Op bezoek bij: Bareksten Spirits – Noorwegen

Dat de mensen in Scandinavië van een drankje houden, dat weet ik zo onderhand wel. Maar ik ben altijd benieuwd naar nieuwe drankjes! In Bergen kan je niet om de bijna-viking Stig Bareksten heen van Oss Craft Distillery. Zijn zwarte flessen met gin en andere heerlijkheden zijn onmisbaar in de Noorse cocktailbars. En ik ging op bezoek! 

Op bezoek bij: Bareksten Spirits Bergen Noorwegen

Hoe ben je ooit begonnen met het zelf stoken van gin?

“Ik heb jaren als bartender gewerkt en daarna ben ik als brand ambassador in de drankenwereld de hele wereld overgevlogen. Ik heb het geluk gehad om talloze distilleerderijen van over de hele wereld van binnen te bekijken. In mijn eigen keuken was al een tijdje bezig met het distilleren van allerlei soorten bloemen en wortels, meestal ´s nachts als mijn gezin sliep. De smaakbibliotheek in mijn hoofd vulde zich zo met alle geuren en smaken van al deze distillaten. Dit was het uitgangspunt toen ik een gin wilde maken die ik zelf graag zou drinken.”

Superstoere flessen, hoe zijn ze tot stand gekomen?

“Het merk Bareksten vertegenwoordigt de Noorse geschiedenis en folklore. En dan met elfen en trollen, in plaats van de meer voor de hand liggende fjorden en bergen. Hier in Noorwegen heeft bijna iedereen een band met deze verhalen maar intrigeren ook de buitenlandse markten in bijvoorbeeld de VS, Australië en Azië. Een ander aspect is dat het merk om mij heen als persoon is opgebouwd. Ik reis de wereld rond om mijn verhaal te vertellen en mensen vinden het leuk om de man achter het merk te ontmoeten. Dat is echt en niet gemaakt door marketeers. Het product weerspiegelt de Noren: een “donkere” uitdrukking, maar met een speelse ziel.”

Op bezoek bij: Bareksten Spirits Bergen Noorwegen

Je maakt ook zelf je eigen neutrale alcohol

“Na jarenlang te hebben getest met de productie van bio-ethanol uit aardappelen, zijn we nu klaar om al onze producten van A tot Z te maken. De basis alcohol is neutraal van smaak, dus de belangrijkste impact zal zijn dat we in de toekomst vrijer kunnen kiezen waar we het zetmeel vandaan halen. De ethanol van aardappelen in combinatie met de wilde bessen, zorgt voor de rijkdom en het volume van de gin.”

Op bezoek bij: Bareksten Spirits Bergen Noorwegen

Pluk je nog steeds alle botanicals zelf?

“Het gebruik van lokale ingrediënten is essentieel. In het begin heb ik alle botanicals (zoals rosenrot, duindoorn, rozenbottel en apenbes) zelf geplukt, maar sinds kort zijn we begonnen grotere hoeveelheden aan te kopen bij externe leveranciers. We zijn de laatste twee jaar zo gegroeid dat het niet meer te doen is om alles zelf te plukken.”

Op bezoek bij: Bareksten Spirits Bergen Noorwegen

En het is een groot succes!

“Ja, in 2017 won de gin Double Gold in de categorie Gin bij de San Francisco World Spirits Competition. Vorig jaar vielen we nogmaals in de prijzen; nu een zilveren medaille voor de Botanical Aquavit (40%), een zilveren medaille voor de Old Tom Gin (44%) en een bronzen medaille voor de Navy Strength Gin (58%). Een fantastisch resultaat waar we hier allemaal echt heel trots op zijn.”

Op bezoek bij: Bareksten Spirits Bergen Noorwegen

Je hebt nu een gin, een wodka, een navy strength gin, een aquavit, een Old Tom gin en een Absinth. What’s next?

“Ik ben bezig met een serie Bareksten limited editions gin, die gemaakt worden tijdens twee belangrijke events in de Noorse mythologie. De winter solstice; de kortste dag van het jaar en de summer solstice, de langste dag van het jaar. Waarschijnlijk ook met wat houtrijping; ik heb genoeg vaten liggen om daar mee te experimenteren.”

Op bezoek bij: Bareksten Spirits Bergen Noorwegen

Ik ben heel benieuwd. Dankjewel Stig!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.