Review: Authentiek Japan Thuis – Maori Murota

Er zijn niet veel dingen waar je mij wakker voor mag maken. Maar als je het toch wilt proberen zorg dan dat je een lekkere dampende kom ramen bij je hebt. Daar ben ik namelijk dol op! Hier in Den Haag, hartje centrum, ligt de Gedempte Gracht. Een straat achter de winkels en van voor-tot-eind gevuld met Aziatische restaurants. Inclusief een fantastische ramenbar! Voor iets meer dan een tientje verschijnt er een grote kom bouillon met ramennoedels en groenten voor je neus. Ik bestel er altijd een portie sticky chicken bij en schuif die zonder te twijfelen zo mijn kom in. Geen flauw idee of de gemiddelde Japanner mij daarvoor wil wurgen met een ramennoedel, maar die smaakcombinatie… Die maakt het dat risico wel waard! Zelf probeer ik het dan ook op tafel te zetten, maar toch krijg ik die gruwelijk lekkere smaak nooit helemaal geëvenaard. Tijd dus voor wat hulp. Daarvoor gebruik ik het nieuwe boek Authentiek Japan Thuis van schrijfster Maori Murota. Van kaft tot kaft gevuld met alle tips en tricks om de Japanse keuken ook thuis gemakkelijk op tafel te zetten.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Authentiek Japan Thuis – Maori Murota

Van Tokio tot Parijs

Schrijfster Maori Murota is geboren in Tokio maar woont tegenwoordig in Parijs. Vanuit deze bruisende metropool runt ze haar eigen cateringbedrijf, kookt ze als private-chef bij mensen aan huis en is daarnaast ook nog eigenaar van een Japans lunchrestaurant. Alsof dat niet genoeg is kan ze ook nog de titel van succesvol auteur op haar naam schrijven. Ze publiceerde eerder namelijk al twee boeken geïnspireerd door de Japanse keuken en voegt daar dit jaar een nieuwe parel aan toe: Authentiek Japan Thuis. Maori knows her kitchen!

Authentiek Japan Thuis is ondanks het imposante voorkomen een alledaags kookboek, vol recepten die Maori Murota geleerd heeft van haar moeder en oma. Door van jongs af aan mee te kijken toen er gekookt werd, te proeven van die gerechten en te genieten van alle smaken die ze voorgeschoteld kreeg leerde ze gaandeweg deze Japanse familiegerechten eigen te maken. Via Authentiek Japan Thuis reikt Maori je die familiegeheimen aan, aangevuld met haar eigen recepten. Het maakt een mooie mix van traditie en fusion en geeft een goed beeld van de moderne Japanse keuken. 

Alles zelf maken

In Authentiek Japan Thuis maakt Maori Japanse technieken inzichtelijk middels woord en beeld. Leer bijvoorbeeld hoe je verse udonnoedels maakt voor in een hete kom ramen. Skip je voortaan de ingevroren gyozadeeg van de toko om het zelf from scratch te maken. En leer je dankzij Maori de Japanse basiskeuken te begrijpen. Fermenteer zelf je groenten, leer tofu te maken, bouillons te trekken of zelf basissauzen te maken. Met de geweldige recepturen van iconische gerechten uit de Japanse keuken kun je zelf vervolgens enthousiast aan de slag. 

Serveer gemarineerde rauwe horsmakreel. Maak agébitashi, groenten die eerst gemarineerd en vervolgens gefrituurd worden of maak indruk met een portie gestoofd buikspek. Trakteer je gasten op tongstrelende gerechten en spectaculair ogende temari sushi met diverse toppings. Of je nu trek hebt in soep, snacks, salades, hoofdgerechten, cocktails of thee: met Authentiek Japan Thuis leer je de fijne kneepjes van de Japanse keuken onder de knie te krijgen.

De receptinhoud van het boek is samengevat binnen 7 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Meel, Rijst, Fermenteren, Conserveren, Vis, Vlees en tot slot: Thee. Daarnaast heeft Maori een hoofdstuk genaamd Nawerk in haar boek opgenomen. Daarin biedt ze je een duidelijk overzicht van de verschillende key-ingredienten uit de Japanse keuken en somt ze op welk soort keukengerei je goed zal helpen bij de bereiding van haar recepten. Heb je nou nog wat moeite met de namen van gerechten? Dan bieden zowel het recept- als het ingrediëntenregister achterin het boek je een houvast terwijl je door de intrigerende Japanse keuken probeert te navigeren.

CONCLUSIE

Ik ben altijd blij als ik weer een nieuw kookboek mag reviewen voor Ongewoonlekker. Ik ben extra blij als het een kookboek betreft waarvan de keuken nog wat onder vertegenwoordigd is in mijn culinaire arsenaal. Japan voldeed daaraan en was op één vegan Japans boek na, nog geen hoofdrolspeler in mijn boekenkast. Geen idee waarom eigenlijk… Waarschijnlijk ging ik er onbewust ergens vanuit dat deze ietwat mysterieuze keuken moeilijk te kraken zou zijn. Maar met Authentiek Japan Thuis bewijst Maori vanaf de eerste pagina al dat dit onjuist is. De moeilijkheid van de recepten valt dus reuze mee. Ook zonder traditionele snij-, kook- of fermenteertechnieken kun je een smakelijk Japans gerecht op tafel zetten. En of je nu begint met het onder de knie krijgen van de basisrecepten of meteen doorbladert naar de goed gevulde bentobox op pagina 197. Voor iedere chef is er wel een recept terug te vinden en trekt dat de inhoud mooi in balans.

En of ik nu naast kneiterlekkere bouillon ook zelf mijn ramennoedels ga draaien? Dat weet ik nog zo net niet… Ondanks de duidelijk beschreven stappen én begeleidende foto’s, is het toch een aardige klus. Wellicht een die ik een keer op mij neem als ik vakantie heb, want tijd is hierin toch wel het grootste ingrediënt. Tot dat moment oefen ik gewoon op het samenstellen van de perfecte bouillon met noedels van de Aziatische toko hier vlak om de hoek. Ook dan ben ik een content mens!

Pluspunten:
  • De vormgeving en fotografie ademen Japan. De vormgever is goed geslaagd in het vertalen van Maori’s recepten naar visueel beeld.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Maori Murota geeft extra tips bij haar recepten om de bereiding te versoepelen of het eindresultaat nóg lekkerder te maken.
  • Het boek bevat een flink aantal vegan recepten.
Minpunten: 
  • Voor een flink aantal ingrediënten zul je naar de toko of speciaalzaken moeten. 
  • Enkele gerechten bestaan uit heel veel verschillende ingrediënten. Dit maakt ‘spontaan’ bereiden minder makkelijk.

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432735 | april 2022 | Hardcover | 264 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door GoodCook.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER AZIATISCHE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.