Manchester, de bruisende stad in het noordwesten van Engeland, staat al lang bekend om zijn rijke industriële geschiedenis, levendige muziekscene en, jawel, bier. Van traditionele brouwerijen tot moderne craft beer bars, de stad bruist en is een populaire bestemming voor bierliefhebbers. Het is dan ook geen verrassing dat Manchester dit jaar het decor vormt voor een gloednieuw bierfestival: het International Brewing and Cider (IBC) Festival.

Het eerste International Brewing and Cider Festival in Manchester

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

The International Brewing & Cider Awards geschiedenis

Het International Brewing and Cider Festival is onderdeel van de International Brewing & Cider (IBC) Awards, die een rijke en fascinerende geschiedenis heeft die teruggaat tot de 19e eeuw. De allereerste voorloper van de IBC Awards vond plaats in 1886, toen meer dan 100 Britse brouwers hun bieren presenteerden in een competitieve tentoonstelling in The Agricultural Hall in Islington, Londen. Vanaf 1889 werden deze “Beer Competitions” een vast onderdeel van de jaarlijkse Brewers’ Exhibition, waar gerenommeerde brouwerijen zoals Theakstons, Dales en Masons hun medailles wonnen.

Zelfs de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog konden de dorst naar erkenning onder brouwers niet lessen: terwijl de Brewers’ Exhibition in 1914 werd geannuleerd, gingen de biercompetities gewoon door. Na de oorlog groeide het evenement gestaag in omvang en prestige, met deelnemers uit heel Europa en het Britse Gemenebest.

In de jaren zestig stroomden er meer dan 1.000 bieren binnen voor de “United Kingdom Bottled and Draught, European and Commonwealth Beer Competitions”, waar brouwerijen uit Mauritius, Malta en Nieuw-Zeeland de felbegeerde lager Awards in de wacht sleepten. Na een korte pauze om de veranderende biermarkt en consumentenvoorkeuren in kaart te brengen, keerde het evenement in 2011 terug onder de nieuwe naam “International Brewing Awards”. Sindsdien is het aantal categorieën voor zowel bier als cider flink uitgebreid, wat de toenemende internationale diversiteit en innovatie in de brouwerijsector weerspiegelt.

Met meer dan 55% van de inzendingen afkomstig van buiten het Verenigd Koninkrijk, zijn de IBC Awards uitgegroeid tot een groot internationaal platform waar de beste brouwers en cidermakers ter wereld hun creaties kunnen laten zien. Jammer dat het bij Nederlandse brouwers volgens mij nog niet zo bekend is.

Het eerste International Brewing and Cider Festival in Manchester
Inzendingen IBC Awards
Het eerste International Brewing and Cider Festival in Manchester
Manchester local brouwerij Joseph Holt

In gesprek met Jodie Serlenga

Het IBC Awards Festival werd voor de eerste keer naast de uitreiking georganiseerd in de oude spoorwegremise Mayfield, op een paar minuten loopafstand van station Manchester Piccadilly. Ik sprak met Jodie (what’s in a name) Serlenga, hoofd van de organisatie van het festival.

Jodie Serlenga, medeorganisator van het IBC Festival, vertelt dat de bijbehorende International Brewing and Cider Awards al zo’n 130 jaar bestaan, waarmee het de oudste biercompetitie ter wereld is. Om die rijke historie te delen met het grote publiek, is dit jaar voor het eerst gekozen om een grootschalig bierfestival te organiseren in Manchester. Serlenga, die haar sporen in de evenementenwereld heeft verdiend, benadrukt dat het festival meer biedt dan alleen een gezellige dag vol bierproeverijen. Het IBC Festival slaat namelijk een brug tussen de lange traditie van bierbrouwen en de interesse van een breed publiek. Met een non-profit karakter onderscheidt het zich van veel andere bierfestivals. De focus ligt nadrukkelijk op het ondersteunen van de drankenindustrie. Brouwers en cidermakers krijgen de kans hun producten te presenteren aan een nieuw publiek en houden alle winst zelf.

