Fotograferen met je mobiel: 6 tips!

Foto’s maken; je doet het waarschijnlijk vaker dan je je beseft! Even een grappig moment vastleggen; die lekkere lunch, het schommelen van je kind.. Alles kun je in een handomdraai opslaan. Maar misschien kun je nog wat tips gebruiken! 😀 

Fotograferen met je mobiel: 6 tips!

Wat gebruik ik zelf?

Ik heb zelf nu een iPhone 6 met een sim only abonnement; ik had hiervoor een LG G4 met een fantastische camera, maar het toestel zelf mankeerde een hoop. Dus nu gebruik ik de oude iPhone van Franz toen hij een iPhone 7 kocht. En eigenlijk ben ik er super tevreden over! De camera kwaliteit is goed en zelfs na 4 jaar doet alles het nog prima. Ook een voordeel; ik heb geen duur abonnement meer nodig inclusief toestel, dus heb een voordelig sim only abbo van T-Mobile.

1. Schone lens

Misschien een overbodige tip, maar je telefoon zit vaak in je zak of in je tas. Misschien niet de meest stofvrije plekken op de wereld. Zorg dus dat je met je sjaal of stukje trui even je lens schoonmaakt voordat je foto’s gaat maken. Dat kost je anders wat serious photoshopskills als je die vlekken wilt wegwerken later.

2. Belichting

Daglicht is top voor het fotograferen met je mobiel, maar pas op met direct licht, maar zorg dat je een beetje in de schaduw blijft. Anders krijg je van die harde schaduwen.  En kijk of je de zon in je rug kunt krijgen, dan heb je het helderst beeld. Iedereen heeft het weleens gemerkt; in bijvoorbeeld een donker restaurant zijn je foto’s nooit zo mooi als overdag. Tip: als iemand anders een servet voor zijn of haar zaklamp (van de mobiel) houdt, en dan bij schijnt; dan wil het soms nog wel eens lukken om een degelijke foto te maken. De rare blikken van gasten om je heen moet je dan maar even voor lief nemen.. 😉

Thuis kun je een stuk wit piepschuim, een groot vel wit papier of een vel aluminiumfolie om een stuk karton vouwen om het licht zoveel mogelijk te weerkaatsen.

Een voorbeeld van foto’s van mezelf op deze manier gemaakt zijn de foodfoto’s van de kaas bitterballen. Eigenlijk was ik veel te laat begonnen met koken; en toen het eindelijk klaar was, was het al bijna 7 uur en werd het al echt donker. Maar gelukkig kon ik met een stuk piepschuim mijn foto’s nog redden! 🙂

3. Ander perspectief

Iedereen maakt gemakkelijk foto’s op neushoogte, maar ga ook eens op de grond liggen! Of kijk of je een hoger punt kunt pakken door aan een lantaarnpaal te hangen. 😉

4. continustand

Ik kwam hier dus echt heel laat pas achter, maar op de iphone kun je dus heel veel foto’s achter elkaar maken. De continustand. Als je de ontspanknop ingedrukt houdt neemt het toestel dan heel snel achter elkaar foto’s, tot je de knop weer loslaat. Op die manier heb je een veel grotere trefkans om bijvoorbeeld een sprong vast te leggen. Je hoeft na afloop alleen de foto’s nog maar af te speuren naar de beste foto. Op sommige apparaten moet je de functie eerst in de instellingen inschakelen.

Mocktails maken met de nieuwe SodaStream Spirit One Touch

5. De regel van derden

Je kunt waarschijnlijk instellen op je telefoon of je een raster wilt zien. Dat heeft te maken met de compositieregel ‘de regel van derden’. Plaats eens je hoofdonderwerp op of in de buurt van een kruising van deze lijnen. Nadeel is dat je telefoon waarschijnlijk scherp blijft stellen op een object in het midden van je scherm, waardoor je wel even moet blijven ’tikken’ om het onderwerp vast te houden qua scherpte/diepte.

Fotograferen met je mobiel: 6 tips!

6. apps

En misschien zullen veel mensen het niet toegeven (#nofilter) maar de meeste foto’s die je tegenkomt op facebook of instagram hebben toch wel enige bewerking gehad. Juist om even het licht bij te werken, of wat tegenvallende kleuren op te peppen. Deze fotobewerkingsprogramma’s hebben tegenwoordig bijna allemaal een app waardoor je gelijk op je telefoon je foto’s kunt bewerken. Fijne apps waar ik graag mee werk zijn Lightroom Mobile, Snapseed, Unfold (is meer voor collages) en Cutstory die je filmpjes op precies 15 seconden knipt voor insta stories.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met T-Mobile, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Ook leuk om te lezen:

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Joost schreef:

    De continuestand is echt een goede tip. Die ga ik zeker gebruiken!

    1. Ongewoon lekker schreef:

      Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.