Checklist autovakantie Duitsland

Ben je van plan om in de meivakantie met de auto naar Duitsland te gaan? Dan is het belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan. Duitsland is een prachtig land met veel bezienswaardigheden en mooie natuur, maar het is ook een land met specifieke regels en wetten waar je rekening mee moet houden. Met deze checklist voor je autovakantie weet je zeker dat je niets vergeet en dat je optimaal voorbereid op pad gaat.

Checklist autovakantie Duitsland

Check de auto 

Het is belangrijk om de auto goed te checken voordat je op pad gaat. Zorg dat je de bandenspanning, olie- en koelvloeistofniveaus, en de remmen controleert. Daarnaast is het in Duitsland verplicht om winterbanden te hebben bij winterse omstandigheden, dus check ook of je deze nodig hebt. Vergeet niet om de verlichting te controleren en eventueel lampjes te vervangen. 

Houd rekening met de regels 

Duitsland heeft specifieke verkeersregels waar je rekening mee moet houden. Zo geldt er op de Duitse snelwegen geen algemene snelheidslimiet, maar wel vaak een adviessnelheid. Houd je aan deze snelheidslimieten tijdens je autovakantie en let ook goed op de verkeersborden, want deze kunnen soms anders zijn dan in Nederland. Daarnaast is het in Duitsland verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos in de auto te hebben. Zorg dat je deze spullen bij je hebt en dat je weet waar ze liggen. 

Let op de milieusticker 

In veel Duitse steden is het verplicht om een milieusticker op je auto te hebben. Dit geldt ook voor auto’s met een buitenlands kenteken. Controleer of je deze nodig hebt en vraag hem op tijd aan. Zo voorkom je een boete als je een stad binnenrijdt. 

Sluit een autoverzekering af 

Als je met de auto naar Duitsland gaat, is het belangrijk om een goede autoverzekering af te sluiten. In Duitsland geldt namelijk een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor auto’s, die in Nederland niet altijd standaard is inbegrepen. Een autoverzekering afsluiten die past bij jouw wensen en behoeften is daarom zeker aan te raden, zodat je met een gerust hart op pad kunt gaan. 

Checklist autovakantie Duitsland

Pak slim in 

Als je met de auto op vakantie gaat, heb je vaak meer bagage mee dan bij een normale autorit. Pak daarom slim in en maak gebruik van koffers en tassen die makkelijk stapelbaar zijn. Leg zware spullen onderin en verdeel de bagage goed over de auto. Zo voorkom je dat de auto uit balans raakt tijdens de autovakantie. Vergeet niet om ook de nodige spullen voor onderweg mee te nemen, zoals eten, drinken en een routebeschrijving. 

Check het weer 

Het weer in Duitsland kan in de meivakantie nogal wisselvallig zijn. Check daarom van tevoren goed wat voor weer je kunt verwachten en pas je kleding en uitrusting hierop aan. Neem bijvoorbeeld regenkleding mee en zorg dat je ook warme kleding hebt voor als het koud is. 

Zorg voor entertainment 

Een lange autorit kan soms saai en vermoeiend zijn. Zorg daarom voor entertainment voor onderweg. Neem bijvoorbeeld muziek mee die je kunt luisteren of luister naar een interessante podcast. Daarnaast is het ook handig om wat spelletjes mee te nemen voor de kinderen of een boek om te lezen. 

Check de reisdocumenten 

Zorg dat je alle benodigde reisdocumenten bij je hebt, zoals je paspoort of ID-kaart. In Duitsland is het verplicht om een geldig legitimatiebewijs bij je te hebben. Controleer ook of je eventueel een visum nodig hebt en vraag deze op tijd aan. 

Check de route 

Check bij je autovakantie van tevoren goed de route die je gaat rijden. Zo voorkom je dat je tijdens de reis nog veel moet regelen en kun je optimaal genieten van je vakantie. Maak eventueel gebruik van een navigatiesysteem of een kaart om de route te bepalen. 

route checken

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.