Wat is Old Tom Gin – Het verhaal achter Hayman’s

Old Tom gin was een erg populaire vorm van zoetige gin in de 19de eeuw (en nu) en is perfect voor gebruik in cocktails zoals deze simpele Hayman’s Old Tom Collins of bijvoorbeeld een Martinez. Maar wat doet die kat op het halslabel? De naam Old Tom komt van een houten paneel in de vorm van een zwarte kat (‘an old Tom’ zoals ze op z’n Brits zeggen) bevestigd op de buitenmuur van bepaalde pubs in 18de eeuw Engeland. Het paneel had onder de poot van de kat een verborgen gleufje waar voorbijgangers geld in konden werpen. Onder het paneel stak een pijp naar buiten waar dan een shotje gin uit kwam. Allemaal om de Britse regering een loer te draaien.

Wat is Old Tom Gin van Hayman's Distillery

Het verhaal van Hayman’s Distillers

Hayman Distillers

Het Hayman’s-verhaal begint met James Burrough, een Londense apotheker kocht in 1863 voor £400 jeneverstokerij John Taylor & Son. Hij hernoemde het bedrijf ‘James Burrough, Distiller and Importer of Foreign Liqueurs’ en gebruikte zijn kennis als apotheker om de gins en likeuren van het bedrijf te perfectioneren. Deze bedrijfsnaam zegt je misschien niet zo heel veel, maar je kent waarschijnlijk wel één van zijn merken: Beefeater.

Fast forward naar 1987 wanneer de kleinkinderen van James (Alan, Norman en zus Marjorie Burrough) aan het roer staan van het nog steeds florerende bedrijf. De beslissing wordt gemaakt om het te verkopen aan het bedrijf Whitbread. Christopher Hayman (de zoon van Marjorie Burrough en Neville Hayman) begon al in 1969 te werken in het familiebedrijf, maar was niet blij met de verkoop. Toen Christopher in 1988 hoorde dat een distilleerderij van het Whitbread bedrijf verkocht ging worden, zag hij zijn kans om de familietraditie voort te zetten met een eigen distilleerderij genaamd Hayman Distillers.

Christopher creëerde aanvankelijk gins voor de VS en Japan maar sinds september 2004 produceert hij samen met zijn zoon James en dochter Miranda de Hayman’s verschillende stijlen klassieke Engelse gins. Dit onder het label van Hayman’s waarbij ze oude (gin)recepten uit de boeken van over-overgrootopa James Burrough maken.

Benodigdheden voor 1 simpele Old Tom Collins

Wat is Old Tom Gin van Hayman's Distillery

Bereidingswijze

  1. Vul een longdrinkglas met ijsblokjes
  2. Voeg de Old Tom Gin en de Sicilian Lemonade toe
  3. Garneer met een partje citroen
  4. Enjoy!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Monnik Dranken, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE COCKTAILS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.