Pinot Bianco, Chardonnay en Pinot Nero. De wijnen worden gemaakt volgens de méthode traditionelle, en mogen pas 25 maanden na oogstdatum in de handel worden gebracht en hebben een verplichte flesrijping van 18 maanden. In totaal zijn er 125 producenten van Franciacorta in het gebied.

Maar waarom worden nu precies hier zulke mooie mousserende wijnen gemaakt? Er zijn twee belangrijke factoren: 1. De koele bries die hier vanuit de Alpen over Lago d’Iseo waait, creëert een uitstekend microklimaat voor het produceren van frisse witte, levendig rode en klasserijke mousserende wijnen. 2. De morene die tijdens de laatste ijstijd is gecreëerd zorgt voor een natuurlijk ‘basin’ waarin de druiven extra beschermd worden voor vorst, regen en hagel.

Mosnel Franciacorta

Franciacorta Mosnel

Tijdens mijn bezoek aan de regio Brescia mocht ik ook een kijkje nemen bij Franciacorta producent Mosnel. Mosnel betekent in Keltisch dialect ‘stapel van steen’. In 1836 werden de 16de eeuwse wijnkelders aangekocht door de Barboglio familie en werd er vooral rode, stille wijn geproduceerd. In 1976 werd de naam veranderd naar Mosnel maar nog steeds staat nu de 5de generatie wijnmakers te bikkelen in de wijnkelders.

Franciacorta Mosnel Franciacorta Mosnel Franciacorta Mosnel

Alle 42 hectare druiven van het wijnhuis worden biologisch geteeld, verwerkt en gevinifieerd, waardoor alle wijnen ook het keurmerk ‘bio’ hebben. Mosnel maakt acht verschillende soorten Franciacorta: brut, brut nature, rosé, pas dosé, satèn, ebb (extra brut), parosé en een reserve. Satèn is een bijzondere variant; hier worden alleen de witte druiven Pinot Bianco en Chardonnay voor gebruikt. Een blanc de blanc dus! De wijnen van Mosnel zijn rijk aan tonen van perzik, bloesem en citrus. Prachtig rijke en volle mousserende wijnen, een verfijnde mousse, die het mooie fruit, in de smaak tot leven brengt. De afdronk is elegant, fris en lang.

Franciacorta Mosnel

Je kunt Mosnel ook zelf bezoeken voor een tour door de kelder en een proeverij. Op zaterdag en zondag zijn er om 11:00 en 15:30 rondleidingen over het domein. Je moet je wel even aanmelden via de mail; alle informatie kun je vinden op http://www.mosnel.com/visite-e-degustazioni.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER ARTIKELEN OVER wijn:

Voor dit artikel ben ik door Visit Brescia uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.