Review: Bij Ilham aan Tafel – Ilham Cherradi Oba

Ik hou van een goeie dinerparty en ben er ook niet vies van om zelf een goeie te organiseren! Het hele concept van de recepten uitdenken tot aan de aankleding van de tafel vind ik een smakelijke puzzel. Als je gasten ontvangt wil je namelijk dat ze zich speciaal voelen. Het bedenken van de gerechten die ze zullen eten neemt altijd wat tijd in beslag en dus moet je ruim van tevoren plannen wat je allemaal nodig hebt. Ik ben altijd op zoek naar receptinspiratie en daarbij komt mijn hobby als kookboeken redacteur goed van pas. Want precies op tijd voor mijn volgende etentje met vrienden, plofte het nieuwe boek van queen of design Ilham Cherradi Oba op mijn deurmat: Bij Ilham aan tafel. Vol klassieke en moderne Marrokaanse gerechten voor een smakelijke avond!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Geschatte leestijd: 5 minuten

Review: Bij Ilham aan Tafel – Ilham Cherradi Oba

Serviesgoed

De naam Ilham Cherradi Oba zal bij een hoop mensen niet direct een belletje doen gaan rinkelen. Tenzij je naast een foodie ook een groot fan bent van interieurstyling… Dan kan Ilham je zomaar bekend voorkomen. Ilham runt namelijk een internationale interieurwinkel in Woerden. Waar het ooit begon als een liefhebberij voor het dekken van prachtige tafels, mondde dat uit in haar eigen servieswinkel en een flinke schare fans op social media. 

En als die prachtige tafel eenmaal gedekt is, dan moet er natuurlijk ook lekker eten volgen. Eten begint met je ogen, dat weet Ilham maar al te goed. Zolang zij zich kan herinneren verleidt zij haar gasten al direct bij binnenkomst, nog zonder dat er iets eetbaars op tafel staat. De meest prachtige serviezen sieren haar tafels. Zodra haar gasten al het pracht en praal in zich opgenomen hebben en eenmaal aan tafel zitten komen de lekkerste gerechten op tafel. Klassiek en modern, maar áltijd met een Marokkaanse touch!

Van iftar tot sellou

Ilham deelt in acht hoofdstukken de belangrijkste thematafels uit haar eigen keuken. Stuk voor stuk met een Marokkaans tintje. Het zijn haar lievelingsgerechten en geschikt voor allerlei gelegenheden, zoals de iftar (de ramadan maaltijd die direct na zonsondergang gegeten wordt), eid (Offer- of Suikerfeest), het ontbijt, het koffiemoment, het vieruurtje en de barbecue. Daarnaast deelt ze recepten voor goed gevulde tajines, salades en traditionele gerechten die bij bruiloften of andere feesten gegeten worden. Denk aan een dampende vistajine met paprika en aardappel, zoete broodjes met anijs en sesam, Linzensoep, Sellou of een grote kip-bastilla. 

Naast meer dan 80 recepten leert Bij Ilham aan tafel je hoe je zelf een tafel mooi kunt dekken, welke stappen essentieel zijn in je planning voor een dinerparty, welke ingrediënten een absolute musthave zijn in Marokkaanse gerechten en wat handige tips voor een succesvolle avond. Als je Ilham’s tips volgt, zal je bezoek nog nooit zo onder de indruk zijn geweest. 

CONCLUSIE

Bladerend door Bij Ilham aan tafel krijg ik meteen trek! Plus de drang om een vliegticket naar Marrakesh te boeken… De kleuren en geuren die van de pagina’s spatten verduidelijken steeds weer wat een rijke keuken de Marokkaanse keuken is met een diversiteit aan gerechten van zoet tot hartig. 

De verhalen van Ilham Cherradi Oba lezen prettig weg en ook de receptinstructies heeft zij fijn verwoord. Kort maar krachtig geformuleerd en voorzien van een witregel, waardoor het een makkie is om ze op te volgen. Of je nou inspiratie zoekt voor een enkele maaltijd of voor een full blown dinerparty met Marokkaanse smaken? Met Bij Ilham aan tafel is een smaakvolle avond een gegarandeerd succes.

Pluspunten:

  • Bij een groot deel van de recepten wordt een kleine inleiding gegeven om het gerecht, de smaken of de geschiedenis ervan te introduceren. Zo leer je bijvoorbeeld welke gerechten standaard bij een Iftar maaltijd geserveerd worden.
  • Ilham deelt een vrij uitgebreide selectie aan Tagines recepten.
  • Tussen de recepten door vang je een glip op van Marokko en Marrakesh middels prachtige foto’s die de lokale culinaire sfeer goed weergeven.
  • De indeling van de recepten in specifieke thema’s is erg handig. Zo kun je op gelegenheid zoeken naar een passend recept.

Minpunten: 

  • Er wordt geen (voor)-bereidingstijd genoemd bij de recepten. 
  • Voor veel recepten geldt een vrij uitgebreide ingrediëntenlijst. 
  • Er staan vega-salades en zoetigheden in het boek, de hoofdmaaltijden zijn echter niet geschikt voor vegetariërs of veganisten.

Nederlands | Druk: 1 | 9789038811888 | november 2022 | Hardcover | 272 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh en van Ditmar.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.