13 tips voor je citytrip Liverpool

Een paar weken geleden begon ik aan een reis naar Noord-Engeland met een zeer strak schema: twee dagen Liverpool, twee dagen Manchester en 1,5 dag Hull. Maar ik had het niet willen missen! Liverpool heeft genoeg te zien en te doen, dus waar te beginnen? Ik heb een lijstje gemaakt met mijn favoriete culturele en culinaire hangouts voor de perfecte citytrip Liverpool!

Citytrip Liverpool

Ook zo’n mooie reis maken via Liverpool, Manchester en Hull? Of misschien pak je Leeds ook nog even mee? Boek dan je rondreis via www.houseofbritain.nl/cityexperience

Handig kaartje ↓

Cultureel
Royal Albert Dock

Het Royal Albert Dock heeft in zijn bestaan een ware transformatie ondergaan. Ontworpen door Jesse Hartley en Philip Hardwick, werd het dok geopend in 1846. Het was het eerste gebouw in Groot-Brittannië dat werd gebouwd van gietijzer, baksteen en steen, zonder structureel hout. Dit waren dus de eerste onbrandbare pakhuizen ter wereld.

Citytrip Liverpool - Albert Docks Citytrip Liverpool - Albert Docks

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebied zwaar gebombardeerd en raakte het na de oorlog in verval. Tot in 1981 een investeringsgroep de panden opkoopt om ze op te knappen. En met succes; sinds de vernieuwde opening in 1984 komen er maar liefst 5 miljoen toeristen per jaar. Bezienswaardigheden om te bezoeken zijn natuurlijk de panden zelf, het Tate Museum, het Maritiem Museum, The Beatles Story (zie volgende tip), verschillende restaurants en hotels. Het Albert Dock beschikt over de grootste verzameling monumentale gebouwen (Grade 1) van heel Groot-Brittanië. In 2018 werd het Albert Dock dan ook erkend door Hare Majesteit de Koningin en heet nu officieel het Royal Albert Dock.

The Beatles Story

The Beatles Story (opening 1 mei 1990) is een museum in Liverpool, in de historische Royal Albert Dock, over de Beatles en hun geschiedenis. Het is een ondergrondse aaneenschakeling van locaties die belangrijk waren in de levensloop van John, Paul, George en Ringo. Zo kun je door de The Casbah Coffee Club wandelen, even genieten van de muziek in The Cavern Club, visjes kijken vanuit de Yellow Submarine en een plaatje draaien in de Abbey Road Studios. Verder is er veel aandacht voor historische Beatles-items zoals de bril van John Lennon en de eerste gitaar van George Harrison. In 2015 werd het museum . Het museum werd ook erkend als een van de beste toeristische attracties van het Verenigd Koninkrijk in 2015.

Citytrip Liverpool - Beatles Story Citytrip Liverpool - Beatles Story Citytrip Liverpool - Beatles Story Citytrip Liverpool - Beatles Story Citytrip Liverpool - Beatles Story Citytrip Liverpool - Beatles Story

Je loopt op eigen gelegenheid door de verschillende zalen, maar je krijgt een koptelefoon met een soort telefoon mee. Op die telefoon kun je ook extra video’s, foto’s en interviews bekijken/beluisteren, die niet in de tentoonstellingen zijn opgenomen. Entree voor een volwassene is £17, £13 voor studenten en 60+. Het is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard om te bezoeken.

World Museum

Het grootste gedeelte van de musea (afgezien dus van The Beatles Story) is GRATIS te bezoeken! Zo ook het World Museum. Hier draait het om de aarde en de ruimte; van dinosauriërs tot telescopen en van Egyptische mummies tot een opgezette mierenegel. In planetarium worden verschillende documentaires vertoond op het gebied van de ruimte; hiervoor moet je een kaartje à £3 kopen (kind £2). Toen ik er was, was de film net afgelopen, dus ik kan je niet vertellen of dat de moeite waard is. Maar in dit museum kun je je best een paar uur vermaken tijdens je citytrip Liverpool.

