Stedentrip Thessaloniki – tips eten/drinken & bezienswaardigheden

Bewonderd om zijn relaxte sfeer en opmerkelijke gastronomie, Thessaloniki is gemakkelijk om van te houden. Hoewel het de op één na grootste stad van Griekenland is, is het centrum verrassend gemakkelijk te bewandelen. Perfect dus voor een fijne citytrip. In dit artikel geef ik graag een aantal tips voor jouw stedentrip Thessaloniki.

Thessaloniki citytrip

Thessaloniki’s natuurlijke haven zorgt ervoor dat de stad al meer dan 2000 jaar een belangrijk handelscentrum is. Door een opeenvolging van bezettingen van het Ottomaanse en Byzantijnse rijk is Thessaloniki een levendige, multi-etnische en multi-religieuze handelsstad.

Overzicht

Eten & Drinken

Thessaloniki is naast een oude handelsstad; nu vooral een grote studentenstad. Geen gebrek dus aan betaalbare restaurantjes, leuke barretjes, kroegen en cocktails. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet.

– Agioli Restaurant

De naam van Restaurant Agioli is letterlijk vertaald ‘knoflook’, maar wees niet bang dat je hier 1001 manieren van knoflook geserveerd krijgt. Het is eerder een verwijzing naar de smaakvolle Griekse keuken. De hal van het restaurant is wel heel tof gedecoreerd met lampen in de vorm van knoflookbollen. Nu wil ik ook een knoflooklamp! 😉

Aglioli Restaurant Thessaloniki

De gerechten die ze serveren zijn rustiek en landelijk. Net of je bij een Griekse oma aanschuift. Natuurlijk mag een Griekse salade niet ontbreken, maar ook vis en schaal- en schelpdieren zijn duidelijk aanwezig. Niet zo gek ook als je zo’n fantastisch uitzicht hebt over de Egeïsche Zee.

Aglioli Restaurant Thessaloniki
Aglioli Restaurant stedentrip Thessaloniki
Aglioli Restaurant stedentrip Thessaloniki
Aglioli Restaurant Thessaloniki
Aglioli Restaurant Thessaloniki
Vogatsikou 3

Cocktailbar Vogatsikou 3 werd me aanbevolen door een bartender uit Athene die ik ken via instagram. En wat ben ik blij dat ik deze tip heb opgevolgd. Het is een heel smal zaakje, maar loopt ver door naar achteren. De enorme bar beslaat bijna de helft van de zaak die is gedecoreerd met antieke cocktailbenodigdheden en grote flessen met pruttelende watersloten. Want hier maken ze hun eigen infusies, andere experimenten en houtgelagerde cocktails. De huisspecialty is een barrel aged negroni.

Vogatsikou 3 cocktailbar

Er staan maar liefst 70 cocktails op het menu. En ze klonken ook zo lekker dat ik bijna niet kon kiezen.

Vogatsikou 3 cocktailbar stedentrip
– Kapani Market

Onmisbaar op je stedentrip Thessaloniki is de Kapani Market. Hier vind je alles wat je foodie/drinkie/interieur/stoffen hartje begeerd. Van olijven zo groot als je vinger tot schapenkoppen, tapijten, onderbroeken, koffiekannetjes en keukengerei. Je kunt hier uren dwalen langs de verschillende stalletjes. Onze gids ging met een sneltreinvaart door de markt heen (nee stop!), maar ik kon nog net bij een winkeltje een mooi koffiekannetje aanschaffen. Ik heb ooit hierin een cocktail geserveerd gekregen in een Haagse cocktailbar; en dat vond ik zo tof!

Kapani Market Thessaloniki
Kapani Market Thessaloniki
Kapani Market Thessaloniki
Kapani Market Thessaloniki
– Taverna Rouga

Mocht je niet bij Taverna Rouga gaan eten; ga dan wel even kijken in het Karipi straatje waar dit restaurant in zit. Je kijkt je ogen uit!

Karipi straatje

Maar beter is om wel hier te eten.. 😉 De inrichting is ook heel.. verrassend. Een soort Griekse Jan Steen. Haha! Alles wat je kan bedenken heeft een plekje veroverd op overvolle planken of aan de muur: schalen in de vorm van een vis, fietsen, rieten manden met fruit, antieke sleutels, houten vaten en een oude grammofoon. En da heb ik het meeste waarschijnlijk nog gemist. Ik hou d’r van. 🙂

Taverna Rouga

Het menu bevat fijne Griekse comfortfood gerechten zoals scampi’s, gevulde aubergine, gehaktballetjes in saus en natuurlijk mag de Griekse salade niet ontbreken.

