‘Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan.’ In 1936 had de dichter Hendrik Marsman het al goed gezien; Nederland is prachtig vanaf en aan het water. Zo ook de rivier de Vecht die al in de Middeleeuwen een zeer belangrijke scheepvaartverbinding was tussen de Zuiderzee en de Rijn. In de 16e en 17e eeuw lieten succesvolle Amsterdamse handelaren langs de Vecht buitenplaatsen bouwen of verbouwen. Zo ook het voormalige buitenplaats ‘de Vijverhof’, waar nu Boutique Hotel Flora Batava en Restaurant Bloei gevestigd zijn.

Overnachten bij Boutique Hotel Flora Batava en Restaurant Bloei

Girl Power

Na het overlijden van haar (zeer vermogende) man liet kunstenares en botaniste Agneta Block aan het eind van de 16e eeuw (1670) buitenplaats ‘de Vijverhof’ aanleggen. De buitenplaats bestond naast een woonhuis met theekoepel en oranjerie uit boomgaarden, een moes- en bloementuin, plantsoen en bos, meerdere vijvers en op de andere rivieroever een overplaats. Agnes had een passie voor zeldzame planten, bloemen en vogels (Flora Batava), aangewakkerd door haar vriendschap met dichter Joost van den Vondel.

Ze verzamelde honderden planten van over de hele wereld in de tuin. Veel planten, die ze verkreeg door zaden te ruilen maar ook door complete exemplaren te importeren, waren zeldzaam. Binnen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was ze de eerste die een vruchtdragende ananas kweekte. Haar collectie van planten en vogels liet ze door diverse kunstenaars documenteren. Het Rijksmuseum bezit één van deze bloemenboeken, maar de rest van de collectie (inclusief de tuin en het huis) zijn met de loop van de tijd verloren gegaan.

De ananas zie je nu ook overal terug in het interieur en de styling van Boutique Hotel Flora Batava en Restaurant Bloei. Zelfs op de deur van de hotelkamer en op de shampooflesjes komt de ananas terug.

Boutique Hotel Flora Batava

Het Boutique Hotel Flora Batava bestaat uit een aantal gebouwen waarover 45 kamers zijn verdeeld. Het hoofdgebouw (gebouwd in 1866) huisvest de receptie en het Restaurant Bloei. In april 2021 werd het hotel geopend na een intensieve restauratie die in 2019 startte. De buitenplaats was in verval geraakt nadat het Rijksmonument een lange periode als onderzoeksinstituut voor de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen dienst te had gedaan.

Ook is er een nieuw theehuis gebouwd met uitzicht en terras aan de Vecht waar je in de zomer heerlijk kunt zitten om bootjes te kijken. Ook kun je het theehuis afhuren voor bijvoorbeeld een vergadering, verjaardagsfeest of babyshower.

Flora Droneshot

Er zijn verschillende kamers, maar alle kamers hebben sowieso koffie- en theefaciliteiten, dat vind ik persoonlijk echt een pluspunt. De bedden liggen heerlijk en de badkamer was net een balzaal. Wat een beetje gek was, was dat het licht in de badkamer op een sensor werkt die bij de deur hangt. Het nadeel van zo’n grote badkamer is dan wel dat als je bij de wastafel staat (of onder de douche), dan pikt de sensor je niet meer op en sta je opeens in het donker. En zwaaien vanuit de douche helpt dan ook niets weten we uit eigen ervaring… Haha! Hopelijk gaan ze daar nog even naar kijken. Ook was de prullenbak in de badkamer nog gevuld met spulletjes van de vorige gasten; laten we hopen dat dat wellicht personeelstekort of opstartproblemen zijn.

Restaurant Bloei

Het restaurant Bloei en de bar zijn gevestigd in het hoofdgebouw uit 1866 dat prachtig is gerenoveerd. Mooie houten vloer, hoge plafonds en als eyecatcher de grote glazen serre. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch, brunch, high tea en het diner. Tafeltjes in de serre zijn the best seat in da house, dus geef dat vooral ook aan als je een reservering maakt voor het diner. Maar het aperitief glaasje Philipponnat champagne en het 4-gangen verrassingsmenu van chef Carlos Blankers smaakt er niet minder om. ;)

Verrassingsmenu

Ons menu bestond uit hamachi (een Yellowtail Kingfish – ook wel Geelvinmakreel genoemd) met een koude aardappelsalade met scheermessen en een glaasje vinho verde. Gevolgd door een schorsenerensoep met eekhoorntjesbrood met een Beaujolais Blanc en als hoofdgerecht parelhoen met en een jus van morilles en in het glas een rode Chantefleur uit de Bourgogne. Voor mij het beste gerecht van de avond; lekkere volle smaken van de morilles en de combinatie van de parelhoen met de bietjes paste perfect met de wijn. Als dessert een steak met jus (pardon, een part ananas) gegaard in rum met een Vin Doux Naturel 2020 van Domaine de Barroubio.

Gelukkig konden we tijdens het ontbijt nog wel genieten van een plekje in de serre. Flora Batava aan de Vecht net buiten Breukelen is een mooie locatie om vanuit daar de regio en de stad Utrecht te verkennen. En tip: in de zomer kun je ook een bootje huren om rechtstreeks vanuit het hotel bijvoorbeeld de Loosdrechtse Plassen te ontdekken!


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Voor dit artikel ben ik door Boutique Hotel Flora Batava en Restaurant Bloei uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


MEER HOTEL TIPS: