Zelf boter maken met koffiesmaak!

Dit klinkt misschien een beetje gek; ongewoon zelfs.. 😉 Maar het is echt heel lekker! Alsof je kruidenboter gebruikt, maar dan met koffiesmaak. En je maakt de boter gemakkelijk zelf! Misschien niet iets wat je elke keer doet, maar zo voor een keertje is het eigenlijk heel leuk om zelf te doen! 😀 Ik heb de boter gebruikt op de gepofte aardappels… En lekker dat dat was! Je kan natuurlijk ook gewoon een pakje boter zacht laten worden, mixen met een beetje oploskoffie en weer hard laten worden in de koelkast.. Het is maar dat je het weet… 😉

Zelf boter maken van slagroom met koffiesmaak!

Benodigdheden*:

  • 1 liter volvette slagroom (het liefst van de boer, maar anders werkt verse slagroom uit de supermarkt ook; niet die lang houdbare meuk kopen)
  • mespunt zout
  • 2 eetlepels yoghurt (gewoon boerenyoghurt, geen smaakjes of 0% vet gedoe)

*Je kan het ook met alleen slagroom doen: laat het dan in de keukenmachine draaien alsof je slagroom wilt maken, maar laat de machine doordraaien totdat je ziet dat de boter van de wei gescheiden is. Pak het dan weer op bij stap 3!

Bereidingswijze:

  1. Voeg een mespunt zout en de yoghurt toe aan de slagroom en giet alles in een schone pot. Zet minimaal 2 uur weg in de koelkast.
  2. En dan maar schudden! Het lijkt heel lang op niets, maar na een minuut of 4-5 gaat het allemaal een beetje klonteren maar als je doorgaat krijg je vanzelf grote klonten boter drijvend in melkig/wittig vocht. Perfect!

Zelf boter maken van slagroom met koffiesmaak! Zelf boter maken van slagroom met koffiesmaak!

3. Leg een schone theedoek (kaasdoek) in een zeef en giet het mengsel erin.

Zelf boter maken van slagroom met koffiesmaak!

4. Knijp al het vocht eruit. Wat overblijft is de boter.

5. Om mooie ‘schone’ boter te krijgen moeten we de boter wassen. Doe de boter in een kom met 2-3 eetlepels ijswater en roer net zolang totdat het vocht helder is. In het begin zal het water troebel zijn. Giet het troebele water weg en herhaal de stap. Je gaat net zo lang door totdat het vocht helder is.

Zelf boter maken van slagroom met koffiesmaak!

6. Leg de boterbal op een schone doek en druk het vocht er voorzichtig uit. Hoe minder vocht hoe beter.

7. Je boter is nu in principe klaar, zie je hoe makkelijk zelf boter maken is? Maar de boter is nu nog wel erg naturel. Ik heb de boter op smaak gebracht met een eetlepel oploskoffie, maar je kan ook grof zeezout, verse kruiden of citrusrasp gebruiken! De keuze is reuze! 😀

Zelf boter maken van slagroom met koffiesmaak!


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER KOFFIE ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.