Review: De Grote Wijnfamilies – Fiona Morrison

Wijnschrijfster en Master of Wine Fiona Morrison Thienpont brengt je met De Grote Wijnfamilies binnen bij beroemde wijnfamiliebedrijven. Door middel van interviews schetst Fiona portretten van 10 van de meest gevierde wijnfamilies en kreeg ze de kans om een enorme hoeveelheid informatie te bemachtigen.

Review: De Grote Wijnfamilies - Fiona Morrison

De wijnhuizen die voorbijkomen zijn Torres (Penedès), Gaja (Barbaresco), Knoll (Wachau), Müller (Moezel), Perrin (Rhône), Liger-Belair (Bourgogne), Thienpont (Bordeaux), Niepoort (Douro), Palacios (Rioja) en Frescobaldi (Firenze). Zelf getrouwd in een bekende Franse familie (Thienpont).

Review: De Grote Wijnfamilies - Fiona Morrison

Dit is geen boek met allerlei statistieken en opbrengsten, maar een boek over het ambacht dat wijnmaken is. En hoe generaties op generaties omgaan met de druk van de buitenwereld als top-van-de-top wijnhuis. Spanningen binnen de familie zijn dan meer regel dan uitzondering. En dat leest natuurlijk wel lekker weg.. 😉 Leuk is dat Fiona aan het eind van elk familie hoofdstuk ook een paar wijnen als haar favorieten bespreekt.

Review: De Grote Wijnfamilies - Fiona Morrison

Review: De Grote Wijnfamilies - Fiona Morrison

Het leukste verhaal om te lezen vond ik die van Angelo Gaja; niet voor niets hebben we onze jongste kat ‘Gaja’ genoemd. 😉 De dochter van Angelo heet Gaia; Gaia Gaja dus… Maar Waarom? Angelo: “Gaia was ons eerste kind, we wisten niet of we gezegend zouden worden met nog een ander kind. Voor mijn ouders en mijn grootouders wilde ik de familienaam voortzetten, zelfs als we een meisje hadden.”

Review: De Grote Wijnfamilies - Fiona Morrison

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Bijzonder inkijkje in beroemde wijnfamilies
  • Mooie fotografie, combinatie van portretten en van het bedrijf
  • Je krijgt gelijk zin om een flesje open te maken
  • De verhalen staan los, dus je kunt je eigen tempo bepalen qua lezen

Minpunten: 

  • Ben benieuwd of er nog een deel komt!

Vele van de meest legendarische wijnfamilies zijn discreet en ontoegankelijk. Maar Fiona Morrison heeft wijnvrienden overal in Europa en heeft in De Grote Wijnfamilies de sleutels in handen om door te dringen tot de meest private wijngaarden en -kelders.

Nederlands | 1e druk | 9789401448994 | oktober 2018 | Hardcover | 296 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.