Op bezoek bij: Rochefort en de grotten van Han

Op onze reis door Wallonië had ik ook nog een niet-culinair verzoek: de Grotten van Han. Jeugdsentiment van de bovenste plank! Want wie is er niet als kind in die ‘enge’ grotten geweest? Wij sliepen in Rochefort, een dorpje slechts vijf kilometer verwijderd van het dorp Han sur Lesse, vanwaar het treintje je naar de ingang van de grot brengt.

Een handig kaartje ↓

Slapen: La Malle Poste

Wij sliepen in La Malle Poste, een 17e eeuws pand in het centrum van Rochefort. Het hotel heeft een spa met inpandig zwembad en 24 kamers met in alle kamers een bubbelbad. Van de voorkant ziet het hotel er niet heel groot uit, maar via een ondergrondse tunnel door de wijnkelder (!) kom je uit in een ander gebouw waar nog meer kamers zijn. En ja, de wijnkelder-kamers zijn op slot… 😉

Hotel La Malle Poste Rochefort Hotel La Malle Poste Rochefort Hotel La Malle Poste Rochefort

Eten: La Gourmandise

Als je dan toch in Rochefort bent, ook als je er niet slaapt, ga dan even langs bij La Gourmandise. Dit steakhouse is heeft niet alleen enorme stukken vlees, maar ook een hele fijne Rochefort-proeverij! Omdat je de brouwerij niet kunt bezoeken (spoiler) is dit ’the next best thing’. De tafels binnen staan op een soort treinrails en staan los op de rails, dus let op je tenen tijdens het eten. 😉

La Gourmandise - Rochefort La Gourmandise - Rochefort La Gourmandise - Rochefort La Gourmandise - Rochefort La Gourmandise - Rochefort

Brouwerij Rochefort – Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy

Zoals ik hierboven al verklapte kun je dus (net als bij Orval) niet bij Brouwerij Rochefort naar binnen. Je kunt wel de bijbehorende kerk bezoeken. De abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort werd gesticht in 1230. Ze behoort tot de Cisterciënzerorde der Strikte Observantie, die ook wel Trappistenorde wordt genoemd, omwille van de historische banden met de Abdij van La Trappe in Frankrijk en de rol die die laatste heeft gespeeld in de hervorming van de Cisterciënzerorde in de 17de eeuw. De Trappisten van Rochefort brouwen drie bieren, de 6 (7,5%), de 8 (9,2%) en de 10 (11,3%).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paul Funcken | FUNck (@paulfuncken) on

Het wildpark van Han

Naast de beroemde Grot is er sinds 1970 een Wildpark van zo’n 250 hectare op de heuvel boven de Grotten van Han en de oude vallei van de Lesse ingericht. Je kunt het wildpark te voet, per safaricar of in een combinatie bezoeken. Er zijn ongeveer 20 verschillende diersoorten te bekijken zoals everzwijnen, moeflons, edelherten en bruine beren.

Wildpark van Han Wildpark van Han Wildpark van Han Wildpark van Han Wildpark van Han Wildpark van Han

Tip van ons: na de bruine beren gaat de safaricar weer terug naar het beginpunt bij de kassa in Han sur Lesse. Maar je kunt via een pad ook naar de ingang van de Grot lopen. Zeker in de drukke zomermaanden is dit een aanrader. Je gaat dan niet met de oude tram, maar je bespaard jezelf 1,5 uur wachttijd in het dorp op de tram.

De grotten van Han

Als kind was ik al gefascineerd door alles wat met grotten of dinosauriërs te maken had. En de Grotten van Han mochten natuurlijk niet ontbreken. Vooral het tochtje met de boot aan het einde en het kanonschot kan ik me nog goed herinneren. De bootjes zijn in 2009 vervangen door twee loopbruggen omdat de bootjes niet meer voldeden aan de veiligheidsnormen van de Europese wetgeving. Het kanonschot en de 508 treden zijn er nog wel altijd. Als je de bij de ingang van de grot aankomt kun je kiezen uit een Nederlandstalige rij, of een Franstalige rij. Een Nederlandstalige gids is natuurlijk een voordeel, maar in het hoogseizoen maakt het echt niet uit in welke rij je staat, want je hoort de gids toch niet. Wij zaten in een groep van minimaal 60 mensen, inclusief krijsende baby’s en schreeuwende mini-mensjes. Die gids had net zo goed Chinees kunnen praten. 😉

Grotten van Han Grotten van Han Grotten van Han Grotten van Han Grotten van Han Grotten van Han Grotten van Han

Maar het blijft een mooie grot! 😉 Gelukkig had ik van tevoren nog wat info opgezocht over de grot en kon ik zelf wat zalen en stalagmieten/stalagtieten herkennen zoals de Minaretzaal, Trofeezaal en de Koepelzaal. Nieuw is de klank- en lichtshow aan het einde van de tour op de wanden van de Wapenzaal. In het filmpje hieronder krijg je een kleine impressie.

Een combikaart voor de Grotten van Han en het Wildpark kost €31 pp. Een los entree voor de grot of het wildpark is €21 pp. (prijzen september 2019) Ik vind €21 best aan de prijs voor wat je krijgt, zeker in het hoogseizoen. Ik zou zelf voor het combiticket gaan, dan ben je voor €31 pp wel echt een groot gedeelte van je dag onder de ‘pannen’.


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ook leuk in BELGIË ↓

Voor dit artikel ben ik door Wallonië België Toerisme uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.