Barolo en Barbaresco: De parels van Piemonte

Piemonte is een beroemd wijngebied in het noordwesten van Italië en is aan drie zijden omgeven door de Alpen. De streek staat bekend om risotto, chocolade en truffels, maar ook met name om wijn. Misschien het meest geliefd is toch wel de Barolo wijn. De Italiaanse wijn Barolo wordt dan ook niet voor niets de koning van de wijnen genoemd.

Barolo wordt gemaakt van de druif Nebbiolo die we vooral vinden in de warmste en zonnigste delen van de streek. De druif rijpt langzaam en heeft daarom alle licht en warmte nodig. Een andere beroemde druif uit de streek is de Barbera. Deze staat bijna overal in de streek wel aangeplant. Barbera rijpt sneller dan Nebbiolo, maar heeft wel een optimale rijping nodig. Andere bekende druiven in Piemonte zijn onder meer Dolcetto, Moscato, Arneis en Cortese. Piemonte wordt als wijnregio ook weer onderverdeeld in verschillende gebieden: Monferrato, L’Artigiano, Roero, Noord-Piemonte en Langhe. Het is deze laatste streek, de Langhe, waar we de prestigieuze wijnen Barolo en Barbaresco vinden, allebei gemaakt van de druif Nebbiolo.

Barolo en Barbaresco - De parels van Piemonte

DOCG

Barbaresco vinden we ten (noord)oosten van de stad Alba en er worden jaarlijks zo’n vier miljoen flessen wijn geproduceerd. Barbaresco heeft, net als Barolo, de hoogste classificatie binnen de Italiaanse wijnwetgeving, namelijk DOCG. DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita, de hoogste classificering in Italië. De Barolo DOCG ligt ten zuidwesten van Alba waar jaarlijks zo’n elf tot twaalf miljoen flessen wijn worden geproduceerd. De wijnen hebben geen diepe kleur en lijken wat kleur betreft een beetje op Pinot Noir. De meest bekende aroma’s zijn die van pruimen, kersen en rode bessen in de jeugd, tot aroma’s van leer, drop, rozen en truffel na enige jaren rijping. De wijn is altijd van honderd procent Nebbiolo gemaakt en rijpt vaak minimaal vier jaar, soms wel tot acht jaar, op grote eikenhouten vaten. Die lange rijping in het vat is nodig om de tannines in de wijn te verzachten.

De verschillen

Maar wat zijn de verschillen tussen een Barolo en een Barbaresco? Over het algemeen is een Barbaresco lichter en rijpt de wijn sneller. De wijn is, vooral wanneer die jong is, soepeler dan Barolo. Barolo wordt dan ook wel de koning genoemd en Barbaresco de koningin. Een Barolo moet volgens de wet ook langer rijpen: minimaal 38 maanden, waarvan 18 maanden op hout. Terwijl dat voor een Barbaresco minimaal 26 maanden is, waarvan 9 maanden op hout. Voor de Riserva wijnen gelden nog langere rijpingsperiodes.


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER wijn ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.