REVIEW: Uit de tuin in de Fles – Susy Atkins

Susy Atkins is een Britse columniste die een wekelijkse wijncolumn heeft in de Sunday Telegraph. Daarnaast verschijnt ze regelmatig bij het BBC one programma Saturday Kitchen en heeft al 10 boeken geschreven over wijn en eten. Omdat ik zelf ook graag likeurtjes maak, was ik erg nieuwsgierig naar Uit de Tuin in de Fles!

Uit de tuin in de fles (2)

Het boek bestaat uit maar liefst 16 hoofdstukken; dus die ga ik hier niet allemaal noemen. 😉 Ze deelt de hoofdstukken in na het hoofdingrediënt van de drankjes. Bijvoorbeeld citrus, honing of zomerfruit. Het boek ligt lekker in de hand en er is veel gebruik gemaakt van verschillende lettertypes om een beetje dat ‘scrapbookgevoel’ te geven, zonder dat het rommelig wordt.

Uit de tuin in de fles (3)

De fotografie is helder met veel close-ups. Helaas staat niet bij alle recepten een foto van het eindresultaat; soms geen foto, soms alleen een foto van de ingredienten en soms alleen een foto van een takje met besjes. Dat vind ik persoonlijk zonde; sommige recepten hebben toch aardig wat stappen en dan is het fijn om te kunnen zien of het eindresultaat bijvoorbeeld troebel of helder moet worden. Terwijl bij andere recepten er juist heel veel stap-voor-stap foto´s staan.

Uit de tuin in de fles (1)

Ik krijg ontzettend veel inspiratie als ik door dit boek blader. Wat me bij sommige recepten een beetje tegenhoudt zijn de ingrediënten die we in Nederland misschien niet zo snel ergens kunnen kopen. Iemand nog pecto enzym in z´n keukenkastje staan? Ook gistvoedingszout en een waterslot zijn zaken waar je toch bij een gespecialiseerde webwinkel terecht moet. En dat verlaagt de drempel niet.

Uit de tuin in de fles (5)

Susy (ik mag Susy zeggen) heeft niet alleen drankjes met alcohol op het repertoire staan; er staan ook voldoende recepten in voor siropen, thee en drankjes (homemade ginger ale!) zonder alcohol. Achterin het boek staat nog een overzicht met alle verschillende drankjes inclusief een spijsadvies. Ik mis alleen een overzicht met alle recepten op alfabetische volgorde.

Uit de tuin in de fles (4)

Er is alleen 1 ding waar ik me bij vertaalde boeken onwijs aan kan ergeren: als de vertaling niet helemaal goed is gegaan.. Zoals bij het recept voor komkommergin gemaakt met twee ingrediënten (je mag zelf raden welke) staat in de inleiding: “ondanks de sterke aroma van de rum”. Rum!? In komkommergin? Nu weet ik niet of dit ook al fout staat in de originele versie, maar grrrrr!

Conclusie

Pluspunten:

 • De recepten geven heel veel inspiratie voor nieuwe likeurtjes en siropen (kan niet wachten tot er weer paardenbloemen zijn!)
 • De relevante foto´s zijn helder, licht en fijn dat er goede close-ups instaan
 • Duidelijke recepten, veel uitleg, alle stappen netjes op een rijtje
 • Schappelijke prijs

Minpunten:

 • Niet van alle eindresultaten een foto
 • Een paar slordigheidjes in de vertaling
 • Misschien is de drempel voor veel mensen iets te hoog om allerlei spullen online te moeten bestellen
 • Een lijst op alfabet van alle recepten zou het zoeken naar een bepaald recept makkelijker maken

Zelfs als je geen enge poeders en gisten online wilt bestellen zijn er genoeg recepten om uit te proberen. Siropen om aan te lengen met een beetje bronwater voor een niet-alcoholisch drankje of lekkere likeurtjes om na een zware maaltijd van te genieten. Ik heb in ieder geval al een hoop nieuwe inspiratie opgedaan! En misschien vraag ik voor mijn verjaardag wel zo’n leuk pakket met een waterstop, hevel en poeders om toch die perenwijn mee te maken.. 😉

Dit boek is beschikbaar gesteld door Becht-Boeken.nl

Klik op de link hieronder om het boek te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Eelco schreef:

  Bovendien is het ‘Het sterke aroma van de rum’. Los van het feit of het recept rum bevat. 😉
  Maar ik ben ook wel nieuwsgierig naar dit boekje.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.