Review: Over Drank

Meneer Wateetons is geen onbekende in de kookboekenwereld… Na Handboek voor de Vinex-jager, Over Worst, Over Rook, en Over Rot is er nu een nieuw epistel toegevoegd aan zijn repertoire: Over Drank.

Over Drank - Meneer Wateetons

En het toeval is dat ik wel iets heb met dit onderwerp… 😉 Zelf likeurtjes maken is iets wat ik al jaren doe op de site, en een vlierbloesemchampagne lukt ook nog wel, maar heb me nog niet durven wagen aan het zelf maken van bijvoorbeeld whisky, cider, bier of wijn.

Over Drank - Meneer Wateetons

Het boek bestaat grofweg uit 4 hoofdstukken: wijn, bier, sterke drank en nadorst. Daarnaast geeft meneer Wateetons info over de wetgeving over het zelf stoken van alcohol (mag niet), welke materialen je nodig hebt en verschillende leveranciers.

Over Drank - Meneer Wateetons

Ik mocht aanwezig zijn bij de perspresentatie van dit boek en natuurlijk mochten we zelf ook aan de slag! 😀

Review: Over Drank - Meneer Wateetons Review: Over Drank - Meneer Wateetons

En alle zelfgemaakte gins op een rijtje:

Review: Over Drank - Meneer Wateetons

Ik kan al bekennen dat de gin het niet lang heeft volgehouden… 😉

Dit was natuurlijk drank maken in een notendop.. We hebben bijvoorbeeld geen wijn gemaakt of zelf gedistilleerd. Maar mocht je wel aan die stap toe zijn, dan is dit boek je nieuwe drankbijbel. In handige tekeningetjes wordt uitgelegd hoe je zelf van verschillende spullen een filterkuip, koelspiraal of een pot still maakt.

Over Drank - Meneer Wateetons

Tot in de detail gaat meneer  W. in op de details van het zelf brouwen en creëren. Welke spullen heb je nodig, hoe maak je alles schoon, waarom is het belangrijk dat alles schoon is, hoe schroot je je mout, wat moet je doen als je wijn troebel blijft, wat moet je doen als je geen bubbels in je champagne krijgt, hoe maak je sake… Het houdt niet op.

Over Drank - Meneer Wateetons

Je koopt dit boek niet voor de prachtige fotografie; zie het als een handboek, niet per se als een kookboek. En net als in Over Rot is ook dit boek geschreven met een volle dosis humor en zelfspot.

Over Drank - Meneer Wateetons

Mocht je als beginnende moonshiner willen beginnen aan het boek, start dan met het maken van de verschillende likeuren of bijvoorbeeld de beerenburg. Die zijn het laag-drempeligst en daar heb je niet heel veel gekke spullen voor nodig. Daarna kan je je gaan wagen aan de wat ingewikkeldere processen zoals het maken van wijn, whisky, cider of bier.

Conclusie

Pluspunten:

  • Laat je innerlijke moonshiner maar ontplooien
  • Het handboek voor de alcoholische knutselaar
  • Duidelijke stappenplannen voor verschillende dranken
  • Veel uitleg over het hoe & wat en wat je moet doen als er iets mis gaat

Minpunten:

  • Weinig foto’s, misschien had ik wat meer ‘zo ziet je bierinstallatie er dan uit’ foto’s verwacht

Voor wie zelf eens aan de slag wil met het maken van bijvoorbeeld wijn, port, whisky, cider, rum of sake is dit je nieuwe handboek voor onder je kussen. Begin met een makkelijk drankje en evolueer jezelf in een echt drankmonster! 😀

Dit boek is beschikbaar gesteld door Carrera Culinair

Klik op de link hieronder om het boek te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.