Château du Clos de Vougeot – Een wijnkasteel vol smaak

Château du Clos de Vougeot is een historisch kasteel gelegen in de Bourgogne-wijngaardstreek van Frankrijk, in de buurt van het dorp Vougeot. Het kasteel staat bekend om zijn historische betekenis en zijn verband met de wijnindustrie van de regio. Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw door de monniken van de Abdij van Cîteaux, een cisterciënzerorde. Het diende als een wijnmakerij en een woonplaats voor de monniken die verantwoordelijk waren voor het beheren van de wijngaarden in de omgeving. Het kasteel was strategisch gelegen in het hart van de wijngaarden en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijnhandel in de regio.

Château du Clos de Vougeot - Een wijnkasteel vol smaak

Introductie

Het huidige kasteel werd herbouwd en uitgebreid in de 16e en 19e eeuw. Het heeft een indrukwekkende architectuur, met een combinatie van middeleeuwse en renaissance-elementen. Je kan hier de oude waterput, keuken en kelders bekijken. Er is een film over de historie van het Château die doorlopend vertoond wordt; er is een schema waarop de tijden staan wanneer de Engelstalige versie draait.

Tegenwoordig is Château du Clos de Vougeot een cultureel en historisch monument dat open is voor het publiek. Het herbergt de Confrérie des Chevaliers du Tastevin, een prestigieuze broederschap gewijd aan de bevordering van de Bourgondische wijnen. Het kasteel organiseert regelmatig evenementen, proeverijen en exposities gerelateerd aan de Bourgondische wijncultuur.

Deze droneshots zijn gemaakt met de DJI mini 3 pro

Wat is een ‘clos’?

Een “clos” is een term die vaak wordt gebruikt in de wijnwereld, met name in de Bourgogne-regio in Frankrijk. Het verwijst naar een ommuurd wijndomein of wijngaard. Het woord “clos” is afgeleid van het Latijnse woord “clausum”, wat “gesloten” betekent. Een clos kan verschillende groottes hebben, variërend van enkele hectaren tot tientallen hectares. Wat een clos echter kenmerkend maakt, is dat het omgeven is door muren of hekken, die dienen om het landgoed te beschermen tegen externe invloeden, zoals wind, dieren en diefstal. De ommuring creëert ook een microklimaat binnen de wijngaard, dat kan bijdragen aan unieke groeiomstandigheden en de rijping van de druiven beïnvloedt.

Historisch gezien werden clos-wijngaarden aangelegd door monniken en kloosterordes, en later werden ze eigendom van adellijke families en wijnmakers. Ze waren bedoeld om kwaliteitsdruiven te verbouwen en wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Veel clos-wijngaarden in de Bourgogne hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen.

Château du Clos de Vougeot - Een wijnkasteel vol smaak

Hup, de kelder in!

Een van de opmerkelijke kenmerken van het kasteel is de Grand Cellier, een enorme wijnkelder die ooit werd gebruikt om de Bourgondische wijnen op te slaan die door de monniken werden geproduceerd. De kelder is een fascinerende plek om te bezoeken, omdat het de geschiedenis van de wijnproductie in de regio illustreert. Daarnaast zijn de 4 oude (en enorme!) druivenpersen bewaard gebleven die je kan bezoeken.

De wijnen van Château du Clos de Vougeot

Na de Franse Revolutie kocht de familie Ouvraud het domein in 1818, die het tot 1889 in handen hielden. Daarna werd het verkocht aan verschillende wijnhandelaren, waardoor de clos voor het eerst in zijn 700-jarige geschiedenis werd opgedeeld in kleinere percelen. Deze onderverdeling bleef gedurende de 20e eeuw bestaan, wat resulteerde in meer dan 80 verschillende wijnbouwers die nu elk een stukje van de ruim 50 hectare grote clos bezitten.

De 84 wijnbouwers binnen de muren zijn samen in het bezit zijn van meer dan 100 percelen (te vergelijken met zogenaamde lieux-dits) binnen de muren van deze wijngaard. Sommige producenten bezitten maar enkele rijen wijnranken en leveren de opbrengst van hun oogst aan een handelshuis. Eén zaak hebben alle betrokken wijnproducenten gemeen: alle aanbouw is de Pinot Noir druif, waarvan uiteindelijk een rode Bourgogne met een Grand Cru classificatie wordt gemaakt.

Confrérie des Chevaliers du Tastevin

Het kasteel herbergt de Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Zij spelen al sinds 1934 een belangrijke rol in de promotie van Bourgogne wijnen. De broederschap werd opgericht met als doel de waardering, promotie en bescherming van de kwaliteit van de Bourgondische wijnen te bewaren. Het is vernoemd naar de “tastevin”, een traditionele zilveren proefbeker die gebruikt wordt om wijn te proeven en te beoordelen.

De Confrérie des Chevaliers du Tastevin organiseert verschillende evenementen en activiteiten om de Bourgondische wijnen te vieren. Een van de bekendste en meest opvallende evenementen is het jaarlijkse “Chapitre”, een grandioos banket dat plaatsvindt in Château du Clos de Vougeot. Tijdens het Chapitre worden nieuwe leden in de broederschap opgenomen en worden er talloze wijnen geproefd en besproken. De broederschap bestaat uit leden, bekend als “Chevaliers du Tastevin” (Ridders van de Tastevin). Zij delen een passie voor de Bourgondische wijnen en de tradities van de regio. Het lidmaatschap is alleen op uitnodiging en zeer exclusief. Hij wordt verleend aan personen die zich hebben onderscheiden in hun bijdrage aan de wijnwereld en in het bijzonder de Bourgogne wijnen.

Zelf Château du Clos de Vougeot bezoeken

Je kan het kasteel zelf bezoeken, maar je kunt het ook helemaal afhuren voor gelegenheden zoals je bruiloft! In de zomer (1 april t/m 31 oktober) is het kasteel tussen 09:00 en 18:00 geopend. In de winter (de andere data) is het te bezoeken tussen 10:00 en 17:00. De gewone entree is €9*, maar mocht je een Dijon City Pass hebben, dan is de entree gratis. Er zijn ook Guided Tours waar je bij aan kan sluiten. De Engelstalige tour is dagelijks om 11:30 en 15:30 en kost €3* per persoon extra.

Château du Clos de Vougeot - Een wijnkasteel vol smaak

*prijzen van zomer van 2023


Boek hier je accommodatie in de Bourgogne ▼Booking.com


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER WIJN INSPIRATIE:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.