De botanicals van Bobby’s Schiedam Dry Gin

De Schiedamse Dry Gin Bobby’s is al bijna niet meer weg te denken uit de slijters, kroegen en de homebar. Bepalend voor de smaak van een gin zijn de ‘botanicals’, kruiden en specerijen die een specifieke smaak geven aan een gin. Er is altijd één verplichte botanical: de jeneverbes, anders mag je drank überhaupt geen gin heten. Er bestaan gins met maar 3 botanicals, maar er zijn ook gins met maar liefst 47 verschillende botanicals. De Bobby’s Schiedam Dry Gin bevat 8 botanicals, we vragen David Blom (één van de oprichters van Bobby’s Schiedam Dry Gin) hier alles over!

Sebastiaan van Bokkel & David Blom

De Botanicals van Bobby’s Schiedam Dry Gin

De jeneverbes

Het belangrijkste ingrediënt van gin ‘en verplicht!’ vult David aan. “Onze partner 10 jaar geleden vertelde ons dat de jeneverbes waarneembaar moet zijn in gin, maar in het geval van Bobby’s zit die wat meer naar de achtergrond. Want dat vinden wij gewoon lekkerder.”

Botanicals Bobby's Schiedam Dry Gin

Lemongrass

“Bij onze eerste gin is de lemongrass zeker goed aanwezig. Er zit bij ons geen citrus in, maar dit geeft wel een beetje dat aroma. En dit is ook echt wat opa in zijn jenever gooide, dat hebben we zo 1 op 1 overgenomen. We onttrekken olie uit verse lemongrass en dat wordt dan gedistilleerd. We hebben een keer meegemaakt dat we een batch andere lemongrass gebruikt werd (onze leverancier had niet genoeg) en toen moesten we met z’n drieën komen proeven, of het hetzelfde, maar toen proefden we allemaal dat het niet klopte.. Dus kon 10.000 liter hop zo het putje in. Wij gaan altijd voor kwaliteit en continuïteit, dus dit konden we niet gebruiken helaas.”

Kruidnagel

kruidnagel

“Kruidnagel was meer waard dan goud vroeger en is een niet te missen ingrediënt in onze keuken. En ook een ingrediënt dat opa zo in zijn jeneverfles liet vallen, want het geeft superveel smaak af. Om een voorbeeld te geven: ik kan mij nog herinneren dat oma bruine bonensoep maakte. En voor een pan voor 10 personen gebruikte zij maar 1 of 2 kruidnagels; zoveel smaak geeft dat af. En we laten hem terugkomen in onze garnering van onze Gin & Tonic. Een waanzinnig mooi ingrediënt.”

Korianderzaad

“Korianderzaad heeft de eigenschap om een mooie verbindende factor te zijn in een gin. Dit is er ook één die in goed overleg is gegaan met de Master Distiller Ad van Herman Jansen. Opa Bobby deed namelijk geen korianderzaad in zijn fles, maar dit is wel een kruid dat heel verbindend werkt en zelfs mensen die moeite hebben met (verse) koriander, kunnen het op deze manier waarderen.”

Botanicals Bobby's Schiedam Dry Gin
Ad van der Lee

Staartpeper

“Hier konden we bijna niet onderuit! We gebruiken geen gewone zwarte peper, maar staartpeper of cubeb peper; met letterlijk een klein staartje eraan. Het is net een klein kikkervisje als je het ziet. Die geeft een hele fijne spicy afdronk aan onze gin.”

Kaneel

“Kaneel is een fijne botanical omdat hij heel mooi is in combinatie met de peper en de kruidnagel. Die zorgt er gewoon voor dat mensen soms een beetje aan Kerstmis moeten denken als ze onze gin ruiken. Maar dat is de combinatie van deze 3 ingrediënten. We zeggen ook wel over onze Bobby’s: ‘Fruitig in de mond, Kruidig in de afdronk’.”

kaneel

Rozenbottel

“Mensen denken weleens dat ze sinaasappel kunnen proeven, maar we gebruiken geen citrus als botanical in de Bobby’s Schiedam Dry Gin. Dat komt vooral door de combinatie van de lemongrass en de rozenbottel. Rozenbottel was geen ingrediënt dat opa gebruikte, maar Ad wist uit zijn jarenlange ervaring dat dit een botanical zou zijn die echt een meerwaarde zou zijn voor ons gin-recept. En dat heeft hij destijds goed gezien!”

Venkel

venkel

“Veel gins werken met venkelzaad als botanical, maar wij gebruiken echt de verse venkelknol zoals je hem bij de groenteboer ziet liggen. Dat gebruikte opa ook in zijn mengsel. Wij hebben wel eens geëxperimenteerd met Ad om die verse venkel te vervangen met steranijs, maar dat was geen succes.. 😉 Dus toch maar terug naar opa’s ingrediënt.”

De negende botanical

De Perfect Serve van de Bobby’s Schiedam Dry Gin is met tonic en een garnering van sinaasappel en kruidnagel. David: “Wij wilden echt een garnering die echt een toevoeging was aan de drank. En als je Bobby’s proeft krijg je wel dat citrus/sinaasappel idee. Dus daar waren we het snel over eens. En die zien we eigenlijk ook een beetje als het negende ingrediënt van Bobby’s, die echt iets toevoegt aan het eindproduct.”

Bobby's Schiedam Dry Gin & Tonic Perfect Serve

Wat was het leukste in het proces van het maken van je eigen gin?

David: “Het leukst is dat je gewoon de horeca binnen gaat, en dat ze dan zeggen ‘Joh, dat is een toffe fles!’ en dat je dan kan zeggen ‘dit is een gin naar mijn opa’s recept!’ ‘Dat was het allerleukste, en dat is het tot op de dag van vandaag nog steeds. Gewoon het echte verhaal kunnen vertellen van mij en mijn broertje.”

En wat was de grootste struggle?

“Het moeilijkste was geduld hebben. Want als je op een gegeven moment alle juiste botanicals bij elkaar hebt gevonden, ga je zoeken naar de mooiste balans. Bobby’s Schiedam Dry Gin is een Distilled Gin, wat betekend dat alle 8 botanicals apart zijn gedistilleerd en daarna geblend worden. Wat wel inhield dat we 18 maanden lang om de paar vrijdagen we moest komen proeven ‘of het hem al was‘ en na 18 maanden wil je zo graag met je product naar buiten. Uiteindelijk was het sample nummer 5 of 6 waar we uiteindelijk op uitkwamen. Maar het wachten is het zeker waard geweest, zeker als je kijkt waar we nu staan, maar dat was wel de zwaarste struggle.”

De favoriete manier van David om Bobby’s te drinken

“Ik vind The Grandson heel lekker, dat is een combinatie van Bobby’s Schiedam Dry Gin met rode vermouth, een soort negroni, maar dan zonder de Campari. Maar ook puur drink ik hem graag; het is echt een sipping gin, die je gewoon zo op kamertemperatuur kan drinken.”

The Grandson cocktail Bobby's Gin

The Grandson

Benodigdheden:

  • 35 ml Bobby’s Schiedam Dry Gin
  • 35 ml rode vermout
  • 2 dashes Angostura Orange bitters
  • garnering: sinaasappelschil

Bereidingswijze:

  1. Voeg Bobby’s Gin, rode vermout en sinaasappelbitters toe aan een mengglas
  2. Vul met ijsblokjes en roer met een barlepel
  3. Zeef in een tumblerglas gevuld met ijs
  4. Garneren met een sinaasappelschil

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bobby’s Schiedam Dry Gin

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.