Bij Brussel denk je gelijk ‘Manneke Pis’. En dan? Frieten? Brusselse wafels? Maar Brussel is zoveel meer! Wij hebben een weekend lang Brussel en omgeving beleefd en geven je graag onze top-tips om te eten, drinken en doen tijdens een weekend Brussel.
Een handig kaartje ↓
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
Bier & Eten
Delirium taproom
Delirium is natuurlijk een bier dat iedereen wel kent (roze olifantjes). Maar in Brussel hebben ze de roze olifanten tot een nieuw level getild; er is maar liefst een hele Delirium-steeg! In deze steeg zit de Delirium taproom (vooral bieren van tap), de Garden (was dicht toen wij er waren) en de Beer Cellar waar ze veel verschillende bieren op fles hebben. Nadeel: het is er erg toeristisch. Vergeet ook niet even gedag te zeggen tegen Jeanneke Pis aan het einde van de steeg. ;)
Poechenellekelder
Poechenellekelder is de liefdesbaby van een kringloopwinkel, carnavalskelder en biercafé. En laat je niet bedotten door de entourage; de bierlijst is echt heel goed. Wanneer het goed weer is, is er ook een groot buitenterras met uitzicht op Manneke Pis. En wat die fietsen op de gevel doen? De Tour de France kwam langs Poechenellekelder op de eerste dag van de wedstrijd op 6 juli 2019.
Monk
Monk is een gezellig café waar je lokale speciaalbieren kunt drinken en charcuterie, kaasjes en meer kunt eten. Achter in de zaal is een aparte ruimte genaamd ‘buffet’ waar je verschillende soorten spaghetti kunt eten.
Brussels Beer Project
Het verhaal van Brussels Beer Project begint in 2013 met twee Brusselse bierliefhebbers: Olivier & Sébastien. Nu in 2019 zijn er twee taprooms (Parijs & Tokio), een brouwcafé in het centrum van Brussel en in 2020 een grote brouwerij in Anderlecht (tegen Brussel aan). Als liefhebber van Grosse Bertha, Delta IPA en Red My Lips kun je donderdag tot en met zaterdag van 14:00 tot 22:00 terecht in het brouwcafé in Dansaert om de BBP bieren te kopen en te drinken. Achterin de zaak zit je letterlijk tussen de houten vaten en de brouwinstallatie van je biertje te nippen. Bijzonder!
Moeder Lambic
Moeder Lambic op het Fontainasplein is de tweede vestiging van de originele bierbar Moeder Lambic in Sint-Gillis (Brussel). Met een 40-tal bieren op tap, 6 handpompen en een uitgebreide lijst losse flessen ligt de focus hier op kleinere artisanale brouwerijen, lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen. Toen wij er waren, was net de opbouw begonnen voor een Italiaans festival waardoor de helft van de bierkaart was vervangen door Italiaans craftbeer. Leuk natuurlijk, maar misschien wat minder toegankelijk voor ons, want kwamen voor de Belgische ervaring. Ze hebben ook eigen ‘Moeder’ bier in de vorm van L’amer des Moeder’s (Belgian IPA), La Moederation (Belgian double IPA) en de Moeder Superieure (dubbel). Een leuke selectie bieren, maar wel aan de prijs. Grappig: bij elke bestelling krijg je een bakje geroosterde mout in plaats van nootjes. Leuk om er 1 of 2 te proeven, maar ik zie mezelf niet zo’n heel bakje wegwerken.
Brouwerij Cantillon
Brouwerij Cantillon ligt een beetje verstopt in een doodgewone straat in een buitenwijk van Brussel. In plaats van een steriele brouwzaal loop je vanuit de straat rechtstreeks de productiehal binnen. Via de bar en de winkel kun je in je eigen tempo met een gidsje door de brouwerij neuzen. Lees meer over een bezoek aan brouwerij Cantillon in mijn uitgebreide artikel.
Pak een bierfestival mee
Er worden verschillende bierfestivals georganiseerd in Brussel. Grote evenementen die door de stad zelf worden geregeld, maar ook de brouwerijen, kroegen en cafés organiseren vaak hun eigen festivals. Ga bijvoorbeeld naar Belgian Beer Weekend, BXLBeerFest of het Wanderlust Craft Beer Festival. Hieronder een kleine impressie van het Belgian Beer Weekend 2019!
