Review: Mezcla – Ixta Belfrage

Once in a blue moon komen er kookboeken uit waar ik al MAANDEN voor sta te springen van enthousiasme. Het kan zijn omdat één van mijn favoriete schrijvers weer wat nieuws publiceert. Er een kookboek over een voor mij compleet onbekende keuken aankomt. Of zoals in het geval van Mezcla, het om een boek gaat waarin een aantal van mijn favoriete keukens tot één heerlijke culinaire brei worden samengevoegd. ‘En welke keukens zijn dat dan?’, hoor ik je nu denken. Nou… Italië en Mexico! En als bonus krijgen we er ook nog Braziliaanse invloeden bij. De Britse chef Ixta Belfrage maakte de afgelopen jaren furore als protegé van opperchef Yotam Ottolenghi en serveert dit jaar haar eigen creatie Mezcla, vol recepten die verrassen.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Mezcla – Ixta Belfrage

Fusion Queen

Goed protegé dus van Ottolenghi, niet de minste titel die je kunt dragen. Ixta Belfrage – geliefd om haar inventieve ingrediëntencombinaties – staat bekend om haar unieke kookstijl en verrassende kijk op koken. Haar stijl kun je het beste typeren als ‘fusion’ want ze haalt inspiratie uit drie voor haar heel belangrijke landen; Brazilië (waar haar moeder vandaan komt), Italië (waar ze haar jeugdjaren doorbracht) en Mexico (waar haar opa woonde). Ze begon haar carrière in de Ottolenghi Test Kitchen onder de vleugels van Yotam Ottolenghi en ontwikkelde daar haar eigen stijl. Eerder schreef ze met Ottolenghi al het boek Flavour en daar kwam in augustus van dit jaar haar eerste solo-boek bij: Mezcla.

Het woord Mezcla (niet verwarren met Mezcal) betekent mix, blend of fusion in het Spaans en dat is precies wat Ixta (spreek uit als Iesta) in haar eerste solo-kookboek met ons als lezers deelt, haar favoriete Mezcla van smaken. Het gaat over het mengen van smaken en ingrediënten, maar eigenlijk gaat het om meer dan dat. De mix van haar Braziliaanse, Mexicaanse en Engelse roots in combinatie met de tijd dat ze in Italië woonde hebben haar, en uiteindelijk de manier waarop ze kookt, gevormd tot wie ze nu is.

Van oesterzwam tot garnaal

In dit vrolijk gekleurde boek vind je 100 gedurfde, impactvolle recepten die een draai geven aan bekende klassiekers. De recepten zijn geïnspireerd op een eclectische Mezcla van de Italiaanse, Braziliaanse en Mexicaanse keukens en culturen. Recepten die je mag typeren ‘als onbeschaamd fusion’. Mezcla staat vol smaakvolle maar dagelijks maakbare gerechten. Handig verdeeld over de categorieën snelle recepten (voor als je iets geweldigs op tafel nodig hebt, snel) en langere recepten (voor als je tijd hebt om het proces te vertragen en te genieten). 

Denk bij snelle gerechten aan oesterzwamspiesjes met geplette kikkererwten of geroosterde savooiekool met mango, harissa en piripiri-tofu. En aan garnalenlasagne met habanero-olie of kipcurry met knapperige kerrieblaadjes bij indrukwekkende gerechten waarvoor je met liefde langer in de keuken staat. Welke van Ixta Belfrage’s gerechten je ook kiest, ze staan stuk voor stuk garant voor een creatief, kleurrijk en vooral super smakelijk resultaat, geschikt voor elke dag en elke gelegenheid. 

CONCLUSIE

Dat vreugdedansje dat ik deed voordat ik Mezcla in mijn handen had, bleek niet ongegrond. Ik word enorm enthousiast van de recepten die Ixta deelt op de pagina’s van haar boek. Los van de heerlijk vrolijke kaft, maakt de kleurrijke inhoud je direct hongerig. De verrassende smaakcombinaties, de maakbaarheid van recepten en de voornamelijk focus op vegetarische gerechten maakt Mezcla een prachtig verlengstuk van die onbeschaamde fusionkeuken waar Ixta om bekend staat.

Het boek heeft een hoog wil-ik-maken gehalte, want bladerend door het boek plak ik pagina na pagina weer mijn sticky notes bij de gerechten die binnenkort op mijn eettafel verschijnen. Ik begin hoe dan ook met de zoete-aardappelgratin met rode curry van pagina 176, werk dan langs de chiles rellenos met salsa roja-risotto van pagina 166 en prop er ook nog ergens een portie quesadilla’s met drie kazen en habanero-olie van pagina 143 tussen. En dan heb ik het nog niet eens over de desserts gehad…

Als ik dan écht een puntje van kritiek aan deze lofzang moet toevoegen, beken ik wel dat ik de Ottolenghi vibe herken in de smaakcombinaties van Ixta Belfrage. Wat niet gek is gezien ze jaren onder zijn hoede gewerkt heeft. Wellicht dat ze, nu ze echt op solo pootjes staat, wat van die vibe af kan groeien om nog meer in haar Mezcla kracht te gaan staan. 

Pluspunten:

  • Ondanks de soms ietwat intimiderende recepttitels zijn de gerechten bijzonder goed maakbaar. Voor zowel startende als ervaren thuischefs.
  • Ixta deelt op de pagina’s van bepaalde recepten extra tips voor een makkelijkere bereiding.
    Maak bijvoorbeeld een sausje al vooraf, of leer hoe je ingrediënten kunt vervangen door iets anders.
  • De ingrediënten zijn wijd verkrijgbaar. Soms zul je wel wat research moeten doen. Is het niet verkrijgbaar in de supermarkt? Check dan de toko of online.

Minpunten: 

  • Er wordt geen specifieke bereidingstijd gegeven bij de recepten. Dat is onhandig, want zo kun je niet inschatten hoeveel tijd het recept je gaat kosten.
  • Je hebt echt een goed gevulde kruidenkast nodig om spontaan een gerecht uit Mezcla op tafel te kunnen zetten.

Nederlands | Druk: 1 | 9789464041873 | augustus 2022 | Hardcover | 286 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.