Review: Hugh Johnsons Wijngids 2018

Voor het 41ste jaar op rij heeft de Britse Hugh Johnson in de Wijngids 2018 de meest actuele informatie over wijnen en producenten (ruim 6000) bijeengebracht.

Review Wijngids 2018 - Hugh Johnsons

Het boek bestaat uit ongeveer 30 hoofdstukken. Ten eerste wat bevindingen over 2015 en 2016, druivenrassen, daarna wijn-spijs adviezen en daarna de Europese wijnlanden, Azië, Verenigde Staten, Mexico, Canada, Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Review Wijngids 2018 - Hugh Johnsons

“Dan speld ik de medaille voor bewezen onmisbaarheid op Hugh Johnsons wijngids 2018. Voor het 41ste jaar op rij heeft Johnson de meest actuele informatie over wijnen en producenten (in deze editie 6.000) bijeengebracht. Voor mij het Wijnboek van het Jaar! Harold Hamersma, NRC

De focus ligt nog steeds op de meer traditionele wijngebieden; helaas is er nog geen plek in de wijngids voor Nederlandse of Belgische wijnen. Maar wellicht dat er in de 2019 wijngids plek is voor wijn uit de Lage Landen. Wel komt Groot-Brittanië (en dan met name de mousserende wijnen) aan bod.

Review Wijngids 2018 - Hugh Johnsons

“Oranje wijn? Dat is niet echt aan mij besteed, maar goed, ik draag dan ook geen gescheurde spijkerbroeken.”

Mocht je vaker oudere jaargangen drinken;  Hugh geeft per gebied aan welke jaren de moeite waard zijn (en waarom) en welke jaargangen je beter kunt laten staan.

Review Wijngids 2018 - Hugh Johnsons

Ook leuk is om te kijken of wijnbedrijven waar je bent geweest of kent in het boek staan. Er is bijvoorbeeld een plekje voor  Aliança Underground Museum & Winery, Calem Port, Bodegas Salentein, Wieninger uit Wenen, en Champagne Henriot. Dit jaar geeft hij ook wat extra aandacht aan de syrah- en de grenachedruif.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Super uitgebreid
  • Goede wijnjaren in 1 oogopslag
  • Wijn-spijs combinaties
  • Fijn naslagwerk
  • Ook verkrijgbaar als e-book

Minpunten: 

  • Jammer dat er nog geen plek is voor wijnen uit Nederland of België

De wijngids 2018 van Hugh Johnsons is meer een wijnbijbel dan een wijngids. Voor de kenner een heerlijk naslagwerk om in te neuzen; voor de beginnende wijndrinker geeft het mooie handvatten om eens te experimenteren met druivenrassen, gebieden en producenten.

Nederlandstalig | 456 pagina’s | 9789000359202 | oktober 2017

Dit boek is beschikbaar gesteld door Spectrum.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.