Wat te doen in Bergen Noorwegen

Wat te doen in Bergen Noorwegen? Nou dat ga ik je vertellen! 😀 Bergen is (net als Trondheim trouwens) perfect voor een lekker weekendje weg. Lekker struinen door de kleine steegjes van Bryggen, biertjes drinken bij Bergenhus en de allerverste vis eten bij Enhjørningen. Heb je tijd om de omgeving te verkennen? Dan heb ik nog een extra tip! 😉

Handig kaartje ↓

Eten & drinken
Colonialen 44

In het hart van Bergen vindt je Colonialen 44, een tof restaurant & wijnbar die kleinere gerechten en funky wijnen serveert. Restaurant Colonialen staat sinds zijn oprichting 13 jaar geleden op de gastronomische voorgrond. Tot eind 2018 was Colonialen een meer upscale restaurant, maar de eigenaren wilde een andere kant op. Meer relaxt, minder gedoe, gewoon goed eten en een goed glas wijn erbij. Ik ben voor!

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Colonialen 44

De keuken is een combinatie van de beste producten die Noorwegen te bieden heeft. Lokaal vlees, vers gevangen vis, lokale kaas en groente uit de fjorden rondom Bergen. Een vier-gangen menu kost 550 Noorse kronen, exclusief wijnarrangement.

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Colonialen 44

No Stress

Cocktailtime! Bij No Stress weten ze wel hoe ze een goede cocktail moeten shaken. Ik koos voor een … met aquavit, want ja… Je bent in Noorwegen of je bent het niet.. 😉 Het is geen grote zaak, maar er zijn genoeg bankjes en hoekjes om een lekker plekje te vinden.

Wat te doen in Bergen Noorwegen - No stress

Bergenhus Bryggeri

Bergenhus Bryggeri is de eerste micro-brouwerij die in de afgelopen 135 jaar in Bergen is begonnen. Op een prachtige locatie aan de haven kijk je vanuit de brouwerij zo uit over het water. Ierse brouwmeester Gareth James Stewart startte zijn opleiding bij de Versuch und Lehranstalt fur Brauerie in Berlijn en is nu al een aantal jaar aan het brouwen in Bergen. Samen met de Amerikaanse Remi Elise komen er elke maand nieuwe bieren op de tap. En alleen op de tap; mocht je de bieren willen proberen, dan moet je toch echt naar Bergen: helaas worden de bieren (nog) niet gebotteld of gecanned.

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Bergenhus Bryggeri

Naast de brouwerij zit ook een restaurant waar de gerechten zijn aangepast op de smaken van het bier. Twee vliegen in 1 klap dus.. 😉

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Bergenhus Bryggeri

En naast dat het gewoon lekkere bieren brouwen, zijn Gareth en Remi Elise gewoon hele toffe lui! 😀

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Bergenhus Bryggeri

Enhjørningen Fiskerestaurant

Wat je eigenlijk niet kan missen is het gebied Bryggen aan de haven van Bergen. Één van de vele restaurants in dit gebied is Enhjørningen Fiskerestaurant. En inderdaad, enhjørningen betekendt eenhoorn! Maar waarom? De naam Enhjørningen wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1304. De Duitse koopman Herman Skult gaf het pand een merkteken van een paard met vergulde hoorn. Na de brand in 1702 werd de boerderij herbouwd, waarschijnlijk op de oude kavels. Na de grote brand in 1955 waarbij een groot gedeelte van Bryggen in vlammen opging is de hele boerderij gerestaureerd zoals het was in de 18e eeuw.

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Enhjørningen Fiskerestaurant

De eerste foto hieronder is gewoon recht genomen; het heeft ook wel weer charme dat alles schots en scheef staat. En van hout is. Het menu is met lokale producten en natuurlijk veel vis en schelpdieren. Er stond ook een walvis carpaccio op het menu, maar daar heb ik me niet aan durven wagen. De coquilles waren wel fantastisch!

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Enhjørningen Fiskerestaurant Wat te doen in Bergen Noorwegen - Enhjørningen Fiskerestaurant

Tempo Tempo

Bier en pizza’s.. tralalalala! Dat is het thema in de Tempo tempo bar. Een aardige lijst met een mix van Noors en buitenlands speciaalbier (jeej de Molen!) en een kleine kaart met een paar verschillende pizza’s. Prima om een lekkere casual avond door te brengen!

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Tempo tempo

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Tempo tempo

Pingvinen

Pingvinen is een restaurant/kroeg waar je terecht kunt voor een lekkere daghap en een biertje. Geen fancy gerechten, maar Noorse klassiekers zoals … en …. Die je wegspoelt met een Noorse 7Fjells of een … natuurlijk. Prijzen zijn heel schappelijk (voor Noorse begrippen 😉 ); voor het … betaalde ik € en de biertjes waren rond de €… Grappig toeval was dat er een Nederlandse gozer achter de bar werkte waar ik nog even mee gekletst heb. Ooit naar Bergen vertrokken voor de liefde, liefde over, maar toch gek genoeg op Bergen om te blijven hangen.

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Pingvinen Wat te doen in Bergen Noorwegen - Pingvinen

Henrik øl- og vinstove

Op zoek naar een bijzondere plek om Noorse biertjes te drinken? Dan ben je bij Henrik øl- og vinstove aan het juiste adres! Met maar liefst 54 bieren van de tap ben je hier niet zomaar weg. Wat een keus! En dan ook nog een klein koelkastje gevuld met grote flessen geuze en andere heerlijkheden. Ik proefde hier ook voor het eerst kveik; de Noorse variant bier met wilde gist. Lekker; het lijkt wel een beetje op geuze, dus mocht je van die stijl houden, probeer dan ook eens een kveik!

