Review: De Wijngids – Cees van Casteren

Meer dan 2200 wijnen werden deze zomer blind geproefd en beoordeeld in het College Hotel in Amsterdam door Cees van Casteren MW, Frank Smulders MW en Job de Swart MW, de enige drie Masters of Wine die Nederland rijk is. En deze bijzondere titel krijg je niet zomaar, wereldwijd zijn er maar 382 personen die zich Master of Wine mogen noemen. De 400 wijnen die bij de blindproeverij van ruim 2200 flessen het beste uit de bus kwamen zijn gebundeld in deze wijngids.

Review: De Wijngids - Cees van Casteren, Frank Smulders en Job de Swart

Blind proeven houdt in dat de drie mannen (wanneer komt de eerste vrouwelijke Nederlandse MW?) geen idee hadden wat voor soort wijn ze in hun glas hadden, van welke importeur, winkel of supermarkt hij kwam en ze hadden ook geen idee van de prijs. Alle wijnen hadden wel een prijs van onder de €25. De wijnen die een 9- kregen zijn automatisch geplaatst in de gids, daarnaast gaven de heren ook zelf een waarde; wat hij de wijn waard vond. Sommige wijnen schelen wel €8 met de werkelijke prijs!

Review: De Wijngids - Cees van Casteren, Frank Smulders en Job de Swart

Bij alle 400 wijnen is er een uitgebreid stukje tekst met anekdotes, info van de producent, herkomst gebied, druivenrassen of de verkooppunten. Elke wijn werd geproefd uit het allernieuwste wijnglas van Jancis Robinson ‘One glass for every wine’. Samen met de Londense designer Richard Brendon ontwikkelde Jancis hét ultieme wijnglas. Mondgeblazen, zeer dun glas en ook lekker: vaatwasserbestendig.

Review: De Wijngids - Cees van Casteren, Frank Smulders en Job de Swart

De indeling van het boek is logisch gedaan: van bubbels, gevolgd door wit, dan rosé, rood tot de dessertwijnen. Binnen die categorieën zijn de wijnen alfabetisch gegroepeerd per land. Daarnaast bevat het boek een aantal makkelijke overzichten die het zoeken gemakkelijker maken; zoals de wijnen met de hoogste scores, beste koop, top 10 wit, top 10 rood of bijvoorbeeld de top 20 onder de €10. In het register achterin kun je ook zoeken op druivenras en wijnhandelaren.

Review: De Wijngids - Cees van Casteren, Frank Smulders en Job de Swart

Als ik dan toch iets moet noemen wat ik minder vind, dan is dat het witte omslagpapiertje. Dat scheurde bij mij al de tweede keer dat ik het boek oppakte; het is ook best smal waardoor het elke keer van de kaft af gleed. Die is bij mij snel ‘verdwenen’.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Bijzondere wijngids
  • Alle wijnen zijn tot €25
  • Alle wijnen hebben een foto van de fles erbij
  • Overzichtelijke lijstjes voor een snelle keus
  • Fijn dat er ook wijnen uit bekende supermarkten, winkels en slijterijen instaan.

Minpunten:

  • Onhandig wit omslagpapiertje

In De Wijngids van Cees van Casteren MW, Frank Smulders MW en Job de Swart MW is er voor elke wijnliefhebber wat wils. Zoek je een leuke witte wijn voor doordeweeks, een rode wijn voor bij een bijzonder diner of een flesje bubbels als kadootje; De Wijngids weet raad! Fijn is dat er een hoop wijnen uit bekende supermarkten, winkels en slijterijen zijn meegenomen in de beoordeling, dat is voor de gemiddelde consument toch fijn shoppen. En als je niet weet welke wijn je kado moet doen, dan geef je toch gewoon dit boek? 😉 Proost!

Nederlands | Hardcover | 9789021573465 | Druk: 1 | oktober 2019 | 240 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos Uitgevers.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.