Citytrip Liverpool - World Museum Citytrip Liverpool - World Museum Citytrip Liverpool - World Museum Citytrip Liverpool - World Museum Citytrip Liverpool - World Museum Citytrip Liverpool - World Museum

Museum of Liverpool

Wil je meer weten over de geschiedenis van Liverpool; tijdens de oorlog en daarvoor? Dan kun je het beste een bezoek brengen aan het Museum of Liverpool. En ook weer helemaal gratis! 🙂 Tot 3 november 2019 is er de tentoonstelling ‘Double Fantasy’ over het leven van John Lennon en Yoko Ono. Door middel van interviews, citaten en teksten wordt het verhaal van hun persoonlijke en creatieve relatie samen met hun politieke activisme en vredes campagne voor het eerst in hun eigen woorden verteld.

Citytrip Liverpool - Liverpool Museum

Kathedraal van Liverpool

Liverpool heeft maar liefst twee kathedralen: de Liverpool Metropolitan Cathedral (Rooms-Katholiek) en de Liverpool Cathedral (Church of England). De Liverpool Metropolitan Cathedral heeft nogal een modern uiterlijk en wordt in de volksmond ook wel Paddy’s Wigwam genoemd. De Liverpool Cathedral heeft een totale externe lengte van (inclusief de Lady Chapel gewijd aan de Heilige Maagd), van 189 meter, waardoor het de langste kathedraal ter wereld is. Qua volume is het de 5 na grootste kathedraal ter wereld.

Citytrip Liverpool - Kathedraal Citytrip Liverpool - Kathedraal Citytrip Liverpool - Kathedraal Citytrip Liverpool - Kathedraal Citytrip Liverpool - Kathedraal Citytrip Liverpool - Kathedraal

Je kunt de kathedraal gratis bezoeken, als je de toren op wilt moet je een kaartje bij de winkel kopen voor £5. Voordat je denkt ‘ik ga dat pokke-end (100 meter) niet met de trap”; dat hoeft ook niet! Je gaat met 2 liften naar ±80m en dan moet je nog een paar trappen op. Maar als ik het kan… 😉 Het uitzicht is echt heel mooi; je ziet de rivier de Mersey en de gehele stad onder je. En waarom staat er een rode telefooncel in de hoek van de kathedraal? De ontwerper van de kathedraal was Sir Giles Gilbert Scott is toevallig ook de ontwerper van de rode telefooncel!

ETEN & drinken

Zo! Na al die musea en kerken beklimmen is het wel tijd voor een lekker drankje toch? Ik weet dat er honderden cafés en bars in Liverpool zijn, maar ik heb er gewoon een paar voor je uitgepikt die ik zelf getest heb. 😉

Baltic Market

Het hele terrein rondom Baltic Market, inclusief de Cains Brewery Village en het Ghetto Golf. Het terrein en de gebouwen behoorde tot 2013 bij de brouwerij Cains; opgestart in 1851 door Robert Cain. Nu is het een hippe hotspot met culturele activiteiten, galeries, tentoonstellingen en heel veel mogelijkheden om te eten en te drinken. De Baltic Market is een soort kleine foodhal met verschillende stalletjes om een centraal plein met lange houten tafels. Van de tap stromen verschillende Britse speciaalbieren. Ook is er een podium waar er vaak live muziek gespeeld wordt. Bijzonder om te noemen is ook de sinds 2017 geopende Peaky Blinders Bar. Vernoemd naar de populaire serie die grotendeels ook in Liverpool gefilmd is.

Baltic Market Baltic Market Baltic Market

Black Lodge Brewing

Tussen het centrum en de Baltic Market vind je op een industrieterrein de taproom van Black Lodge Brewing. Black Lodge maakt sinds 2015 verschillende speciaalbieren en heeft al met verschillende Britse en Europese brouwers collab brews gemaakt. En de naam? “Paul Seiffert: “Ik ben altijd een grote fan van David Lynch geweest. De Black Lodge in Twin Peaks is een mysterieuze plek die bijna bestaat in de hoofden van mensen in plaats van in de echte wereld. We wilden een beetje van dit mysterie, dus namen we die naam.”

Black Lodge Brewing Black Lodge Brewing

De bieren zijn minder traditioneel Brits dan andere pubs; kom hier bijvoorbeeld voor een Live And Let Chai (oat pale), Hunted By A Freak (Raspberry Pale Ale) of een Chupacabra (Smoked Ale with Chillies).

