Het Meer van Iseo en Monte Isola

De bekendste meren van Italië zijn volgens mij het Gardameer, het Lago Maggiore en het Comomeer. Supertoeristisch en altijd heel erg druk. Maar er is een alternatief dat net zo mooi is, maar nog niet ontdekt door het massatoerisme: het Meer van Iseo (Lago d’Iseo).

Het Meer van Iseo en Monte Isola

De enige manier om op het eiland te komen is per boot. Wij namen de boot vanaf Pisogne in het noorden van het meer naar Peschiera Maraglio op het eiland Monte Isola. Tijdens deze vaartocht heb je uitzicht op de prachtige bergen die het meer omringen en verschillende kleine privé-eilandjes. In de rotsen van de waterkant zagen we verschillende bogen en gaten zitten; dit zijn uitzichtpunten langs een wandel- en fietspad genaamd ‘Pista Ciclopedonale Vello-Toline‘ dat loopt van Vello di Marone tot Toline di Pisogne. Wij hadden hier helaas geen tijd voor, maar het zag er prachtig uit!

Het Meer van Iseo en Monte Isola
Pisogne
Het Meer van Iseo en Monte Isola
Pista Ciclopedonale Vello-Toline

Het Meer van Iseo en Monte Isola

Monte Isola heeft een omtrek van 9 km en is bijna geheel autovrij. Alleen de burgemeester, de dominee en de dokter mogen een auto hebben op het eiland. 😉 Er is wel een pendelbusje dat tussen de verschillende dorpjes op het eiland rijdt. Maar huur vooral een fiets of ga lekker wandeld het eiland verkennen. Op het hoogste punt van Monte Isola (600m) staat de Madonna della Ceriola, een kleine kerk uit de 17e eeuw. Vanaf dit punt heb je een fantastisch uitzicht over het Lago d’Iseo en de omringende bergen.

Monte Isola

Castello Oldofredi

Wij sliepen in Peschiera Maraglio in het Castello Oldofredi, een middeleeuws kasteel veranderd in een aparthotel. Alle kamers hebben een keukentje en een zithoek. De locatie is perfect: het uitzicht vanuit het restaurant is prachtig, ook als je hier niet slaapt kun je hier gewoon reserveren. Lekker is ook het zwembad omgeven door olijfbomen; toen wij er waren tikte we volgens mij de 41°C aan, fijn om dan even te kunnen plonsen. Het eten was prima, maar niet van het niveau dat we in de andere restaurants op onze trip hebben gehad.

Castello Oldofredi Castello Oldofredi Castello Oldofredi Castello Oldofredi Het Meer van Iseo en Monte Isola Het Meer van Iseo en Monte Isola Het Meer van Iseo en Monte Isola

Lopen over water

Misschien dat je ook al eens van Peschiera Maraglio gehoord hebt? In 2016 was het Meer van Iseo tussen 18 juni en 3 juli 2016, onderdeel van het kunstproject ‘The Floating Piers‘ van de beroemde installatiekunstenaar en architect Christo. De 80-jarige kunstenaar is vooral bekend geworden door het ‘inpakken’ van gebouwen en objecten, waaronder Pont Neuf in Parijs en de Rijksdag in Berlijn. De drijvende loopbruggen werden opgebouwd uit ongeveer 200.000 polyethyleen blokjes, die bedekt werden met 70.000 vierkante meter geel gekleurd, geweven nylon.

The Floating Piers - Oscar Colosio
Foto: Oscar Colosio

De Floating Piers verbonden het plaatsje Sulzano met het dorpje Peschiera Maraglio, op Monte Isola en vandaar liep het pad verder naar het piepkleine eilandje San Paolo. In totaal trok het kunstproject zo’n 1,2 miljoen bezoekers in 16 (!) dagen tijd. Nu kun je er niets meer van zien; alle materialen zijn na afloop verwijderd en gerecycled.

The Floating Piers - Oscar Colosio 2
Foto: Oscar Colosio

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER Italië:

Voor dit artikel ben ik door Visit Brescia uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.