Ga mee op wijntour in de provincie Luik

Als je een aan een wijntour denkt, denk je misschien eerder aan Frankrijk, Italië of misschien wel Zuid-Afrika. Maar in de prachtige provincie Luik op nog geen 20 minuten rijden van Maastricht zijn er maar liefst 23 wijngaarden die je kunt bezoeken, waar je kunt proeven en waar je soms zelfs mee mag helpen met oogsten!

4 smaakroutes in de provincie Luik

In de handige gids ‘4 Smaakroutes in de provincie Luik’ is één van de routes helemaal gewijd aan wijn en wijngaarden. Inclusief handige kaart met alle punten. Dit boekje kun je natuurlijk afhalen bij het VVV in Luik, maar ze sturen hem ook zelfs helemaal gratis naar je toe! Kan je alvast thuis gemakkelijk je eigen route uitstippelen. De gids kan je hier gemakkelijk aanvragen: www.liegetourisme.be.

Wijntour

In het boekje staat ook een kaastour, een chocoladetour en een biertour, maar voor nu hou ik het even op de wijntour. Want ik ben zelf ook bij twee Luikse wijnmakers langs geweest!

4 smaakroutes in de provincie Luik

In de gids staan dus 23 wijnbouwers/wijngaarden waar je langs kunt gaan. Elke wijngaard heeft 1 pagina in de gids waarop belangrijke info staat over de locatie en bijvoorbeeld openingstijden. Sommige wijngaarden zijn zo klein dat je daar alleen op afspraak langs kunt. Zoals bijvoorbeeld Domaine Septem Triones van meneer Galler.

Domaine Septem Triones

Op zo’n 15 minuten rijden van het centrum van Luik ligt Domaine Septem Triones. Jean Galler is in Luik en omstreken bekend geworden met zijn chocolade, maar nu hij meer vrije tijd heeft is hij met zijn dochter Justine aan een lang gekoesterde wens begonnen: een eigen wijndomein! Helemaal biodynamisch en verantwoord met een eigen natuurlijke composthoop.

Wijntour door de provincie Luik - Domaine Septem Triones

Trots laat Jean zijn wijngaard aan ons zien. En inderdaad, op de grond tussen de wijnranken zien we inderdaad dezelfde compost liggen. Het is maar een kleine wijngaard, maar 3000 stokken (±1 hectare). Jean heeft al het volgende veld aangeplant, maar het duurt nog zeker 2 jaar voordat hij daar druiven van kan oogsten.

Wijntour door de provincie Luik - Domaine Septem Triones Wijntour door de provincie Luik - Domaine Septem Triones

Daarna was het tijd om te proeven! Je kon wel zien dat Jean een echte gastheer is, want op de niet-subtiele vraag ‘goh, kan je chocolade met wijn pairen?’ kwam Jean gelijk met een hele rang Galler chocolade aan!

De wijnen waren van hoge kwaliteit, maar omdat er maar ±1000 flessen per jaar worden gemaakt beginnen de prijzen bij €30 de fles.. Misschien dat ik niet zo snel een fles zal kopen, maar een bijzondere kennismaking was het zeker!

Domaine Les Coteaux de la Légia

De andere wijngaard die we bezocht hebben was die van Salvatore Carvona en zijn vrouw. Op een steil stuk helling, midden in een woonwijk, vinden we ongeveer 1200 stokken Pinot Gris, Pinot Noir, Auxerrois, Gewurztraminer en een paar stokken Merlot (tegen de muur van het huis).

Wijntour door de provincie Luik -Domaine Les Coteaux de la Légia Wijntour door de provincie Luik -Domaine Les Coteaux de la Légia Wijntour door de provincie Luik -Domaine Les Coteaux de la Légia

Helaas was al mooie voorraad wijn allemaal al verkocht, pech voor ons, maar goed nieuws natuurlijk voor een kleine wijnboer! 😉

Ramada Plaza Liège City Center

Centraal punt en slaaplocatie was voor ons Hotel Ramada Plaza aan de rand van het centrum van Luik. Benieuwd hoe mijn hotelkamer en het ontbijt eruit zag? Ik heb een klein filmpje gemaakt! 😀


Mocht je zelf een weekendje Luik willen boeken, kijk dan op de site van Oufti Tourisme, daar kun je gemakkelijk je hotel + allerlei activiteiten in 1x boeken!


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: België Toerisme Wallonië-Ardennen,LiègeTourisme.be & OuftiTourisme.be

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.