Bistro Henri
Bij Bistro Henri staan niet de bieren centraal, maar de fantastische wijnkaart. En mijn ex-sommelier kan dat goed inschatten.. ;) Wij kozen voor een fles Pichler Riesling Smaragd in combinatie met garnalenkroketjes en mosselen vooraf en longhaas en kwartel als hoofdgerecht. De longhaas (kraai) is afkomstig van slagerij Hendrik Dierendonck, op het menu staat alleen een ‘vleessuggestie’ wat dus elke keer iets anders kan zijn. Wij hebben echt heerlijk gegeten, maar de keuken is voor ons niet helemaal grijpbaar met Belgische klassiekers, vegetarische lasagna, ceviche, couscous en bloedpens.
Restobières
In een klein straatje in het zuiden van Brussel vind je Restobières, een restaurant gericht op de Belgische keuken met Belgische bieren. Maar als je had gezegd dat het een kringloopwinkel was, had ik je misschien ook geloofd. ;) Het plafond hangt vol met borden, vergieten en allerhande keukenspullen en de muren zijn behangen met aspergeborden. Op de kaart staan bieren zoals Hommelbier, Boon Mariage Parfait, Witkap Pater en Hercules Stout. Bijna alle gerechten op de kaart zijn ook bereid met bier. Zoals de mosselen met hommelbier, eendenbout met krieken en kriekbier, zalm met Girardin kriekenbier en stoofvlees met lambiek.
Vooraf kozen we voor de paté met Rochefort & foie gras en de hervé kaaskroketjes. Als hoofdgerecht de eendenbout met kriek en de porc steak. Daarbij werd ons een fles For Mi Diable aangeraden, een Belgian Blonde van 6,5%, speciaal gebrouwen door Brouwerij van Eecke in Watou bij Poperinge. Bijzonder smakelijke combinatie. En gelukkig hadden we gereserveerd, want er kwamen in de loop van de avond nog genoeg mensen binnen waar geen plek meer voor was. Tip dus voor liefhebbers van vlees (sorry vegetariërs, er zijn weinig plantaardige gerechten) en bier een aanrader voor je weekend Brussel.
Nog meer biercafétips
Toen ik op instagram vroeg om biertips voor Brussel, kreeg ik heel veel reacties met leuke cafeetjes. Maar ik kon ze helaas niet allemaal zelf testen. Ik heb daarom in het kaartje (zie bovenaan het artikel) een apart kopje gemaakt met ‘niet getest, wel een tip’ zodat jij ze misschien wel kan testen! Het gaat om Nüetnigenough, Gist, Het Goudblommeke in Papier, Brasserie de l’Ermitage, Brasserie de la Senne en Moeder Lambic Original.
MUSEUMS
Choco-story Brussels
Een chocolademuseum in België bezoeken.. Dat is toch alleen iets voor toeristen? Maar toch ben ik blij dat we gegaan zijn! Het was niet zo heel lekker weer de eerste dag, dus waren we blij dat we met de Brussel Card gratis Choco-Story konden bezoeken. Het museum zit pas 6 maanden op de huidige locatie en dat is te zien; alle vitrines waren aan het blinken, alle knopjes deden het nog en alle filmpjes speelden zonder problemen af. Je wordt door de geschiedenis van de cacao meegenomen, via Zuid-Amerika en op de schepen van Spaanse veroveraars naar Europa en de rest van de wereld. Het eerste gedeelte van het museum is bijna een archeologisch museum met vele potten, drinkbekers en mengkommen tot wel 4000 en 5000 jaar oud. Daarna wordt de Belgische geschiedenis besproken en wandel je langs een oud chocoladewinkeltje en vitrines vol met oude vormen.
Bovenin het museum geeft een chocolatier op vaste tijden een demonstratie pralines maken. Die je natuurlijk ook mag proeven. Wij waren heel aangenaam verrast door dit museum en je kunt hier makkelijk twee uur vullen.