Die koppeling aan de awards maakt het IBC Festival extra bijzonder. Bezoekers krijgen de unieke kans om de bekroonde bieren en ciders te proeven. Normaal gesproken werden deze winnende dranken alleen door professionals uit de branche gejureerd. Serlenga ziet in de inzendingen voor de awards ook interessante trends opkomen. Zo is er een verschuiving gaande van fruitige ciders naar ciders met meer exotische, botanische toevoegingen. Brouwers experimenteren eveneens volop met bijzondere en vernieuwende ingrediënten, wat terug te zien is in de diversiteit van de bieren op het festival.

Het eerste International Brewing and Cider Festival in Manchester - In gesprek met Jodie Serlenga
Jodie Serlenga
Het eerste International Brewing and Cider Festival in Manchester
The Cat In The Glass Bottleshop

De Grote Winnaars van de International Brewing and Cider Festival Awards 2024

Er zijn 9 algemene categorieën en daaronder 33 subcategorieën waarin de prijzen verdeeld werden voor het bier-gedeelte. En 3 algemene categorieën en 10 subcategorieën voor de ciders. Maar liefst 38 juryleden van over de hele wereld uit de bier- en ciderwereld hebben bij elkaar (dus bier en cider samen) 115 medailles uitgereikt.

Alle 115 medaillewinnaars hier noemen zou misschien wel een beetje een overdaad zijn; maar ik wil er wel een paar gouden medaillewinnaars uitpikken. Alle winnaars van alle categorieën kun je terugvinden op www.brewingawards.org.

In de categorie International Cask Ale Competition (een van de populairste Engelse stijlen bier om te drinken), kregen de volgende bieren een gouden medaille in hun subcategorie: Knight of the Garter, Windsor and Eton Brewery, England – Dark Mild, Bank Top Brewery, England – Cheltenham Gold, Goffs Brewery, England en WORK van de Forest Road Brewing Company, England. Een Britse clean sweep zoals ze dat zo mooi zeggen.

De gouden medaille van de Speciality Wheat Beer ging naar de Taiwanese King Car Group (Buckskin) brouwerij voor hun Buckskin Hefeweizen. Ik kan mij niet heugen dat ik ooit een Taiwanees biertje heb kunnen proeven. Interessant ook dat in de subcategorie Fruit Beer de Japanse Spring Valley Brewery met hun Jazzberry een gouden medaille mee naar huis mag nemen. Bijna schokkend vond ik de mededeling dat er alleen een bronzen medaille uitgereikt zou worden in de subcategorie Sour Beers. Ik denk dat ze in België en Nederland eens wat goede zure bieren op moeten sturen, want dit kan natuurlijk niet.

Bij de ciders valt op dat de Baumans Cider producent uit Portland, Oregon USA een hoop medailles mee naar huis mag nemen. Sowieso was de USA groot vertegenwoordigd met inzendingen en medailles. Leuk dat in de subcategorie Cider with Botanicals er een gouden medaille was weggelegd voor de Noorse ODEL (met hop) van OmCider uit Hjelmeland. Maar ik denk dat als het Luxemburgse Ramborn Cider wat flesjes in zou sturen, dat die ook wel een goede kans kunnen maken op wat lofzangen.

Het eerste International Brewing and Cider Festival in Manchester
Het eerste International Brewing and Cider Festival in Manchester

The Ciderologist

Het hoofd van de ciderjury, Gabe Cook, ook wel bekend als The Ciderologist, kon ik ook nog kort even spreken na uitreiking van de awards.

Wat is het grootste verschil tussen het jureren van cider en bier?

Gabe Cook: “Cider is niet zo eenduidig als bier. Er zijn enorm veel verschillende soorten en stijlen. Net als bij wijn komt de variatie vooral van het fruit zelf. Cider maken lijkt dan ook meer op wijn maken, we zeggen daarom ook dat we cider ‘maken’ in plaats van ‘brouwen’. Appels voor cider hebben bijvoorbeeld veel tannine, net als in wijn, thee of koffie. We jureren dus op verschillende categorieën, zoals zuur gestuurd of juist tanninerijk. Dat zijn echt werelden van verschil. Daarnaast kijken we naar toegevoegde smaken, het productieproces (met of zonder alcohol) en in mindere mate naar kleur. Bij cider hebben we niet de strakke indeling van pale/troebel/donker zoals bij bierstijlen.”

Welke trends zie jij in de ciderwereld?

