In 1900 waren lambiekbieren de populairste bieren van de regio. Meer dan 100 brouwerijen opereerden in en rond Brussel, op een populatie van rond de 600,000 mensen. Genoeg om te drinken dus. ;) Nu is Brouwerij Cantillon de enige nog werkende lambiekbrouwerij van Brussel, die mocht dus niet ontbreken op onze geuze/lambiekbiertour door Pajottenland en Brussel! 

Brouwerij Cantillon Brussel

kleine geschiedenisles

Cantillon profiteerde van de rage van lambiekbieren en opende in 1900 een geuzestekerij. De eerste 37 jaar van de zaak brouwde Cantillon niet zijn eigen lambiek, maar kocht verschillende lambieken op om daar zelf geuze van te steken. In 1938 kwam er een eigen brouwerij, maar gooide WO2 roet in het eten. Na een hoogtepunt qua productie in 1955 daalde de interesse in geuzebieren en draaide de brouwerij tot en met 1978 met verlies. In 1978 besloot schoon-kleinzoon Jean-Pierre Van Roy de lambiekbrouwerij voor het publiek te openen, zodat er wat extra inkomsten konden worden gegenereerd. Door de lokale, nationale en internationale belangstelling begon de omzet te stijgen. In 1986 begon de export naar onder andere de Verenigde Staten. De brouwerij bleef groeien en werd één van de meest gewilde producenten van traditionele lambiek in België. Jean-Pierre Van Roy brouwde zijn laatste officiële batch in 2009. Zoon Jean Van Roy, die twintig jaar lang naast zijn vader werkte, leidt nu de activiteiten van de brouwerij. In tegenstelling tot zijn traditionele vader, wil Jean meer experimenteren met niet-Belgisch fruit zoals Finse rode bessen en Deense bosbessen.  Na 120 jaar is Cantillon nog steeds onafhankelijk en een familiebedrijf.

Brouwerij Cantillon Brussel

Zelf op onderzoek uit

Zelf de brouwerij bezoeken? Dat kan heel gemakkelijk op eigen houtje met een handig boekje in verschillende talen. De route door de brouwerij is genummerd en leidt je via de ketels naar het koelschip, de hopbalen en via de vatenopslag naar het filtersysteem en de botteling lijn. En natuurlijk exit through the giftshop.. ;)

Brouwerij Cantillon Brussel Brouwerij Cantillon Brussel Brouwerij Cantillon Brussel Brouwerij Cantillon Brussel

spinnenwebben

Wat maakt lambiek zo speciaal? Lambiekbier de enige bierstijl ter wereld die nog steeds wordt geproduceerd met volledig natuurlijke gisting. Lambiek kun je alleen brouwen in de winter. Waarom? Omdat alleen dan de temperatuur perfect is. De brouwer stort de wort in een ondiep koelschip en laat zijn bier ‘besmetten’ met tientallen gist- en bacteriesoorten die al IN de brouwerij zit. Is het te warm? Dan krijgen de foute bacteriën de kans om het wort te verpesten. Te koud? Dan kunnen de tientallen gist- en bacteriesoorten hun werk niet goed doen. Met al die natuurlijke suikers in de buurt kun je je voorstellen dat insecten ook een probleem kunnen vormen. Ze kunnen geen insecticiden rondspuiten, dus ze zijn sterk afhankelijk van spinnen om ze te helpen.

Brouwerij Cantillon Brussel

ouwe hop

Waar ‘gewone’ bierbrouwers (over het algemeen) hop gebruiken voor aroma en bitterheid, gebruiken lambiekbrouwerijen hopbellen alleen als conserveermiddel. Ze gebruiken hier hop voor die 2 tot 3 jaar oud is en dus geen smaak meer afgeeft aan het bier na het toevoegen.

nog even wachten…

Daarna gaan de lambieken het vat in en blijven ze één, twee of drie jaar rijpen. Daarna worden ze gestoken tot geuzebieren. Blenden dus. Als een chef proeft de geuzesteker regelmatig de vaten lambiek om uiteindelijk van honderden verschillende vaten de perfecte geuze te maken. De jonge bieren zorgen voor de natuurlijke suikers die nodig zijn voor de hergisting op fles, terwijl de oudere lambieken smaak en aroma geven. De flessen worden afgevuld bij Cantillon met een kurk en een kroonkurk; dit is vooral een financiële beslissing, de andere afsluiting die je veel ziet bij geuzes (de champagnekurk) is gewoon een stuk duurder.. ;) Na het bottelen worden de flessen horizontaal opgestapeld in de kelders waar ze minimaal zes maanden zullen blijven rusten. Maar daar hoeft het niet bij te blijven, in een goede kelder kan een geuze meer dan 25 jaar worden bewaard. Kijk maar eens op de houdbaarheidsdatum van een flesje geuze.

Brouwerij Cantillon Brussel Brouwerij Cantillon Brussel Brouwerij Cantillon Brussel

fruitbieren

Iedereen kent ook wel de kriek; dit is een fruitbier gemaakt door kersen aan twee jaar oude lambiek toe te voegen. Naast kersen (krieken in het Belgisch) worden ook frambozen, druiven en andere vruchten gebruikt. Een fruitbier is dus nog een zuur bier, maar met fruitige aroma’s. In Nederland zijn we een beetje verpest, want in veel fruitbieren wordt suiker toegevoegd om het bier een zoete smaak te geven. Waardoor wij denken dat kriekbier zoet moet zijn. Zonde, want het ‘echte’ product is zo verfijnd en bijzonder dat dat eigenlijk niet zou moeten.

Brouwerij Cantillon Brussel

Zelf Bezoeken

Zelf brouwerij Cantillon bezoeken? Ze zijn maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag open van 10:00 tot 17:00, laatste inloop 16:00. Je kunt in de straat parkeren, anders is het een kleine wandeling vanaf station Brussels-Midi. Je kunt voor €7 zelf de brouwerij doorlopen met het boekje; dit is inclusief 2 proefglaasjes bier. Op zaterdag kun je online een plekje tijdens groepstour boeken met Nederlandstalige, Franstalige of Engelstalige gids. Prijs hiervoor is €9,50, inclusief 2 proefglaasjes bier.

Brouwerij Cantillon Brussel Brouwerij Cantillon Brussel Brouwerij Cantillon Brussel


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


OOK LEUK om te bezoeken ↓

Voor dit artikel ben ik door VisitVlaanderen uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer