Vignes Vins Randos: wijnwandelen in de Loire

‘De paden op, de lanen in. Vooruit, met flinke pas!’ Dit liedje schiet gelijk in mijn hoofd wanneer ik een mail krijg over wandelen in de Loire. Maar het is niet zomaar wandelen; het is wijnwandelen! En laat wijnwandelen in de Loire nu net mijn specialiteit zijn… 😉 

Vignes Vins Randos: wijnwandelen in de Loire

De Vignes, Vins, Randos (letterlijk vertaald Wijnstokken, Wijnen, Wandeling) werd dit jaar alweer voor de 15e keer gehouden in de Val de Loire. Het hele weekend waren er 15 verschillende routes die deelnemers konden lopen  (of zelfs fietsen). Liefhebbers konden wijnwandelen in bijvoorbeeld de Coteaux-d’ancenis, Bonnezeaux of de Haut Poitou AOP. Wij (wijnwandel-journalisten-bloggers Barbara, Jacques, Cynthia, Harriet en mijzelf) liepen de Saint Nicolas de Bourgueil route op de zaterdag en de Anjou villages Brissac op de zondag. Hieronder een kleine impressie van de wijnwandeling door de Saint Nicolas de Bourgueil-wijngaarden!

De routes variëren van makkelijk tot wat moeilijker en zijn gemiddeld zo’n 6-7 kilometer lang. Er zijn ook speciale familie-wandelingen die ongeveer de helft van de afstand afleggen. Bij je (online) aanmelding krijg je een kek rugzakje met de route van de wandeling en hét mode-accessoire van Herfst 2018: een handsfree wijnglas! Fijn om te weten: op sommige routes zijn er speciale tijden waarop ook begeleiding in het Engels is.

Vignes Vins Randos: wijnwandelen in de Loire

Heerlijk wandelen onder de Franse zon, mijmerend door de wijngaarden, glaasje om het nekje.. Ik heb vervelendere weekenden gehad. 😉 Bijzonder is dat je door de wandelingen echt even de tijd neemt om de verschillende landschappen en terroirs in je op te nemen. Waar bij in de Saint Nicolas de Bourgueil 95% van de druiven Cabernet Franc is en het landschap vrij monotoon is; is in de Anjou Brissac de verscheidenheid van druiven en wijnen veel groter en het landschap ook zeer divers.

Vignes Vins Randos: wijnwandelen in de Loire

Vignes Vins Randos: wijnwandelen in de Loire

Het enige nadeel is dat je wel een beetje vastzit aan je groep; en als jouw groep een beetje lekker doorwandeld, dan kom je bij de proeverij van de wijnboer in de knel. Maar dat is slechts een klein nadeel.

Vignes Vins Randos: wijnwandelen in de Loire

Stiekem wist ik al dat de Loire een bijzonder fijn gebied is, maar dankzij deze wijnwandelingen heb ik alleen maar meer bewondering (en dorst!) gekregen voor de wijnboeren die hier hun smakelijke wijnen maken.

‘De paden op, de wijngaard in. Vooruit, met een gevuld glas!’


Kosten per wandeling €6 via online voorverkoop, €10 bij de start van de wandeling (als er nog plek is). 

Voor meer informatie over Vignes, Vins, Randos 2019: http://www.vvr-valdeloire.fr/

Zoek & Boek je hotel


Voor dit artikel ben ik door Pitch PR voor Loire Valley Wines uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.