In Vecchia Romagna brandy ingemaakte mandarijnen

Als ik ergens op visite ga, vind ik het altijd leuk om iets mee te nemen. Een bosje bloemen, een doosje chocolade of iets zelfgemaakt. Ik ben niet zo’n knutselaar, dus bij mij kom je dan al snel uit op iets eetbaars… 😉 Gebruik deze mandarijntjes bijvoorbeeld als garnering op een dessert, de heerlijke smaken van de brandy en de kruiden zijn helemaal in de partjes getrokken. En gebruik daarna de fruitige, kruidige brandy als basis in een cocktail! Niets weggooien! 😀

In Vecchia Romagna brandy ingemaakte mandarijnen

De brandy die ik heb gebruikt is de Vecchia Romagna Nera, een Italiaanse brandy. De term brandy is een Engelse verbastering van het Nederlandse woord brandewijn. BrandyVecchia Romagna brandy wordt gemaakt door witte wijn te distilleren, op eenzelfde manier hoe cognac gemaakt wordt. Maar cognac heeft een beschermde status (net als champagne alleen uit het gebied champagne mag komen). Na het distilleren wordt de kleurloze brandy (in het begin is gedistilleerde alcohol nog kleurloos) op houten vaten gerijpt. Hoe langer de brandy contact heeft met het hout, hoe intenser de kleur, geur en smaak.

Interessant feitje: Vecchia Romagna is gedistilleerd van wijn van de Trebbiano druif (Ugni Blanc in Frankrijk). Ugni Blanc wordt op zijn beurt in de cognacstreek weer gebruikt voor de productie van cognac.. Dus dezelfde druiven, hetzelfde proces, maar het mag geen cognac heten omdat het niet uit de ‘goede’ streek komt.

Grappig feitje: op het label van de fles staat het hoofd van een man; dit is de god van de wijn uit de Romeinse mythologie Bacchus.

In Vecchia Romagna brandy ingemaakte mandarijnen

Benodigdheden:

  • 300-350 gram partjes mandarijnen, ongeveer 6-7 stuks
  • 200 ml brandy
  • 150 ml water
  • 100 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs

Bereidingswijze:

Verhit de suiker en het water in een pannetje totdat alle suiker is opgelost. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Pel alle mandarijnen en haal de partjes los van elkaar. Probeer zoveel mogelijk van de witte fliepeltjes van de partjes te halen.

Spoel 1 grote pot (of een paar kleine potjes qua kadootjes) goed om met kokend water en doe hierin de mandarijntjes. Meng de brandy met het afgekoelde suikerwater en doe die samen met de kaneel en steranijs in de pot bij de mandarijntjes.

Hoe langer je de pot laat staan hoe meer de mandarijntjes de smaak van de brandy en de kruiden opnemen.

Ongeveer een maand houdbaar in de koelkast.


Kijk voor meer informatie op de site van De Monnik Dranken

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.