El pais; de blauwe druif uit Chili

on

El pais is een beroemde druivensoort uit Chili. El pais staat ook wel bekend als ‘de blauwe druif’. Toen in de zestiende eeuw de Spanjaarden Chili veroverden, namen ze dit druivenras mee vanuit hun thuisland en planten het aan in Chili. De Spanjaarden gebruikten deze wijn voor de katholieke mis en om de soldaten in het leger van wijn te voorzien.

El Pais; de blauwe druif uit Chili

Wijnland Chili

Chileense wijn van El pais drank bij Drankdozijn.nl, staat bekend om de hoge kwaliteit. Hoe kan dat? Een belangrijke verklaring is het feit dat Chili het langste land ter wereld is, waardoor in Chili meerdere klimaten voorkomen. Dit maakt het land ideaal voor wijnbouw. Daarbij is het land omgeven door uiteenlopende natuurlijke barrières. Noordelijk ligt de Atacamawoestijn, oostelijk bevindt zich de Andes, aan de zuidkant de Zuidpool en aan de westzijde de Stille Oceaan. De omstandigheden voor goede wijnbouw zijn hierdoor uitstekend. Het klimaat is relatief droog en gezond, terwijl het land baadt in het zonlicht. Ten gevolge hiervan hebben Chileens druivenboeren geen last van bijvoorbeeld druivenziekten als phylloxera (ook wel druifluis genoemd) of valse meeldauw. Bestrijdingsmiddelen zijn daarom in Chili niet nodig en dat resulteert in natuurlijke, gezonde en perfect smakende wijnsoorten.

El Pais; de blauwe druif uit Chili

Drie wijngebieden

Chili kent drie belangrijke wijngebieden. De meeste el pais wijn wordt geproduceerd in de Centrale Vallei, het middenstuk van Chili. Omdat de temperaturen hier ’s nachts flink dalen, komen de wijnstokken tot rust en ontstaat een unieke druivensmaak. In het noorden ligt de Coquimbo Valley, waar onder meer tafeldruiven en andere wijndruiven groeien. Dit gebied is warm en droog. Ten slotte is in het zuiden van Chili. Hier zijn meerdere wijnregio’s te vinden, onder meer de Itata Valley, Bío-Bío Valley, de Malleco en Maule Valley. Deze gebieden, waar onder andere de druivensoorten cabernet sauvignon, carignan en el pais geproduceerd worden, zijn relatief vochtig en hebben geen irrigatie nodig.

El Pais; de blauwe druif uit Chili

vooral in het zuiden

El pais druiven groeien vooral in het zuiden van Chili, in de wijngebieden waar geen irrigatie nodig is. Sinds ongeveer 2010 is in deze regio sprake van een enorme opleving in de productie van el pais-wijnen. Doordat deze wijngebieden ver van de grote steden liggen, zoals Santiago op 350 kilometer, groeien ze in een gezonde omgeving en kunnen ze goed rijpen. El pais is dan ook een garantie voor een overheerlijke rode of witte wijn!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.