Review: Over Frituren – Meneer Wateetons

Meneer Wateetons komt gelijk tot de conclusie: frituren is de beste kooktechniek ter wereld. Het geeft de ultieme crunch, het vet geeft een lekker mondgevoel en vet geeft smaak. Ik ben het roerend met de Meneer eens; volgens mij zijn wij één van de laatste huishoudens in Nederland zonder airfryer. Want hoe kan je oliebollen of bijvoorbeeld huisgemaakte kibbeling maken in een oven? Dat gaat niet! Daar heb je bubbelend vet voor nodig. Na het lezen van Over Frituren wil je nooit meer anders.

Review Over Frituren - Meneer Wateetons

Frituur info to the max

Het boek bestaat uit een aantal hoofdstukken basis-frituur-info, zoals verschillende materialen (neem je een frituurpan of toch een wok, oliefilters en binnenbakken), verschillende technieken (oa over het juiste vet, een deksel wel of niet), over inpakken (verschillende soorten ‘jasjes’) en uitgebreide info over wat vet nu precies is. Ik wist niet dat er zoveel over vet te vertellen was! Weet jij wat het verschil is tussen frituurolie en vloeibaar frituurvet? Ik ook niet!

Na alle basis info heb ik wel honger gekregen; gelukkig heeft Meneer Wateetons ook nog een hele rits aan recepten! De hoofdstukken zijn getiteld: Vega & Vegan, Friet & Patat, Vlees & Vis, Kroketten & Bitterballen, Fried Chicken, Loempia’s, Zoet, Donnuts, Krokantjes en Sauzen & Glazes. Genoeg om uit te kiezen dus!

Lego to the rescue

Je kan mijn vriend niet blijer maken dan met iets uit de frituur. Het is zelfs zo erg dat er nu al een nieuwe frituur in de kelderkast staat voor het geval de oude er opeens mee uitscheidt. Meneer Wateetons deelt zijn liefde voor het hete vet, maar gaat wel een stapje verder door zelfs de frikandellen helemaal vanaf scratch te maken. Dat gaat hier in huis even te ver. Maar de bekverbrandende kaassouflés klonken iets meer haalbaar om zelf te proberen.

Verder kun je onder andere je lol op met écht crunchy zoete aardappelfriet (deze gaan we ook eens proberen), Vietnamese loempia’s, kipcorns, gefrituurde bounty’s en bananenchips. Nu wil het geval dat wij in huis ook veel knutselen met Lego; dus misschien dat wij de Mexicano Legovorm ook maar eens moeten knutselen.

CONCLUSIE

Naast dat Over Frituren weer een enorm uitgebreid naslagwerk is geworden voor elke vetklep, is het ook gewoon een heel leuk boek om door te bladeren en inspiratie uit te halen. Want wie al een eerder boek van Meneer Wateetons in de kast heeft staan, weet dat zijn stijl van schrijven lekker luchtig is. Net als zijn bierbeslag. 😉

PLUSPUNTEN:

  • Lekkere losse schrijfstijl
  • Veel variëteit aan recepten (van simpel tot gevorderd)
  • Goeie combi van vega en vlees/vis
  • Leuk dat er ook zoete recepten zijn
  • Op de website van Meneer Wateetons kun je zelfs een gratis frituurcursus doen
  • Geen gemiep over calorieën of teveel vet

MINPUNTEN: 

  • Wel aan de prijs voor een kookboek

Nederlands | Hardcover | 9789464041729 | september 2022 | 208 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Alvast wat lekkere frituur-inspiratie:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.