De mooiste plekken van Novara, Varallo en Vercelli in Noord-Piemonte

Elk jaar stelt reisplatform Lonely Planet de Best in Travellijst samen. De redactie maakt een top 10 voor dé bezienswaardige landen, regio’s, steden en budgetbestemmingen. En in de Best in Travel 2019-lijst met regio’s staat Piemonte in Italië op nummer 1! Ik mocht met eigen ogen de regio Novara, Varallo en Vercelli komen bekijken waarom nu juist deze regio op nummer één is geëindigd.

Een handig kaartje: 

Novara en omstreken

Tavoli in Salumeria

Ik had nog nooit van een Salumeria gehoord, maar het is dus een delicatessenwinkel (vaak ook met een restaurantje erbij) die gespecialiseerd is in allerlei verschillende soorten salami, worsten en charcuterie. Heerlijk om met een berg vleeswaren, kazen en een goed glas wijn een Italië reis te beginnen. 😉

Salumeria Novara Salumeria Novara Salumeria Novara Salumeria Novara Salumeria Novara

Basilica of San Gaudenzio

Hij is niet te missen in Novara: de koepel van de Basilica of San Gaudenzio. De koepel is gecreëerd door Alessandro Antonelli en voltooid rond 1887. Met de lift ga je naar het eerste plafond, daarna kun je via een aantal trappen naar de bovenste rand naar buiten. Vanaf 45 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Basilica of San Gaudenzio Novara Basilica of San Gaudenzio Novara Basilica of San Gaudenzio Novara

Biscottificio Camporelli

De koekjes van Camporelli zijn een begrip in Novara. Zelfs de douanebeambte bij het vliegveld in Milaan keek verlekkerd naar de zak met biscotti toen die voorbij kwamen op de band. Ze worden gemaakt met ei, suiker en bloem en worden 130 seconden op 300 graden gebakken. Voor de ’tweede bak’ gaan ze nog een keer terug de oven in, nu 20 minuten op 80 graden. En dan zijn ze al klaar. Hele luchtige koekjes die mij een beetje deden denken aan lange vingers. En ze maken er maar liefst 100.000 op een dag!

Biscottificio Camporelli Biscottificio Camporelli Biscottificio Camporelli Biscottificio Camporelli Biscottificio Camporelli

Restaurant Tantris

Chef Marta Grassi heeft al sinds 1999 een Michelinster, dat is al twintig (20!) jaar. Haar man Mauro Gualandris is de maître en sommelier in het restaurant. We vonden het al gek dat we de enige gasten waren, maar normaal gesproken gaat het restaurant pas om acht uur open; wij waren er om zeven uur (al). Supervroeg voor Italiaanse begrippen! We werden verwend met heerlijke gerechtjes zoals ansjovis plin (kleine gevulde deegkussentjes), bonbon van makreel, risotto met gorgonzola en crunchy gorgonzola schimmel, varkensbuik met appel en uienjam en als dessert een chocoladeblok met karamel en zabaglione.  Voor mij sprongen vooral de kleine amuses en gerechtjes eruit; heerlijk fris en licht van smaak. De risotto was van hoofdgerechtformaat (was bedoeld als voorgerecht) en het blok chocolademousse was erg massief.

Restaurant Tantris - Chef Marta Grassi Restaurant Tantris - Chef Marta Grassi

Restaurant Tantris - Chef Marta Grassi
Plin
Restaurant Tantris - Chef Marta Grassi
risotto

Restaurant Tantris - Chef Marta Grassi

Restaurant Tantris - Chef Marta Grassi
Varkensbuik met appel en uienjam
Restaurant Tantris - Chef Marta Grassi
Chef Marta Grassi
La Locanda delle due Suocere

La Locanda delle due Suocere (vrij vertaald De herberg van de twee schoonouders) is een trattoria van hoog niveau. Op Tripadvisor zelfs het 3-na beste restaurant van Novara. Dat moeten we dus wel even checken. Als voorgerecht nemen we verschillende antipasti zoals vitello tonnato, charcuterie, kazen (gorgonzola!) en steak tartaar. Als hoofdgerecht mag iedereen zelf iets kiezen uit de lijst primi. En inderdaad geen hoofdgerecht, maar dat komt omdat we een uur daarvoor nog volgestopt zijn bij de wijnmaker, dus niemand had echt honger! Als hoofdgerecht koos ik voor de agnolotti; een typisch Piemontese pastakussentjes gevuld met stoofvlees van rund. Weggespoeld met een aantal glazen lokale Barbera. Aanrader voor wanneer je tussen de Italianen gewoon goed authentiek Piemontees/Noord-Italiaans wilt eten. En betaalbaar ook nog; de primi’s liggen rond de €10-€12, de secondi (vooral vleesgerechten) rond de €16-€18.