“Over het algemeen zie je dat gearomatiseerde ciders nog steeds aan populariteit winnen. Maar zeker in het Verenigd Koninkrijk zie je dat kleinere, ambachtelijke cidermakers steeds meer voet aan de grond krijgen.”

Ik was verrast door de op bourbon vaten gerijpte cider van de Luxemburgse cidermaker Ramborn. Komt dat vaker voor?

“Zeker! In het Verenigd Koninkrijk gebeurt dat vrij vaak met oude Schotse whiskyvaten, maar ook met bourbon, rum en zelfs rode of witte wijnvaten. Het is nog een manier voor cidermakers om hun ciders meer smaak te geven. Momenteel heb ik trouwens een cider op bourbonvaten uit North Carolina in mijn glas!”

Heb je nog tips voor Nederlandse lezers die op zoek zijn naar lekkere cider?

“Als we het over Nederlandse cider hebben, moet je zeker Elegast proberen. Waarschijnlijk de grootste cidermaker in Nederland, en ze maken fantastische ciders. Toegankelijk en makkelijk te vinden. En als je de kans hebt, probeer dan eens ciders van Little Pomona (uit Herefordshire) of zelfs Noorwegen heeft een aantal hele goede cidermakers.”

Het eerste International Brewing and Cider Festival in Manchester - The Ciderologist Gabe Cook
The Ciderologist Gabe Cook
Het eerste International Brewing and Cider Festival in Manchester
Cornish Orchards Cider

Het IBC festival onder de loep

Het IBC festival is anders opgezet dan bij mij bekende bierfestivals. In Nederland koop je een entreebewijs en daarvoor krijg je entree tot het festival en een festivalglas. Ter plekke kun je dan muntjes kopen en met die muntjes kun je dan bij de aanwezige stands een proefglas kopen. Soms zijn er ook entreebewijzen waarbij je al een aantal muntjes erbij krijgt. Bij het IBC Festival was de entreeprijs + festivalglas best stevig (£20) en als je er 5 muntjes bij wilde, betaalde je £35. Maar je kon ter plekke geen muntjes bijkopen; en de muntjes waren alleen inzetbaar om die bieren/ciders te proeven die waren ingestuurd voor de IBC Awards. Er waren ongeveer 15 aparte stands van brouwerijen en cidermakers, maar daar moest je apart voor je biertje/cider betalen.

Nu waren de verschillende producenten die er stonden voor mij als niet-Brit wel interessant, want de meeste kende ik nog niet. Maar toen ik met een paar locals in gesprek kwam, waren die eigenlijk wat teleurgesteld door het aanbod. Nu is het natuurlijk wel de eerste keer dat dit festival georganiseerd wordt, dus ik snap dat er nog niet een hele grote opkomst is van bier- en cidermakers.

Het eerste International Brewing and Cider Festival in Manchester
Het eerste International Brewing and Cider Festival in Manchester

Wat mij verder opviel:

  • Het was echt ontzettend koud; zelfs met mijn winterjas aan.
  • Het festival is een hard plastic pint-glas; niet ideaal met proeven omdat het plastic een hele sterke geur had.
  • Het was leuk om de bieren die waren ingezonden voor de Awards te kunnen proeven, maar blikjes werden half uitgeschonken en dan open weer teruggezet in de koelkast.. Uhm wat?
  • De live muziek was bizar luid; ik kon niet eens met de producten praten die aan de andere kant van de ruimte stonden.

En om wel met een positieve noot te eindigen; ik denk dat er wel echt potentie in dit festival zit. Het is ook als eerste opzet lastig om alles in 1x goed te doen. Iedereen was ook supervriendelijk; van producenten, juryleden tot de organisatie, iedereen heeft echt hard hun best gedaan om er een succes van te maken. Ik hoop dat er veel geleerd is van deze editie en dat volgend jaar er andere beslissingen genomen worden. En Jodie; als je nog een jurylid nodig hebt uit Nederland, je mag altijd bellen!

Reizen naar Manchester

Je kunt vanuit Nederland gemakkelijk in 1,5 uur naar Manchester vliegen vanaf Schiphol. Prijzen zijn heel schappelijk; met Easyjet vlieg je met alleen een persoonlijk item al voor €44 enkele reis. Vergelijk en bekijk alle prijzen op cheaptickets.nl.

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER GROOT-BRITTANNIË: