Alles over kurkentrekkers!

Sommige mensen hebben er één.. Andere mensen een lade vol.. Ik heb het natuurlijk over kurkentrekkers! Ik heb persoonlijk niets tegen wijnen met een schroefdop; maar het heeft ook wel weer iets lekkers om zo’n kurk uit een fles te hengsten. En met een lekker *plop* geluidje natuurlijk. Maar hoeveel soorten kurkentrekkers zijn er eigenlijk? En als je nu een leuke kurkentrekker cadeau wil geven, wat kan je dan allemaal kiezen? Ik vertel het je!

Alles over kurkentrekkers

Handmatige kurkentrekkers

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende kurkentrekker in je huis. Maar hier kan je ook veel kwaliteitsverschil hebben. We bespreken de meest voorkomende.

Geen-traps kurkentrekkers

Dit zijn eigenlijk kurkentrekkers met een handvat en een metalen spiraal. De meest simpele om het zo te zeggen. Het indraaien van de spiraal gaat meestal wel soepel, maar vooral het uittrekken van de kurk kan veel kracht kosten en is moeilijk te controleren. Dan zie je iemand in de tuin de fles tussen hun voeten klemmen en dan heel hard lopen wrikken en trekken. Niet charmant en de kans dat je wijn morst is alleen maar groter. Zonde!

1-traps kurkentrekkers

Een 1-traps kurkentrekker is een kurkentrekker waarbij je 1 extra hefboommogelijkheid hebt om de kurk uit de fles te krijgen. Dit is al beduidend makkelijker om te doen dan zonder! Vaak is de hefboom ook uitgerust met een opener om kroonkurken van bijvoorbeeld bierflesjes te ploppen en zit er standaard een mesje in verwerkt om je capsule die om de kurk zit door te snijden. Deze kurkentrekkers zijn relatief goedkoop en zie je dus ook veel gebruikt worden in de standaard horeca. Ook zijn ze vaak bedrukt met de logo’s en namen van wijnhuizen.

2-traps kurkentrekkers / sommeliers kurkentrekkers

De 2-traps kurkentrekkers worden ook wel sommeliers kurkentrekkers genoemd, omdat ze met 2 hefboompjes met nog minder moeite een kurk uit de fles krijgen. Het kan er wel wat ingewikkeld uitzien voor een leuk, die twee delen, maar als je eenmaal weet hoe je hem moet gebruiken, dan kun je eigenlijk niet meer zonder! Wij hebben thuis onder andere een Le Creuset sommeliers kurkentrekker die al heel wat jaren met veel plezier meegaat.

Elektrische kurkentrekkers

Wil je nog gemakkelijker je kurken uit je wijnflessen halen? Neem dan een elektrische kurkentrekker. Wij gebruiken nu al een tijdje deze Cuisinart® Cordless Wine Opener; niet alleen een wijnopener, maar er zit ook nog een beluchter, capsulesnijder en vacuümsluiter met datumindicator bij. Je hebt geen batterijen nodig, want je laad hem op via een USB kabeltje. En sinds wij hem één keer hebben opgeladen, doet hij het nog steeds! Ik dacht eigenlijk altijd dat zo’n elektrische wijnopener helemaal geen meerwaarde had, maar stiekem is het toch wel lekker! Dus mocht je nog een cadeau zoeken voor die kritische wijnmevrouw of wijnmeneer in de familie, dan denk ik dat hij of zij best wel blij zal zijn met deze elektrische kurkentrekker!

Cuisinart elektrische kurkentrekker

Kurkentrekker voor oude kurken

Wist je dat er ook kurkentrekkers bestaan die speciaal gemaakt zijn om oude kurken uit een fles te halen? Oude kurken zijn vaak kwetsbaar en brokkelen sneller af dan nieuwe kurken. Niet handig dus om dan zo’n grote metalen spiraal erin te duwen. Kurkentrekkers voor oude kurken hebben dan ook geen spiraal, maar twee ’tanden’ die je aan de rand van de kurk (dus tussen kurk en het glas) duwt. Daarna kan je aan het handvat trekken en komt de oude kurk er als het goed is, in één stuk uit.

Grappige kurkentrekkers

Dit is een categorie kurkentrekkers die je vooral cadeau geeft; want eigenlijk zijn die grappige kurkentrekkers niet heel handig in gebruik. Maar daar gaat het niet om toch? 😉


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER WIJN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.