Review: Dagboek van een gezonde wijndrinker

Duidelijk word in dagboek van een gezonde wijndrinker dat Harold Hamersma een bovengemiddelde belangstelling voor wijn heeft. Als wijnschrijver voor onder andere NRC Handelsblad, Het Parool en als auteur van de wijnkoopgids De Grote Hamersma bedraagt zijn jaarquotum rond de 8.000 proefflessen.

Dagboek van een gezonde wijndrinker - Harold Hamersma

Het boek is ontstaan omdat na het verschijnen van ‘Wijnreis door mijn lichaam’ Harold verschillende vragen kreeg over de positieve effecten van matige wijnconsumptie. In maar liefst 19 hoofdstukken (die ik hier niet allemaal ga benoemen) komen heel veel verschillende wetenschappelijke, medische en journalistieke publicaties voorbij. Die natuurlijk op een lichtvoetige en lekker-weglezende stijl van Harold zijn beschreven.

Dagboek van een gezonde wijndrinker - Harold Hamersma

Het niet drinken van een glas wijn (175ml) per dag resulteert aan het eind van de maand in een gewichtsverlies van 0,5 kilo. Toen ik dit aan mevrouw Hamersma mededeelde, was haar reactie overigens: ‘Vind je me te dik?’

Ondanks dat Harolds schrijfstijl luchtig is, komen toch ook serieuzere zaken zoals dementie, postaatproblemen, en kankerovergewicht aanbod. En de tegenstrijdige onderzoeken die op dit vlak zijn gedaan. De ene universiteit weet het zeker: geen alcohol is beter dan een beetje alcohol. Een andere universiteit of onderzoekscentrum komt weer tot een volkomen tegenovergestelde conclusie. In de wirwar van ‘waarheden’ moet je voor jezelf op zoek naar je eigen waarheid. Is het leven voor jou leuker met een beetje alcohol? Vooral gewoon doen is de conclusie van meneer Hamersma. Doet hij ook. 😉

Dagboek van een gezonde wijndrinker - Harold Hamersma

Conclusie

Pluspunten:

  • Veel weetjes over wijndrinken om verjaardagen mee door te komen.. 😉
  • Leest lekker weg
  • Prijs
  • Grappige tekeningen van Kamagurka

Minpunten: 

  • Een echte conclusie wordt niet gegeven

In Dagboek van een gezonde wijndrinker geeft Harold Hamersma een makkelijk lezende samenvatting van wetenschappelijke artikelen. Met natuurlijk grappige anekdotes uit zijn eigen turbulente leven.

Nederlandstalig | 192 pagina’s | 9789059567894 | september 2017

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.