Gemberbier maken

Geen Surinaams feest zonder gemberbier! Gemberbier is eigenlijk geen bier, maar een limonade. Toch zul je zien dat er fermentatie optreedt nadat het gemberbier een nachtje heeft gestaan. Je kunt ervoor kiezen de gist te vermengen (fles schudden) of juist niet, als je een troebele of helder gemberbier wilt. Maar gemberbier maken is dus stiekem helemaal niet zo moeilijk.

Dit is een recept van Judith Cyrus uit het kookboek Paramaribo. Fotografie door Christian Fielden.

GEMBERBIER maken

Benodigdheden

 • 250 gram gember (met schil), in stukken
 • 1 liter kokend water
 • ±500 gram suiker (deze variant is zoet en ±21-30 dagen houdbaar. Je kunt ook minder suiker gebruiken, maar de uiteindelijke gemberbier is dan ook minder lang houdbaar)
 • 1 citroen, liefst biologisch anders goed gewassen, in plakjes
 • 4 kruidnagels
 • 2 pimentkorrels

Ook nodig:

 • keukenmachine
 • kaasdoek
 • fles(sen) voor totaal 2 liter inhoud

Bereidingswijze

 1. Pureer de gemberstukken met schil en een paar eetlepels kokend water 2-3 minuten zo fijn mogelijk in een keukenmachine.
 2. Roer in een pan de gemberpuree, de rest van het water, de suiker, citroenplakjes, kruidnagels en pimentkorrels tot de suiker is opgelost.
 3. Laat het gemberbier afgedekt met een schone theedoek afkoelen.
 4. Zet een vergiet of zeef in een pan of schaal en leg er een kaasdoek in. Giet het gemberbier door de kaasdoek, laat uitdruipen en knijp zo veel mogelijk vocht uit de pulp. Verwijder de citroenplakjes, kruidnagels en pimentkorrels uit de gemberpulp en doe ze – als je dat lekker vindt – bij het gemberbier.
 5. Steriliseer maximaal 1 uur voor gebruik de flessen.
 6. Giet het gemberbier erin over en zorg dat de fles niet tot de nok toe vol zit. De gember gaat nog gisten en daarmee uitzetten. Als je de fles geheel gevuld hebt, zou die kunnen barsten.
 7. Je kunt het gemberbier nu gelijk drinken. Afhankelijk van de hoeveelheid suiker die je hebt gebruikt, leng je het gemberbier aan met water. Voeg sowieso ijsklontjes toe.

Tip: Je kunt de gemberpulp ook invriezen om gemberthee van te maken of toe te voegen aan oosterse maaltijden. Houd er rekening mee dat je dan gezoete gember toevoegt.


Benieuwd naar het boek Paramaribo?


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE RECEPTEN DRANKJES OM ZELF TE MAKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.