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Henrik øl- og vinstove

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Henrik øl- og vinstove

Osteriet i Samnanger
Misschien had je het al op het kaartje gezien; Osteriet i Samnanger ligt niet echt in de stad Bergen. Maar ik wil je de tip niet onthouden! Bente Getz is de vrouw achter deze bijzondere micro-boerderij. Met 2 Jersey koeien, 8 schapen, 2 katten en een pauw woont Bente op een prachtige groene locatie op zo’n 30 minuten rijden van Bergen. Ze maakt niet alleen haar eigen kaas, maar ook dulce de leche (ze was ooit getrouwd met een Zuid-Amerikaanse man), cheesecakes, schapenworst, honing en quiches. Deze verkoopt ze op de markt in Bergen, dus toch een beetje een Bergen tip.. 😉 Maar dat is nog niet alles! Ze was bezig met een klein winkeltje en je kunt haar huis ook huren en even genieten van de stilte van Noorwegen. En misschien mag je dan wel helpen met melken! 🙂
Wat te doen in Bergen Noorwegen - Osteriet i samnanger
Wat te doen in Bergen Noorwegen - Osteriet i samnanger
Wat te doen in Bergen Noorwegen - Osteriet i samnanger
Wat te doen in Bergen Noorwegen - Osteriet i samnanger
Wat te doen in Bergen Noorwegen - Osteriet i samnanger
Ook tof
Fløyen

Fløyen is een must voor elke toerist en bezoeker van Bergen. Fløibanen is een van de bekendste attracties van Noorwegen en de enige kabelspoorweg in Noorwegen. Een reis op Fløibanen is een avontuur op zich. De reis duurt 5-8 minuten en brengt bezoekers naar de top van Fløyen (320 m boven zeeniveau) met zijn fantastische uitzichten over Bergen.

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Fløyen

De top van Fløyen biedt een prachtig landschap met een ruime keuze aan wandelingen van verschillende lengtes. Er zijn bewegwijzerde paden en er is een wandelkaart beschikbaar. Ook is er een ziplinepark, kun je een mountainbike huren of deelnemen aan een georganiseerde wandeltocht. Een retour kaartje voor een volwassene kost 95 NOK, maar is gratis met de Bergen Card.

Bryggen

Bryggen (de Kade), ook bekend onder de naam Tyskebryggen (“De Duitse Kade”), is een reeks Hanze-handelshuizen aan de oostzijde van de fjord die Bergen binnengaat. Bryggen staat sinds 1979 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Bryggen

Bergen werd gesticht in 1070 en met het toenemende belang van deze plaats door de handel in vis uit Noord-Noorwegen en granen uit Europa, vestigde in 1343 de Hanze hier een handelsnederzetting, een hanzekantoor. Aangezien hanzekantoren geen zelfstandig lid van de Hanze mochten zijn, viel Bryggen onder Lübeck. In 1365 werd Bryggen onder de Hanzedag gesteld. Het Hanzekantoor, samengesteld uit meer dan twintig gebouwen, werd al snel een complete woon- en werkwijk. In de bloeitijd maakten de Duitse kooplieden een kwart van de bevolking uit. Om brand in de nauw gebouwde wijk te voorkomen, waren alle gebouwen onverwarmd. De enige verwarmde ruimtes bevonden zich in van steen gebouwde achtervertrekken, Schøtstuene, die de kooplieden ook als vergader- en rechtszaal gebruikten.

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Bryggen

Door een grote brand in 1702 werden vrijwel alle gebouwen, die grotendeels van hout waren gemaakt, vernietigd. Bij een brand in 1955 werden opnieuw grote delen van Bryggen vernietigd. In beide gevallen werd er echter nieuwbouw gepleegd in de oude stijl, hoewel er ook kelders zijn die uit de 15e eeuw dateren. Sinds de Tweede Wereldoorlog, die ervoor zorgde dat alles wat Duits was in onmin viel, wordt Tyskebryggen in het algemeen nog slechts Bryggen genoemd.

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Bryggen

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Bryggen

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Bryggen

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Bryggen

Slapen

Slapen deed ik bij Hotel Zander K, bijna naast het centraal station. Niet dat ik last had van de treinen (ik sliep aan de andere kant van het gebouw) maar wel heel fijn! Het hotel is modern en volgens mij ook nog niet zo oud. Kamers zijn modern en scandinavisch kaal: betonnen grijze muren, zwart/wit afbeeldingen aan de muur. 😉 Ontbijt is fijn met heel veel kaas, 12 soorten knackebrod, yoghurt, vleeswaren en fruitjes. Fijn is ook dat de koffiemachine in de lobby altijd open en gratis is voor gebruik.

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Zander K Hotel

Ik miste wel een crèmetje in de badkamer, want het Noorse leidingwater maakt je huid echt superdroog.. :S Maar gelukkig stond er in een lobby een display met crèmes die je kon kopen, inclusief testers.. 😉 Maar voor de toekomst zou ik wel zelf een tube dagcrème meenemen.


Meer lezen over Noorwegen?


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Visit Bergen en Visit Norway.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.