Review: Lekker Thuis – Alison Romain

We hebben al even kunnen kennismaken met Alison Romain in haar (in Nederland) eerder verschenen kookboek Bijzonder simpel. Maar in Amerika verscheen al eerder haar debuutkookboek ‘Dining in‘, vertaald naar Lekker Thuis. Alison is een Amerikaanse chef, auteur van verschillende kookboeken en een New York Times Bestseller. Ze was de senior redacteur bij Bon Appétit, voordat ze naar Buzzfeed Food vertrok en ze was tweewekelijks columnist voor The New York Times Cooking.

Review: Lekker Thuis - Alison Romain

Lekker Thuis is een aardige pil voor een debuutkookboek. De 125 recepten zijn verdeeld over 8 hoofdstukken: groenten, mes-en-vorksalades, fruitsalades, hartige ontbijtjes, granen/peulvruchten en zo, vis, vlees en zoet. Maar het boek begint met natuurlijk de inleiding en daarna twee uitgebreide hoofdstukken met items voor de voorraadkast (zoals vissaus, harissa, kappertjes, olijven en ansjovis) en smaakmakers zoals crunchy chili-olie, pittig broodkruim, ingemaakte citroen en tahindressing.

“De recepten zijn bedoeld als inspiratie om te gaan experimenteren, te improviseren en er je eigen draai aan te geven. Ik hoop dat je dit boek zo vaak gebruikt tot elke bladzijde onder de olijfolie en tomatenpitjes zit, en dat je het koestert tot het uit elkaar valt.”

Alison romain

Wat gelijk opvalt aan de recepten van Alison is dat ze niet super-cheffie zijn. Inderdaad gerechten die de meeste mensen thuis moeten kunnen maken. Voorbeelden van gemakkelijke recepten zijn de geroosterde palmkool met pistachenoten en pecorino, snelle visstoof, coquilles met mais, stoofpot met kip en farro of de linzensalade met tonijn. De recepten en hoeveelheden variëren een beetje van snack tot volledig hoofdgerecht, dus kijk even goed naar het recept of je er misschien iets bij moet maken.

Review: Lekker Thuis - Alison Romain

Het zijn ook zeker geen saai uitgetypte recepten; bijna overal en van elk product heeft Alison wel een anekdote of een verhaal. Hoe ze als kind haar zakken in de supermarkt volstouwde met taugé (zonder af te rekenen), dat ze ontspoord bij een kom suiker op een nuchtere maag, papa’s lox met whisky of waarom biscuits de little black dress zijn van de culinaire wereld.

Review: Lekker Thuis - Alison Romain

Zit er iets van een thema in de recepten? Nee niet echt; maar fijn comfortfood dekt het beste de lading. En ook lekker: 99% van de gebruikte ingrediënten kun je in een gewone, grote Nederlandse supermarkt vinden. Fijn is ook dat bijna alle recepten een uitgebreide inleiding en een ‘terzijde’ hebben. In het inzetje ‘terzijde’ geeft Alison Roman een extra tip om het gerecht van tevoren te maken, hoe je het het beste kunt bewaren of hoe je het combineert met een ander gerecht uit het boek.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Heerlijk comfort food
  • Perfect als je voor een groot gezin moet koken of als er mensen op bezoek komen
  • Bekende recepten met een twist
  • Fijne foodfotografie

Minpunten: 

  • De recepten zijn bijna allemaal voor 4-6 personen; hier moet je dus wel even op letten als je voor minder mensen kookt.

Alison Roman is misschien in Nederland een onbekende chef; haar recepten zijn in Amerika al heel bekend. Er staan een hoop recepten in Lekker Thuis die mij heel lekker lijken; vaak twists op al bekende recepten. Mijn versie zit in ieder geval al vol met plakkertjes bij de recepten die ik graag wil maken.

Nederlands | Hardcover | 9789000376964 | Druk: 1 | februari 2021 | 304 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Spectrum.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.