Almost Famous Burgers

Als je na als die gin-tonics en biertjes een beetje trek hebt gekregen; kun je het beste even bij Almost Famous Burgers langsgaan. Dit is een kleine Britse keten, ze hebben nu 4 vestigingen waarvan twee in Manchester, één in Leeds en één in Liverpool. Het concept: burgers met daarop alles wat je maar kan bedenken + dingen die je niet kan bedenken. En zes soorten tapbier. En ja, de standaard burger is sowieso een double. Ik snapte eerst niet waarom er op elke tafel een rol keukenpapier stond, maar na een paar happen van de burger snapte ik dat wel. 😉 Niet iets om elke dag te eten, maar de burgers waren zeker goed!

Almost Famous Burgers Almost Famous Burgers Almost Famous Burgers

Liverpool Gin Distillery

In het centrum van Liverpool op Castle Street vind je de fleurige Liverpool Gin Distillery. Aan het raam zie je gelijk de koperen ketel Margaret staan (vernoemt naar de moeder van de eigenaresse). Het gebouw telt drie verdiepingen waar je alles te weten komt over de Liverpool Gins. Meervoud inderdaad, want ze maken naast hun gewone Liverpool Gin ook een valencian orange gin, lemongrass & ginger gin en een rose petal gin. Alle gins zijn helemaal biologisch; van de neutrale alcohol tot de rozenblaadjes. Voor wie het wil weten: mijn favoriete gin uit de range was de Valencian Orange.

Liverpool Gin Liverpool Gin Liverpool Gin Liverpool Gin

Op de begane grond staat naast Margaret een enorme bar met alle mogelijke soorten drankjes. Liverpool Gin valt nu in het portfolio van Halewood Wines & Spirits, waardoor je bijna alle merken (rond de 100) die Halewood voert hier kunt drinken. Er is ook de mogelijkheid om wat te eten; ze hebben een kleine menukaart met wat standaard gerechtjes. In de kelder zit een cocktailbar met bruine chesterfield stoelen; wat meer stylish. Boven zijn de workshopruimtes waar de proeverijen gegeven worden. Voor een stevige prijs van £38.50 krijg je een 1 G&T, een rondleiding en een proeverij van de 4 smaken gin die ze maken. De proefglaasjes zijn echt heel ruim, maar bij 40 pond voor een proeverij vind ik echt te veel. Je kunt ook je eigen Liverpool Gin maken met de kleine pot stills die ze hebben staan; deze experience kost 70 pond. Dat vind ik qua prijs dan weer meevallen.

Mijn advies: ga lekker aan de bar zitten, bestel de 4 glaasjes gin en ga lekker met z’n tweeën proeven.

bier tour

Mijn favoriete manier om een stad te ontdekken is wel via een biertour. Vaak wandel je van kroeg naar kroeg; de gids vertelt wat over de stad en je krijgt verschillende biertjes in je schoot geworpen. Topmiddag! 😀 Dat kun je dus ook tijdens je citytrip Liverpool doen. Ik had de eer om met amateurhistoricus en bierliefhebber Jim van Liverpool Cycle Tours op stap te mogen. De drie kroegen die ik hierna bespreek vielen allemaal in de tour; maar de tour was zoveel meer! Wil je bijvoorbeeld alles weten over herentoiletten? Of waarom Koningin Elisabeth ook wel King Elisabeth wordt genoemd in Liverpool?

The Philharmonic Dining Rooms

Heb je Carpool Karaoke met Paul McCartney al eens gezien? ↓

De favoriete kroeg van Paul is de Philharmonic, ook wel de The Phil genoemd! Aan het einde van de karaoke aflevering is dat dus ook de locatie waar hij zijn optreden geeft. De bar achter in de zaal is er normaal gesproken niet, die is er alleen voor het filmen neergezet; en normaal is er ook geen podium. Maar je herkent de ruimte zeker! Sowieso is deze hele kroeg een aanrader; prachtige glas-in-lood ramen, houten lambrisering, een knapperend haardvuur… En natuurlijk genoeg Britse ales van tap.

