Foodfoto’s maken met je mobiel voor op Instagram

Veel mensen fotograferen hun eten in restaurants. Het maken van foodfoto’s bij het uit eten gaan, is populair. Deze culinaire foto’s worden massaal gedeeld op social media, maar zijn ook bedoeld om later terug te kijken. De smartphone blijkt uiteraard het favoriete apparaat om foto’s in restaurants te nemen. Het fotograferen van eten heeft iets intiems. Het geeft de prestaties van een chef-kok weer of die van jezelf van de zelfgemaakte uitsmijter. Eten heeft, gepresenteerd op een bord, altijd een mooie compositie. Door het juist te fotograferen bewaar je het moment voor altijd. Natuurlijk in top restaurants zijn er fotogenieke opgemaakte borden wat in feite al schilderijtjes zijn. Een mooie foto is een spannende foto waarbij details dikwijls een hoofdrol spelen. Voor de goede orde; bij foodfotografie hoort alleen het eten in beeld te zijn, geen mensen of omgeving, louter uitsluitend het opgediende bord krijgt de hoofdrol.

Foodfoto's maken met je mobiel voor op Instagram

Fotografeer spannend

Probeer verschillende hoeken uit om te zien op welke manier het gerecht het beste tot zijn recht komt. Sommige foto’s zijn mooier van bovenaf. Andere gerechten komen beter tot hun recht wanneer ze van dichtbij worden gefotografeerd. Ga in ieder geval niet te dicht op het eten zitten. Zorg dat je nog wat van het bord zelf ziet en eventueel iets van een servet of bestek. Denk ook aan de aankleding van een foto. In een restaurant ben je misschien wat beperkt, maar in je eigen huis kan een snijplank en een opscheplepel een verrassend effect geven. Maak je een foto van je ontbijtje met aardbeien?  Leg er een paar nonchalant geplaatste aardbeien er naast. Een precies gedekte tafel kan heel mooi zijn, maar ook een beetje saai. Verfrommel in plaats daarvan een servet en leg een wijnglas op z’n kant. Bedenk wel dat minder beter is. Ga dus niet overdrijven met het aankleden.

Een mooie foto vereist goed licht, bij voorkeur zacht licht. Dit betekent dat je beter niet in direct zonlicht fotografeert omdat je een harde schaduw krijgt. Kleuren en het eten komen beter tot hun recht in mooi, zacht licht. Gebruik daarom ook liever geen flitser. Foto’s zijn altijd te bewerken en daarvoor zijn er vele fotobewerkings-apps. Er is zelfs een speciale fotografie-app voor het fotograferen van maaltijden genaamd Foodie. Wil je meer tips over fotograferen met je mobiel? Check dan mijn artikel: Fotograferen met je mobiel: 6 tips.

Foodfoto's maken met je mobiel voor op Instagram

De iPhone 11 Pro max

Met de nieuwste iPhone kun je professionele foto’s maken. De iPhone Pro Max heeft drie 12-megapixelcamera’s aan de achterkant. Naast de reguliere camera zit een tele- en een ultra groothoek camera. Het toestel heeft een nachtmodus, die foto’s bij slechte lichtomstandigheden mogelijk moet maken door de sluiter lang open te laten staan. Een prachtig toestel waarmee schitterende foodfoto’s gemaakt kunnen worden zelfs bij weinig licht. Zorg wel voor een goede bescherming. Voor dit toestel zijn er allerlei fraaie iPhone 11 Pro Max hoesjes met schitterende designs verkrijgbaar. Een ongelukje is zo gebeurd en dan blijkt een telefoon cover uitermate prettig.

Foodfoto’s geven prettige herinneringen. Het nodigt snel uit om zelf een receptenboek te maken. Het is echt leuk om eten en drinken te fotograferen, zeker als je het daarna ook nog mag opeten.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.