La Locanda Novara La Locanda Novara

Varallo en omstreken

Santa Maria delle Grazie

De Santa Maria delle Grazie is een rooms-katholieke tempel in gotische stijl aan de rand van het dorpje Varallo. De kerk werd gebouwd, samen met het aangrenzende Franciscaanse klooster, door Padre Bernardo Caimi tussen 1486 en 1493. Naast dat het gewoon een mooie oude kerk is, is er nog iets bijzonders waarvoor je even je hoofd om de deur moet steken. Op de kerkmuur heeft in 1513 kunstenaar Gaudenzio Ferrari een 82 m² grote fresco geschilderd. In 20 panelen (je leest het bijna als een stripboek) zie je de belangrijkste evangeliën voorbijkomen. Ik ben totaal niet religieus, maar dit is toch wel een meesterlijk stukje werk. Als je dichterbij komt zie je ook dat sommige delen van de schilden en helmen uit de muur steken als in een reliëf. Heel ingenieus gedaan.

Santa Maria delle Grazie Varallo Santa Maria delle Grazie Varallo

Sacro Monte

De Sacro Monte (Heilige Berg) werd gesticht in de late vijftiende eeuw door de Franciscaanse monnik Bernardino Caimi, met de steun van de toonaangevende families van de stad. Hij ontwierp het als een schematische replica van Jeruzalem, om de gelovigen in staat te stellen een virtuele bedevaart naar de Heilige Stad te maken als ze de gevaarlijke reis niet zelf konden maken. Het complex bevat 45 kapellen met daarin diorama’s over het leven van Jezus. Maar liefst 800 houten en terracotta beelden zijn er gebruikt om zijn leven weer te geven. Bijzonder om eens te zien, maar soms ook wel een beetje griezelig. Wel fijn: er gaat een kabelbaan naar boven. 😉

Sacro Monte Varallo Sacro Monte Varallo Sacro Monte Varallo Sacro Monte Varallo

Enoteca Regionale di Gattinara e delle Terre del Nebbiolo del Nord Piemonte

Deze wijnwinkel is het meest noordelijk gelegen informatiecentrum over wijn in Piemonte. Het is gevestigd in een oude villa in Gattinara en biedt een uitgebreid gamma wijnen uit de noordelijke gebieden van Piemonte. Je vindt er ook boeken, grappa’s en talrijke wijnattributen. Het leuke is dat de winkel wordt gerund door wijnliefhebbers uit het dorp: onder andere een advocaat, docent en een skileraar.

Enoteca Regionale di Gattinara e delle Terre del Nebbiolo del Nord Piemonte Enoteca Regionale di Gattinara e delle Terre del Nebbiolo del Nord Piemonte Enoteca Regionale di Gattinara e delle Terre del Nebbiolo del Nord Piemonte Enoteca Regionale di Gattinara e delle Terre del Nebbiolo del Nord Piemonte Enoteca Regionale di Gattinara e delle Terre del Nebbiolo del Nord Piemonte

Rovellotti Viticoltori

Een van de beste manieren om Piemonte te verkennen is de geweldige wijnen. Van de gewaagde rode wijnen van Nebbiolo tot de delicate, zoete, bruisende witte wijnen van Moscato d’Asti. Van de 20 belangrijkste wijnregio’s van Italië staat Piemonte op de 6e plaats qua hoogste productievolume. Het staat bekend om de hoge kwaliteit en produceert meer DOCG-wijnen (Denominazione di Origine Controllata e Garantita – de beste wijnclassificatie van Italië) dan welke andere regio dan ook. In Piemonte zijn er in totaal 59 verschillende wijnregio’s. Ik vertel je in mijn aparte artikel over Rovellotti Viticoltori graag meer over de wijnregio Ghemme.

Rovellotti Viticoltori - Ghemme Piemonte
Foto: Giacomo Bassi

Vercelli = rijstland

Principato di Lucedio

Rijst is één van de belangrijkste landbouwproducten van Piemonte. De productie is goed voor 10% van de landelijke export. Zes van de acht provincies leveren rijst en de teelt zorgt voor duizenden arbeidsplaatsen. De belangrijkste rijstvelden liggen in de provincies Alessandria, Novara en Vercelli. De rijstvelden zijn samen goed voor meer dan 100.000 hectaren en zijn erkend als DOP. Al meer dan 500 jaar wordt in dit gebied al rijst geteeld. Het waren cisterciënzer monniken van de Lucedio abdij die in de 15e eeuw de rijst introduceerden en verfijnden. De abdij is nog steeds in productie en tegenwoordig een Prinsdom en eigendom van de adellijke familie Salvadori di Wiesenhoff.

Principato di Lucedio Principato di Lucedio Principato di Lucedio
Principato di Lucedio
Graaf Paolo Salvadori di Wiesenhoff
Principato di Lucedio Principato di Lucedio Principato di Lucedio

Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Nog meer italië ↓

Voor dit artikel ben ik door Visit Piemonte, UnionCamere Piemonte en Regione Piemonte uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.