Review: Smokey Goodness Lowlands BBQ – Jord Althuizen

Dit is alweer het negende (!) bbq-kookboek van de hand van Smokey Goodness en Jord Althuizen. In dit deel – Lowlands BBQ – staan de producten uit Nederland en België centraal. Samen met fotograaf Remko Kraaijeveld nam Jord bekende Nederlandse en Vlaamse schilderijen als inspiratie voor een aantal van de foodfoto’s.

Review: Smokey Goodness Lowlands BBQ - Jord Althuizen

Als je dacht dat de Nederlandse eetcultuur alleen een AGV’tje is, dan heb je het mis! Een tiental jaar geleden was er in Nederland nog niet echt een bbq-cultuur dat meer behelsde dan een sateetje grillen of een burger flippen in de zomermaanden. Nu zie je veel meer mensen in de weer met buikspek, pulled pork, runderibben en halve lammeren.

“Ik nodig je uit om je laarzen eens aan te trekken en je voeten tot diep in de klei van de eigen achtertuin te steken. In Nederland en België zitten we immers op een schatkist aan mooie producten. Het is hoog tijd om jouw eigen culinaire erfgoed vlammend te herontdekken!”

Jord Althuizen

Moody Snackbar

Het boek bestaat uit 6 hoofdstukken met recepten, een hoofdstuk over de BBQ competitie Q, een hoofdstuk over hoe Jord en het team de lockdown zijn doorgekomen, een hoofdstuk met unieke restaurants/slagerijen/(online)winkels en een register. De hoofdstukken zijn: Vurig vertier, Smokey’s Snackbar, Luscious Lowlands, Better BBQ Buffet, BBQ masterpieces en Sugar & Smoke.

De look & feel van het boek is heel tof; zwarte pagina’s, witte letters, donkere en moody fotografie waarbij een rookmachine overuren heeft gedraaid. Ook de kunst-reproductie foto’s zijn heel tof gedaan; ik herkende er zeker wel een aantal gelijk!

Berenklauw van de BBQ

Zoals je gewend bent bij Jord draait het in Lowlands BBQ ook vooral om het vlees. Van hert, varken, lamsvlees en kip tot kalfsvlees, rundertong, houtduiven en een XXL berenklauw; alle soorten vlees zijn wel vertegenwoordigd. Ook vis mag niet ontbreken, onder andere griet, snoekbaars, Oosterscheldekreeft en oesters zijn van de partij. Voorbeelden van recepten die in het boek staan zijn: smoke braised ribs met appel, Yankee style witlof, hay smoked salmon en mattentaartjes met bourbonmascarpone.

Tof is ook dat er bij elk recept een bierstijl aanbevolen wordt; in de inleiding worden er 7 bierstijlen beschrijven met een eigen nummer; bij de recepten zie je dat nummer dan terugkomen.

Ook de uitgebreide informatie over de verschillende producenten, winkels, tips en tricks zijn leuk om te lezen. Het had alleen wel iets minder gekund naar mijn mening; soms voelt het boek bijna aan als een gesponsord boek door de online webwinkel van Jord en de vleeshandel waar ook recepten in staan, dan een kookboek met extra informatie.

Conclusie

PLUSPUNTEN:
  • Leuk dat Nederlandse en Belgische gerechten centraal staan
  • Stoere, moody sfeer
  • De twist met de schilderijen is heel tof
  • Bierpairing bij elk recept
MINPUNTEN: 
  • Wel erg veel reclame voor de eigen producten van Jord
  • Ik had liever meer recepten gezien
  • Sommige recepten zijn voor 4 personen, andere recepten voor 10 of zelfs 20 en 30 personen.. check dat dus even voor je boodschappen gaat doen.

Ben je op zoek naar een bbqboek ramvol recepten? Dan kan je beter een ander boek uit de Smokey Goodness serie uitzoeken. Wil je meer weten over het team achter Smokey Goodness of ben je juist op zoek naar informatie over producenten, winkels, adressen van restaurants in combinatie met recepten? Dan is Lowlands BBQ van Jord Althuizen echt een aanrader.

Nederlands | Hardcover | 9789021577852 | Druk: 1 | maart 2021 | 272 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos Uitgevers

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BBQ-BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.