Review: 199 Gins uit België en Nederland

Iedereen die deze website vaker leest en/of wel eens op mijn instagramaccount kijkt weet dat ik dol ben op gin! 😀 Puur, in een gin-tonic, in een cocktail of in het eten.. Ik drink het allemaal!

En na het artikel over de Nederlandse gins (hier en hier te lezen) dacht ik dat ik wel op de hoogte was wat er gemaakt wordt. Maar toen ik dit boek in handen kreeg had ik het toch even mis! Van de Nederlandse gins kende ik ongeveer 80%-90%, maar de Belgische gins hebben me wel verrast! Moet ik de volgende keer dat ik in België ben toch beter opletten.. 😉

199 Gins uit België en Nederland is een zeer uitgebreid naslagwerk voor de echte ginliefhebber. Van geschiedenis tot perfect serve!

Ik dacht “ow klein boekje”, maar het is veel zwaarder dan ik dacht! Het is echt mooie kwaliteit papier en print en dat voel je ook. 199 gins is geschreven door Frédéric du Bois (marktleider in de distributie van gins in België en initiatiefnemer van de Ginbeurzen in Antwerpen) en Isabel Boons (culinair journaliste en bekend van andere cocktailboeken zoals Drinks & Bites en Gin & Tonic.

199 Gins uit België en Nederland is een zeer uitgebreid naslagwerk voor de echte ginliefhebber. Van geschiedenis tot perfect serve!

Het boek bestaat 7 hoofdstukken: geschiedenis, gin-tonic in de mix, gins uit België, gins uit Nederland, gin uit Luxemburg, 10 must-visit bars en een gincyclopedie. En voorin is een los kaartje bijgevoegd met een alfabetische index van de gins uit het boek.

199 Gins uit België en Nederland is een zeer uitgebreid naslagwerk voor de echte ginliefhebber. Van geschiedenis tot perfect serve!

Vooral het hoofdstuk over de geschiedenis is erg duidelijk, helder en uitgebreid beschreven. Van de 13de eeuw als medicijn tegen de pest naar de Amerikaanse drooglegging en de hedendaagse gingekte.

199 Gins uit België en Nederland is een zeer uitgebreid naslagwerk voor de echte ginliefhebber. Van geschiedenis tot perfect serve!

Zoals ik al eerder schreef zijn vooral de Belgische gins me onbekend. Superleuk dus om al die verhalen achter de verschillende gins te lezen. De één haalde zijn inspiratie bij Italiaanse grappamakers, de ander was eerst aan het bierbrouwen en wilde eens iets anders proberen. Fijn ook dat er bij elke gin een perfect serve wordt gegeven in de vorm van de beste tonic en garnituur.

199 Gins uit België en Nederland is een zeer uitgebreid naslagwerk voor de echte ginliefhebber. Van geschiedenis tot perfect serve!

Verder is het een leuk lijstje met must-visit bars, maar natuurlijk zijn deze 10 pas het topje van de ijsberg. Wat ik verder niet zo goed snap is waarom er opeens een Luxemburgse gin in staat.

Conclusie

Pluspunten:

  • Super uitgebreid boek
  • Fijne fotografie & leuke tekeningetjes
  • Bij elke gin een uitgebreid achtergrondverhaal, smaaknotities, ingrediënten en een bijpassende tonic.
  • Hoge kwaliteit papier & print

Minpunten:

  • Er hadden van mij best meer bars in mogen staan
  • De Luxemburgse gin had er van mij niet in gehoeven

199 Gins uit België en Nederland is een zeer uitgebreid naslagwerk voor de echte ginliefhebber!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Lannoo 

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.