Review: Bouillon – Jean Beddington

Jean Beddington werd geboren in Engeland, ging in de leer in Japan en streek neer in Amsterdam. Ze heeft altijd op het allerhoogste niveau gekookt in haar veelgeprezen restaurant Beddington’s dat in 2013 de deuren sloot. Tegenwoordig werkt Beddington als receptontwikkelaar en geeft ze menu-adviezen en verzorgt ze bijzondere catering. In Bouillon is ze bereid al haar kennis en kunde over bouillon door te geven aan de lezer.

Review: Bouillon - Jean Beddington

Het boek bestaat uit tien hoofdstukken: bouillon basisrecepten, sauzen basisrecepten, rund, kalf, gevogelte & konijn, varken, lam, wild, vis- schaal- & schelpdieren en groente. Dit kookboek bevat niet alleen maar recepten voor bouillon; het gros van de recepten bestaan uit recepten die gebruik maken van bouillon.

Varkensbouillon zelf maken

“Eén van de eerste keren dat ik naar een slager in Amsterdam ging, sprak ik nog niet zo goed Nederlands. Dus wees ik naar mijn billen om te laten zien welk deel van het dier ik wilde hebben, tot grote hilariteit van de slager.”

In het boek geeft Jean 20 recepten voor bouillons (denk aan rund, ossenstaart, kip, groente en vis) waarna 120 recepten en sauzen volgen die gebaseerd zijn op die bouillons. Overigens worden niet in alle recepten bouillon gebruikt; er zijn ook een hele bups bijgerechten en salades waarin geen bouillon verwerkt zit. Maar die horen dan vaak weer bij recepten waar wel bouillon in zit. Voorbeelden van recepten zijn: salade van houtduif met lof, erwtensoep met kastanjes, ricotta en snijbiet ravioli in bouillon, heilbot ‘en papillote’ en bloemkoolrisotto.

Review: Bouillon - Jean Beddington

Het gros van de recepten  zal niet voor de beginnende thuiskok weggelegd zijn. Maar wanneer je wel graag een beetje klooit in de keuken krijg je van Bouillon genoeg inspiratie. De recepten zijn heel uitgebreid uitgewerkt en worden duidelijk beschreven. Ik denk dat oo 90% van de ingrediënten hele normale producten zijn; voor rundermerg, krabkarkassen en twee kilo visgraten zul je toch even vriendjes moeten worden met je lokale slager en visboer. 😉

Review: Bouillon - Jean Beddington

Jammer is dat het register niet heel gebruiksvriendelijk is ingericht; niet op los ingrediënt, maar op beest; als je wel hebt onthouden dat het iets met linzen is, is er geen manier om dat handig op te zoeken. Ook jammer dat er niet bij elk recept een foto is; dat zal (denk ik) zeker de iets minder ervaren thuiskok afschrikken.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Kop tot staart principe
  • Heerlijk comfortfood
  • Vooral gericht op de wat gevorderde thuiskok

Minpunten:

  • Niet alle recepten hebben een foto
  • Register is niet handig ingedeeld

Met Bouillon van Jean Beddington gaan we eerst helemaal terug naar de bouillon-basis waarna al die opgedane kennis ingezet kan worden om de heerlijkste maaltijden te maken. Hup de keuken in en bouillon maken!

Nederlands | Hardcover | 9789045219431 | Druk: 1 | mei 2019 | 176 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Karakter Uitgevers B.V.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.