Op bezoek bij: Belgische wijngaard Château Bon Baron

En voor wie denkt dat er in België alleen bier gemaakt wordt: fout! Er zijn een heleboel Belgische wijngaarden. Één van die wijnmakers zijn de Brabantse Jeanette en Piotr van der Steen die onder de naam Château Bon Baron hun Waalse wijn aan de man brengen van eigen Belgische wijngaard.

Wijngaard in België - Château Bon Baron

Jeanette en Piotr hadden ooit een eigen accountantskantoor, maar de wijn kruipt waar het niet gaan kan. In 2001 kochten ze een mooi landhuis met een hectare grond. “Perfect om een paar druivenstokken te planten om de gasten van de toekomstige Bed & Breakfast van een glaasje ‘eigen’ wijn te voorzien” zoals Jeanette dat zo mooi omschrijft. Alleen is de BnB er nooit gekomen en is de wijngaard gegroeid tot maar liefst 17 hectare met 14 verschillende druiven. De druivenrassen die onder andere zijn aangeplant: chardonnay, auxerrois, pinot blanc, pinot gris, muscat, müller-thurgau, acolon en pinot noir.

De naam

Wijngaard in België - Château Bon Baron

In het huis wat Jeanette en Piotr hadden gekocht, bleek in de kelder een steen ingemetseld te zijn met de naam Bon Baron. En wat bleek? Een oude bewoner van het huis bleek in de kelder wijnen en vrac af te vullen. Dus vanuit grote tonnen in flessen of kruiken. De steen is zorgvuldig uitgehakt, de naam geregistreerd en sindsdien ligt de steen bij de ingang van het proeflokaal iedereen te verwelkomen.

Wijngaard in België - Château Bon Baron Wijngaard in België - Château Bon Baron Wijngaard in België - Château Bon Baron

Langs de maas

De wijngaarden van Château Bon Baron liggen allemaal in een microklimaat in de buurt van de Maas, op een rijke bodem met kalksteen, zandsteen en leisteen. Met tips van collega’s uit Zwitserland heeft ze de beste combinatie van druivenrassen gevonden voor deze terroir. Bijzonder vonden wij de druif Acolon; een hybride van Blaufränkisch en Dornfelder. Deze druif geeft de wijn uitgebalanceerde, rijpe, frisse en fruitige aroma’s samen met een stevige structuur. Ook interessant om te vermelden is het gebruik van Belgisch glaswerk voor de wijnflessen.

Wijngaard in België - Château Bon Baron Wijngaard in België - Château Bon Baron Wijngaard in België - Château Bon Baron Wijngaard in België - Château Bon Baron Wijngaard in België - Château Bon Baron

Zelf Château Bon Baron bezoeken? Bel of mail dan even naar Jeanette en Piotr via www.chateaubonbaron.be/proeverijen/degustatie.html. Naast de wijnen kun je ook een wijn-spijs proeverij, een Waalse lunch of picknickmand met Bon Baron wijnen boeken.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER BELGIË? ↓

Voor dit artikel ben ik door Wallonië België Toerisme uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.