De geuren, kleuren en smaken van Attica

Attica zal je qua naam misschien nog niet zoveel zeggen, maar het is de regio waaronder o.a. de Griekse hoofdstad Athene valt. Griekse wijn, druiven, olijven, pistache bomen en tempels; zo zou je de regio wel kunnen samenvatten. En ik ga je aan de hand van dit artikel wat tips geven wat je allemaal kan proeven en zien!

De geuren, kleuren en smaken van Attica

Handig kaartje ↓

griekse wijn
1. Domaine Vassiliou

In 1905 plantte George Vassiliou wijngaarden in de regio Attica in Griekenland. Momenteel is het Domaine in handen van de derde generatie van de familie Vassiliou.

De geuren, kleuren en smaken van Attica - Domaine Vassiliou - Griekse wijn

De wijngaarden van het Domaine liggen in Messogia Attica, voor de witte druiven, en Asprokampos Nemea voor de rode druiven. Gecombineerd bestaan de wijngaarden uit 250.000 vierkante meter, met een gemiddelde ouderdom van de wijnstok van 20-25 jaar.

De geuren, kleuren en smaken van Attica - Domaine Vassiliou - Griekse wijn

De meeste geplante wijnstokken zijn van inheemse Griekse druivensoorten, waaronder Savatiano, Roditis en Agiorgitiko. Het wijngoed in Koropi is uitgerust met ultramoderne apparatuur en in de kelder staan rijen Franse eikenhouten vaten voor de rijping van de wijnen.


De geuren, kleuren en smaken van Attica - Domaine Vassiliou
De geuren, kleuren en smaken van Attica - Domaine Vassiliou

2. Nikolou Winery

Nikolou Winery bevindt zich in het hart van Koropi, precies op de plaats waar de Nikolou-familie al sinds 1920 wijnen produceert. In 1991 werd de verouderde wijnmakerij helemaal geupdate met moderne apparatuur, machines en roestvrijstalen temperatuur gecontroleerde tanks.

De geuren, kleuren en smaken van Attica - Nikolou Winery

Ze gebruiken druivensoorten uit Mesogaia om Savatiano-wijn te maken, van Limnos om Moschato Alexandrias te maken, druiven uit Noord-Attica om Malagousia te maken, cabernet sauvignon/merlot/syrah/ chardonnay uit de bergen in Nemea om Agiorgitiko te maken en druiven uit Mantineia om Moschofilero wijn te maken.

De geuren, kleuren en smaken van Attica - Nikolou Winery - Griekse wijn

Bijzonder: 
De productie van de speciale originele mousserende Griekse wijn Retsina op basis van de traditionele fermentatiemethode in de fles (methode traditionnelle) is de nieuwste innovatie van de wijnmakerij. En zeker heel smakelijk! Ik moet bekennen dat de traditionele retsina toch wel heftig is van smaak, maar bij de mousserende retsina waren de harstonen heel subtiel en prettig.

A post shared by NikolouWinery (@nikolouwinery) on

3. Pyrgos Vasilissis

The Queen’s Tower Estate (Pyrgos Vasilissis) is voortgekomen uit de visie van Koningin Amalia (1818-1875). Ze had visioenen van een moderne vorm van Griekse landbouw waar innovatieve productiemethoden zouden worden toegepast.

De geuren, kleuren en smaken van Attica - Pyrgos Vasilissis

Op het landgoed rondom de toren (bouwjaar 1854) ontstond  op een terrein van 250 vierkante hectare als eerste een  wijngaard van 18 hectare. Voor de wijnbouw zelf werden ervaren wijnbouwers uit Megara ingehuurd. Daarnaast werden er verschillende soorten bomen (fruit, pistache, olijf) aangeplant, groentes verbouwd, bijenkorven geplaatst en een hele keur aan boerderijdieren verzorgd. Ook wilde ze (toen al) zoveel mogelijk afval scheiden en afval verminderen. Een dame met toekomstvisie dus!

Tegenwoordig beslaat de wijngaard 4 hectare (40.000 vierkante meter), vrijwel op dezelfde locatie waar de eerste wijngaard van de koningin werd geplant. Met de huidige verkopen van de wijn is al begonnen met een uitbreiding van 2 hectare wijngaard. De hedendaagse teelt is biologisch en bestaat uit een combinatie van Griekse druivenrassen Roditis en Malagouzia en de Europese druivensoorten Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay.

Temple of Poseidon

De oude Griekse tempel van Poseidon op Cape Sounion, gebouwd in 444-440 voor Christus, is een van de belangrijkste monumenten van de Gouden Eeuw van Athene. Het ligt bijna 60 meter boven de zee en geeft een bijzonder fraai uitzicht op de Egeïsche Zee. De bouw van de tempel was tijdens het gezag van de Atheense staatsman Pericles, die ook het Parthenon in Athene herbouwde. De tempel van Poseidon werd gebouwd op de ruïnes van een tempel uit de archaïsche periode.

De geuren, kleuren en smaken van Attica - Tempel Poseidon Cape Sounion

En zoals ik al zei; de tempel zelf is prachtig; maar ook het uitzicht is zeker de moeite waard. Het terrein waar de tempel op staat is elke dag geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. Ik was er in december wat betekende dat de zon al om 17:05 onderging. En inderdaad; om 17:10 stond er iemand ons naar beneden te begeleiden. Maar laat je hier niet door afschrikken; de tempel is prachtig met het licht van de ondergaande zon.

De geuren, kleuren en smaken van Attica - Tempel Poseidon Cape Sounion

Kazba Bar Kouzina

Ik denk dat ik bij Kazba Bar Kouzina misschien wel het lekkerste heb gegeten van de hele trip. Het ligt in een beetje slaperig dorpje, dat in de zomer (vanwege de prachtige baai) een populaire plek is voor Atheners om heen te gaan. We kregen heerlijke mosselen, gegrilde vis en als dessert een walnoten-chocoladetaart. Inclusief bijpassende Griekse wijn. Lokale ingrediënten en een fijne uitvoering. Meer heb je volgens mij niet nodig om heerlijk Grieks te eten.

KAZBA BAR KOUZINA - Griekse wijn

Wil je weten wat je allemaal in Athene kunt doen? Lees dan mijn artikel over Eten, drinken en slapen in Athene!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Toerisme Athens Attica.

Disclaimer


Ook leuk in Griekenland:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.