Review: Distilleren, de kunst van het ruiken

Sinds 2000 is Fenny van Wees (1959) de distillateur bij distilleerderij De Ooievaar, waar zo’n 60 soorten likeuren en 18 soorten jenevers worden gestookt. Haar familieverhalen en kennis zijn nu gebundeld in het boek ‘Distilleren, de kunst van het ruiken’.

Review: Distilleren, de kunst van het ruiken

Fenny: “Ik kom al heel lang op vak- en consumentenbeurzen. Ik geef hier proeverijen en rondleidingen en altijd worden me dezelfde vragen gesteld. Wat is het verschil tussen oude en jonge jenever? Maar ook: wat is distilleren precies? Veel mensen weten dat niet, terwijl we in Nederland op dat gebied een traditie hebben van meer dan 400 jaar. Ook in slijterijen kunnen ze geen antwoord op die vraag geven. Bedroevend vind ik dat. Daarom was het tijd voor dit boek.”

Review: Distilleren, de kunst van het ruiken

Het boek is bedoeld voor iedereen die nu eens wil weten wat het verschil is tussen oude en jonge jenever of wat distilleren precies is. In het boek (dat ook over het familiebedrijf Van Wees gaat) wordt het proces van distilleren stap voor stap keurig uitgelegd, inclusief de verschillende vormen ervan. Ook lezen we over grondstoffen, vergisten, zelf alcohol maken, het verschil tussen stoken (distilleren) en branden, en tussen half-, eind- en fijndistillaten.

Review: Distilleren, de kunst van het ruiken

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Voor iedereen die van gin, jenever en distillaten houdt
  • Een kijkje in de fotoboeken van van Wees
  • Een Amsterdams leeslintje
  • Inclusief een aantal cocktailrecepten
  • Heel erg uitgebreid

Minpunten: 

  • Niets

In dit stevige boek vertelt Fenny van Wees uitgebreid over de geschiedenis van het familiebedrijf. Daarnaast geeft ze haar kijk op de geschiedenis van het distilleren in Nederland en gaat ze uitvoerig in op de kunst van het ruiken.

Review: Distilleren, de kunst van het ruiken

Nederlandstalig | 288 pagina’s | 9789492206572 | december 2017

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Loopvis

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.