Taverna Rouga
Taverna Rouga
Gefrituurde courgette
– MeZen

Restaurant MeZen is een plek waar ik niet zelf ben geweest, maar die ik je niet wil onthouden. MeZen is namelijk een tsipouradiko; een restaurant dat gespecialiseerd is in het pairen van tsipouro met kleine gerechtjes! En laat ik nu dol zijn op tsipouro! 🙂

Bezienswaardigheden

Naast eten & drinken zijn er natuurlijk ook nog andere zien te doen in Thessaloniki. Hier mijn aanbevelingen.

– De Boog van Galerius

De boog van Galerius is een triomfboog in Thessaloniki opgedragen aan de Romeinse keizer Galerius. Oorspronkelijk waren het drie bogen, maar alleen het middelste gedeelte is nog behouden. Het nog resterende gedeelte van de triomfboog met de twee pijlers is bekleed met stenen reliëfs van een oorlogsscène met olifanten en een scène waarbij Galerius zijn soldaten toespreekt.

De Boog van Galerius
De Boog van Galerius
– Uitzichtpunt: Trigonion (Chain) Tower & de oude stadsmuren

Vanwege de uitstekende strategische ligging is Thessaloniki gedurende zijn hele bestaan aangevallen door verschillende landen. De robuuste muren werden gebouwd om de stad te verdedigen tegen invallen belegeringen.

Uitzichtpunt Trigonion (Chain) Tower

De totale lengte van de muren was ooit 8 kilometer. Slechts 4 kilometer van de vestingmuren is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven – dit deel van de muur is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

stadsmuren Thessaloniki
– Flaneren op de boulevard + De Witte Toren

De boulevard van Thessaloniki is niet te missen. Ga lekker wandelen, neem een drankje op het terras of scheur met je elektrische step over de stenen. Maar je ziet natuurlijk wel meer als je gaat wandelen. 😉 Stop bijvoorbeeld bij de Witte Toren; waarschijnlijk gebouwd rond de 15e eeuw. In de toren zit een museum en vanaf de bovenkant van de toren heb je een prachtig uitzicht over de zee en de boulevard.

Witte Toren Thessaloniki
Witte Toren - stedentrip Thessaloniki
– De paraplus van Zongolopoulos

George Zongolopoulos (1903 – 2004) was een belangrijke Griekse beeldhouwer, schilder en architect. Zijn installatie met de paraplu’s op de boulevard van Thessaloniki zijn beroemd en ’s nachts prachtig verlicht.

De paraplus van Zongolopoulos
– De Rotunda

Dit indrukwekkende ronde gebouw heeft een diameter van 24,5 m en zijn gigantische koepel is 30 m. hoog. Het is gebouwd in 306 AD door Galerius, waarschijnlijk als een tempel van Zeus of als een mausoleum. In 1591 werd de functie veranderd in een moskee door de toevoeging van een minaret die vandaag de dag nog steeds naast de Rotunda staat.

Rotunda Thessaloniki

Bijzonder zijn de mozaïeken uit de Vroeg Byzantijnse periode (c. 330-730) van monniken, vogels en manden met fruit.

Rotunda Thessaloniki
Rotunda Thessaloniki
Hagios Demetrios

Hagios Demetrios is de bekendste Byzantijnse kerk van de stad: Agios Dimitrios [St. Demetrius] is namelijk de patroonheilige van Thessaloniki. Het werd gebouwd in de 7e eeuw, op de ruïnes van een 5e eeuwse basiliek. In 1493 werd het omgebouwd tot een moskee, daarna vernietigd in 1917 door een brand, maar hersteld en heropend in 1948.

Hagios Demetrios

Naast dat het een bijzonder gebouw is om te bezoeken schijnt er ook een relikwie van Agios Dimitrios te liggen. Niet raar opkijken als je bezoekers verschillende ruiten en voorwerpen ziet kussen.

Hagios Demetrios

Het verrassendste voor mij was de kelder; in de crypte is nog een intact oud straatje te vinden, inclusief badhuis en straatstenen.

Hagios Demetrios

Er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen in Thessaloniki en het gebied om deze stad heen. Voor meer inspiratie check de website van Visit Greece.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door I Love Griekenland.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER GRIEKENLAND ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.