Review: Wijnfestijn – Maarten van den Dries

Welke wijn moet je nu vanavond opentrekken bij je stukje gegrilde tonijn?* Dat is één van de vele wijn-spijs dilemma’s in Wijnfestijn die registervinoloog, wijndocent en mede-eigenaar van Proeflokaal 1574 in Leiden Maarten den Dries voor je oplost. Want hoe maak je nu de keuze tussen al die flessen wijn? Maarten to the rescue!

Review: Wijnfestijn - Maarten van den Dries

Wijnfestijn bestaat uit 2 introductie-hoofdstukken over wijn, 7 spijs-hoofdstukken met recepten en wijn-spijs tips, een overzicht van de meest voorkomende druiven en hun karakteristieken en een register. Aan het eind van elk spijs-hoofdstuk is er een klein spieklijstje met welke combi’s goed werken als je niet alle recepten terug wilt lezen. Van mij hadden die spieklijstjes ook wel achterin bij elkaar gebundeld kunnen worden; dat is nóg makkelijker opzoeken.

Review: Wijnfestijn - Maarten van den Dries

Wijnfestijn is lekker kleurrijk, de kaft geeft in ieder geval al een lekker vrolijk gevoel. Ook het binnenwerk is vrolijk opgemaakt met blauwe oesters, gele hazen en uitgelichte stukken tekst alsof iemand je al voor is geweest met gekleurde markers. Geen saai wijnboek dus zo op het eerste gezicht.

Over smaak valt niet te twisten, maar laat dat nou een uitspraak zijn waar we juist heel vaak over twisten. Niets is immers zo ontastbaar, persoonlijk en subjectief als smaak.

Maarten van den Dries
Review: Wijnfestijn - Maarten van den Dries

Een echte meerwaarde zijn de toegevoegde recepten in het boek. Helaas vind ik het wel jammer dat er geen enkele foto is van de gerechten. De meeste wijn-spijsboeken die ik ken zijn vooral gericht om zoveel mogelijk combinaties te benoemen; in Wijnfestijn ligt de focus meer op de thuisgebruiker en wat voor de consument haalbaar is. Toevallig heb ik ook mijn eigen vinoloog thuis zitten dus kon ik de tips van Maarten gelijk even voorleggen.

De combi’s die ik Franz heb voorgelegd uit het boek: rauwe tomaat met een glas biologische Valpolicella van Gino Fasoli (of een Barbera d’Asti), hazenpeper met een Château Neuf du Pape en rode biet met geitenkaas met een Zuid-Afrikaanse Waterkloof Circumstance Sauvignon Blanc. Het oordeel: zeker de hazenpeper en de biet met geitenkaas zijn leuke combi’s met de wijn. Alleen bij rauwe tomaat zou Franz eerder kiezen voor een witte wijn; bijvoorbeeld een Albariño of een Jurançon sec.

Review: Wijnfestijn - Maarten van den Dries

De wijnadviezen zijn soms heel specifiek (dat zie je ook in de hierboven genoemde pairings. Dat doet Maarten omdat geen enkele wijn uit een bepaalde regio identiek is en hij daarom kiest voor persoonlijke favorieten. Volgens het boek zou op de website wijnfestijn.eu een overzicht staan van alle wijnen die in het boek voorkomen en de verkrijgheid daarvan. Maar helaas is op die website alleen een inkijkexemplaar van het boek te vinden en een link naar het Proeflokaal waar Maarten eigenaar van is. Waar wel een online wijnwinkel is, maar niet specifiek de wijnen uit het boek. Jammer dat het wel in het boek staat, maar niet is gelukt om uit te voeren.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Kleurrijk boek
  • Op een toegankelijke manier vertellen over wijn en spijs
  • Lekkere recepten erbij
  • Betaalbaar

Minpunten: 

  • Het register had van mij uitgebreider gemogen
  • Geen afbeeldingen bij de recepten
  • De spieklijstjes hadden bij elkaar gekund
  • Een overzicht met alle recepten had ik fijn gevonden
  • Er is geen overzicht van alle besproken wijnen en de verkrijgbaarheid ervan

In Wijnfestijn maakt Maarten van den Dries je in alle kleuren en geuren enthousiast om aan de slag te gaan met wijn-spijs combinaties. Lekker luchtig geschreven, veel tips en de recepten zijn echt een meerwaarde. Dat de verkrijgbaarheid over de wijnen ontbreekt is jammer, maar dan moeten we zelf maar het betere google-speurwerk doen. 😉

Nederlands | Hardcover | 9789021577609 | Druk: 1 | september 2020 | 160 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos Uitgevers.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:

*Het antwoord op de vraag welke wijn je bij gegrilde tonijn moet drinken is een licht gekoelde Pinot Noir uit de Bourgogne. Kun je ook weer rustig slapen.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER WIJNBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.