Review: Wijnwijs van A tot Z – Nicolaas Klei

Van de wijnboeken van Nicolaas Klei (1961) zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. En in Wijnwijs van A tot Z (4de editie) komt in alfabetisch gerangschikte verhaaltjes alles aan bod wat de nieuwsgierige wijnliefhebber altijd al wilde weten over wijn.

Review: Wijnwijs van A tot Z - Nicolaas Klei

Tot op de bodem

Deze wijngids werd eerder uitgegeven onder de naam ‘Tot op de bodem’ en had een andere omslag. Nu heeft de wijngids een Michelingids-uiterlijk gekregen en zijn er stukjes herzien en herschreven, vooral in de categorieën druivensoorten, natuurwijn, wijnmaakmethoden en Nederlandse wijnen. Uitgangspunt van het boek is uitleg geven over alle woorden, termen, afkortingen en meer die je tegen kunt komen op het etiket van een wijnfles.

Wijnwijs volgt het alfabet, maar achterin is ook een index per onderwerp zoals ‘proeven’ en ‘bewaren’. Waarom Nicolaas hier zelfs in de intro een woord gebruikt (lemma’s) dat ik niet kende en zelfs even moest googelen is mij een raadsel als je een gids wilt maken om wijn laagdrempelig uit te leggen.

Inboorlingen in lederhosen

Bij het doorbladeren van de gids (het is niet echt een boek dat je ‘gewoon’ gaat lezen) vallen een paar dingen op. Zo zitten er toch wel wat fouten in qua spelling & zinsopbouw: ‘Je kunt natuurlijk ook naar Corsica gegaan’. En waarbij je denkt dat in ‘Wijnwijs van A tot Z‘ als in een woordenboek informatie wordt gegeven, is die informatie wel enorm gekleurd door Nicolaas’ mening. Zo staat er bij de Bulgaarse druif Pamid “oninteressante druif”, is Gavi een mislukte modewijn, wonen in Südtirol inboorlingen in lederhosen, kost Brunello di Montalcino snel een eurosnip (?) per fles en geeft trebbiano saaie wijn.

De tekst en de inhoud voelt op de één of andere manier gewoon niet lekker modern en van deze tijd. Terwijl Nicolaas Klei met zijn eerdere omfietswijngidsen wel de juiste toon weet te raken. Het voelt allemaal een beetje zuur en met vlagen denigrerend. In deze categorie van wijngidsen zijn er wat mij betreft betere boeken geschreven voor de wijnliefhebber die meer uitleg wil bij veelgebruikte termen.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • De omslag is vrolijk, modern en doet denken aan de Michelingids

Minpunten:

  • De informatie die wordt gegeven is erg gekleurd door de mening van Nicolaas
  • Zeker niet objectief

Nederlands | Paperback | 9789463811125 | Druk: 1 | december 2021 | 544 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Podium Amsterdam


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE WIJNBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.