The Philharmonic Dining Rooms The Philharmonic Dining Rooms The Philharmonic Dining Rooms The Philharmonic Dining Rooms

En de tip van de herentoiletten? Dat is dus hier… Er is een speciaal soort marmer gebruikt voor de pisbakken, waardoor ze nu een nationaal monument zijn. En monumenten zijn voor iedereen toegankelijk. Dus ook als vrouw mag je gewoon even naar de pisbakken gaan kijken. Wel met je neus dicht; want omdat de bakken ‘beschermd’ zijn, mogen ze ook niet met agressief schoonmaakmiddel schoongemaakt worden. :S

The Ship & Mitre

De Ship & Mitre ziet er vanaf de buitenkant niet heel uitnodigend uit. Maar als je eenmaal binnen bent, vergeet je dat gelijk! De bar staat in het midden van de zaak en heeft de vorm van een schip; aan alle randen staan verschillende casks ales van tap, dus loop eerst even een rondje voordat je beslist. Ken je CAMRA al? Deze organisatie heet Campaign for Real Ale, en wil de kennis over ale verspreiden over Engeland. Verschillende pubs hebben het CAMRA Pub of Excellence stempel gekregen (waaronder dus de Ship & Mitre) waar je dus terecht kunt voor kwalitatief hoogstaande ales.

The Ship & Mitre Liverpool The Ship & Mitre Liverpool The Ship & Mitre Liverpool The Ship & Mitre Liverpool The Ship & Mitre Liverpool

Ook brouwt de pub onder de naam Flagship Brewery zijn eigen beer; van een Irish Stout tot een Hefeweizen. Natuurlijk hier verkrijgbaar van de tap. De Ship & Mitre organiseert ook sinds 2014 twee keer per jaar een bierfestival: de Ship & Mitre Wirral Beer Festival. Dit jaar is er nog een editie van 14 tot 17 november.

Bridewell Pub

The Bridewell Pub

De Bridewell Pub bestaat pas sinds eind juni, maar heeft een lange geschiedenis. Voordat deze pub hier in zat, was het namelijk een oud politiebureau! Boven waren de kantoren; beneden de cellen. En deze cellen werden na het sluiten van het politiebureau gebruikt als repetitieruimtes; onder andere door Liverpoolse band Franky Goes to Hollywood.

The Bridewell Pub The Bridewell Pub The Bridewell Pub

Nu staan er tafels en stoelen in de cellen, waardoor je daar privé kunt genieten van je vers getapte Guinness of ander bier. Er is een mooi verhaal omtrent de Guinness: Guinness had vroeger een bottelarij niet ver van het politiebureau; wanneer er een familielid of werknemer opgesloten zat, werd er geprobeerd met Guinness de agenten om te kopen om de werknemer weer vrij te krijgen. Wat ook heel fijn is: ze hebben een kleine binnentuin waar je heerlijk kunt zitten. En dat zie je niet veel in Liverpool! Veel pubs hebben geen buitenterras of tuintje.

The Bridewell Pub The Bridewell Pub

Baltic Fleet

Langs één van de drukste wegen van Liverpool vind je de Baltic Fleet. Het interieur is gevuld met scheeps-memorabilia en zelfs de buitenkant van de zaak lijkt op een schip. De kroeg heeft ook een interessant verleden; er zijn verschillende tunnels in de kelder gevonden die te herleiden zijn naar de pakhuizen in de nabijgelegen Albert Dock. Smokkel? Niemand die het weet. Maar wel een goed verhaal.. 😉

The Baltic Fleet Liverpool The Baltic Fleet Liverpool The Baltic Fleet Liverpool

Naast 10 verschillende bieren van de tap is er ook een groot arsenaal aan bieren op fles verkrijgbaar. Trek gekregen? Hier kun je in de traditionele Liverpoolse scouse duiken; een stoofvlees van lam of rundvlees. Kom je op de op de eerste zaterdagavond van de maand bij Baltic Fleet? Smeer je keel dan maar goed, want deze avond is speciaal voor traditionele zeemansliederen.

Slapen in liverpool

Ik sliep zelf in het 30 James Street Hotel. Ik had een beetje gekke kamer met twee 2-persoonsbedden, twee slaapbanken en een keukentje. En het was nogal over de top met velours muren, gigantische barokke spiegels. Voordeel: het ligt wel super centraal, vlakbij de winkels, bushalte Liverpool One en de Albert Dock.

30 James Street Hotel Liverpool

Of check natuurlijk de tool van booking voor een hotel naar jouw keuze:

REIZEN naar liverpool

Ik vloog met Easyjet naar Liverpool, in een uurtje ben je er al! Check bijvoorbeeld tix.nl voor de voordeligste prijzen. Ik zag dat je op sommige dagen voor minder dan €50 (enkele reis) al met handbagage naar Liverpool kunt vliegen vanaf Schiphol.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER ARTIKELEN OVER groot-BRITTANNIË:

Voor dit artikel ben ik door Visit Liverpool & Visit Britain uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.