Whisky cocktail: de Rob Roy

Misschien had je nog nooit van de Rob Roy cocktail gehoord, maar misschien ken je zijn ‘broertje’ de Manhattan? En eigenlijk zonde dat de Manhattan veel bekender is dan de Rob Roy, want laatstgenoemde is zeker net zo lekker. Het grote verschil tussen de twee cocktails is dat een Manhattan met bourbon gemaakt wordt en een Rob Roy met Scotch whisky. Maar hoe komt deze cocktail aan zijn naam en hoe maak je hem? Ik vertel er je alles over!

Whisky cocktail: de Rob Roy

Roy Who?

De Rob Roy cocktail is het jongere broertje van de Manhattan; de Manhattan dateert van rond 1880, de RR uit 1894. Volgens Frank Caiafa, barman uit New York City en auteur van “The Waldorf Astoria Bar Book“, werd het drankje geïnspireerd door een operette genaamd “Rob Roy”, die werd opgevoerd in het nabijgelegen Herald Square Theatre. De productie was losjes gebaseerd op de Schotse volksheld, een Robin Hood-achtige figuur genaamd Rob Roy MacGregor.

Benodigdheden voor 1 Rob Roy

*Speel ook met verschillende combinaties whisky en vermouth; wanneer een combi je niet aanstaat, probeer dan eens met een andere soort vermouth zoals Martini Riserva Speciale Rubino of Starlino Rosso vermouth.

Bereidingswijze

  1. Vul een hoog glas met ijsblokjes en voeg de whisky, rode vermouth en 3 dashes Angostura toe.
  2. Roer dit gedurende 20 seconden rustig door en zeef het in een gekoeld martini- of coupeglas.
  3. Optioneel: garneer met een cocktailkers.

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE COCKTAILS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.