Old masters Museum
In het museum Old Masters aan het Koningsplein hangen de ‘oude meesters’ zoals Bruegel, Rubens en Jheronimus Bosch. Naast dat het een prachtig gebouw vond ik vooral de Bruegelzaal heel indrukwekkend. Van deze schilder zijn wereldwijd maar 40 werken bekend en in deze zaal kun je er acht in levende lijve bewonderen. Naast de schilderijen is er ook een Bruegelbox; een kamer waar op drie muren levensgroot de schilderijen worden geprojecteerd en je als het ware door de schilderijen loopt. Heel mooi gedaan, maar ik (Jody) werd er een beetje draaierig van.
Plassende standbeelden
Wist je dat er drie standbeelden in Brussel te vinden zijn die plassend tentoongesteld staan? Manneke Pis kent natuurlijk iedereen; bij de Delirium taproom zit Jeanneke te plassen en in de Kartuizersstraat staat hondje Zinneke zijn blaas te legen tegen een paaltje.
Strip Street art
Ook het street art in Brussel is bijzonder; je komt overal jeugdhelden uit bekende stripverhalen tegen op de muren! Zo kwamen wij al Guust Flater (bij parkeergarage Ecuyer), Dommel (vlakbij Bistro Henri) en Kuifje (vlakbij Choco-Story) tegen. Maar er zijn nog veel meer stripfiguren vereeuwigd op de bakstenen van Brussel, op de website van visit Brussel staat een hele lijst, inclusief locatie.
Brussels Card
Omdat ik nog met krukken liep, leek het me handig om een Brussels Card te nemen met gratis openbaar vervoer. Zo konden we makkelijker ons verplaatsen en toch wat van de stad zien. Je kunt de Brussels Card los kopen, dan heb je gratis toegang tot 41 musea (waaronder dus het Old Masters Museum en het Choco-Story) en kortingen op attracties, rondleidingen, shops, restaurants, bars & clubs. Je kunt de Brussels Card uitbreiden met gratis openbaar vervoer of de Hop on Hop off bussen. Wanneer je (zoals wij) kiest voor het gratis openbaar vervoer, moet je wel zelf met een code een openbaarvervoerkaart uit de machine ’trekken’. En voor een digibeet als mijzelf: dat ging heel soepel. ;)
View this post on Instagram
Elke keer als je de bus of tram instapt moet je wel inchecken, uitchecken hoeft niet. Ik vond het perfect, want nu kon ik toch grotere afstanden afleggen zonder dat ik me hoefde te forceren.
Slapen
The Dominican
Wij sliepen in het Dominican, een heerlijk luxe 4-sterren hotel in het centrum van Brussel. Vijf minuten lopen naar het Grand Place en voor wie met de trein naar Brussel gaat, slechts 10 minuten lopen van het centraal station. Wij waren met de auto, maar gelukkig ligt het hotel om de hoek van parkeergarage Ecuyer, wat handig uitkwam omdat ik nog op krukken liep. The Dominican is onderdeel van de Carlton Hotel Collection die ook veel hotels in Nederland hebben. Het hotel is gebouwd op de ruïnes van een 15e eeuws klooster, wat de naam en de Gregoriaanse gezangen in de lift verklaard. Het hotel ziet er verder schitterend uit en alles is tot in de puntjes verzorgd. Niet gek dus dat ze in 2016 zijn verkozen tot ‘TripAdvisor’s Travellers Choice 2016 Winners in Belgium’.
En misschien heb je zin om te sporten/ontspannen? The Dominican heeft een boksruimte, algemene sportruimte, Finse sauna, een spa en een Turks stoombad. Je kunt ook een afspraak boeken voor een Impress IV behandeling waarbij je allerlei vitamines en mineralen via een infuus toegediend krijgt. Maar die heb ik dan weer niet getest.. ;)
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
MEER STEDENTRIPS:
- Citytrip: 16x Culinair Luik!
- 10 tips voor je citytrip Hull
- 14x OngewoonLekkere plekjes in Brugge
- 12 tips voor een weekend Trier
- 10+ tips om te eten, drinken en doen tijdens een weekend in Dinant
- 13 tips voor je citytrip Liverpool
- 15 tips voor een weekendje Mechelen!
- Bern City Guide – 15x eten, drinken en bezienswaardigheden
Voor dit artikel ben ik door VisitVlaanderen uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Geef een reactie