Pannen met of zonder Teflon-laag?

Er is al geruime tijd veel te doen over Teflon, het materiaal dat wordt gebruikt in pannen met een antiaanbaklaag. Helaas zijn de meeste negatieve verhalen over Teflon meer dan waar. Maar wat is Teflon precies, wat maakt het zo slecht en wat moeten we dan doen? In deze blog leggen we je alles haarfijn uit! En maak je geen zorgen, je zult nog steeds in staat zijn om je eten lekker knapperig te bakken. We kunnen je alvast verklappen dat er genoeg alternatieven zijn voor Teflon. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het keukengerei van Puur Mieke.

Pannen met of zonder Teflon-laag

Wat is teflon?

Teflon is de handelsnaam voor polytetrafluorethyleen, ook wel bekend als PTFE. Het is een kunststof die wordt gebruikt als anti-aanbaklaag in pannen. Eerder werd in Teflon ook het materiaal PFOA gebruikt, maar sinds 2015 is dit verboden vanwege de verhoogde kans op kanker die ermee geassocieerd werd.

Is teflon giftig?

Hoewel PFOA niet meer wordt gebruikt, is PTFE (Teflon) ook niet erg gezond. Een aantal jaar geleden circuleerde er een vreemd verhaal waarbij een vrouw zag dat vogels in haar tuin dood neervielen terwijl ze aan het koken was in een Teflon-pan. Uit verder onderzoek bleek dat dit geen ongegrond verhaal was. Teflon is daadwerkelijk zeer schadelijk voor vogels, maar ook voor mensen. Wanneer een Teflon-pan te heet wordt, komen er zogenaamde monomeren vrij die schadelijk kunnen zijn voor de luchtwegen van mensen. Dus wees voorzichtig!

Is teflon slecht voor het milieu?

Het korte antwoord is: ja, Teflon is schadelijk voor het milieu. Tijdens de productie van Teflon wordt de zeer schadelijke stof PFAS gebruikt, en helaas komt dit tijdens dat proces ook in het milieu terecht. Zelfs afgedankte Teflon-pannen vormen een probleem voor het milieu, omdat de PFAS op de vuilnisbelt los kan raken van de pan en alsnog in het milieu terecht kan komen. Niet alleen het milieu, maar ook de mens kan ernstig ziek worden door PFAS. PFAS wordt in verband gebracht met verschillende vormen van kanker, schildklieraandoeningen en een verhoogd cholesterolgehalte.

Andere opties?

De beste vervanging voor een Teflon-pan is een pan met een keramische antiaanbaklaag. Deze pan werkt op dezelfde manier, maar de antiaanbaklaag is gemaakt van materialen die al veel voorkomen in de natuur en daardoor minder schadelijk zijn. Een andere optie is een gietijzeren pan. Hierbij moet je echter zelf de antiaanbaklaag creëren door de ingevette pan kort in de oven te verhitten. Door de hitte ontstaat een laag ‘gepolymeriseerde olie’ die niet aanbakt. Het enige waar je op moet letten, is dat je deze laag tijdens het afwassen niet wegboent en dat je dit proces telkens herhaalt wanneer je gaat koken. Het is dus echt een stuk beter om te koken zonder Telfon laag!


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER ALGEMENE ARTIKELEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.