Wijn in Wenen: Bezoek de Heurigen!

Aan de rand van de stad Wenen vind je Heurigen (enkelvoud Heurige), typische Weense wijnlokalen, waar je terecht kunt voor een betaalbaar glas wijn (of neem gelijk een fles) en een klein hapje!

De naam van de Heurigen is afgeleid van het woordje heuer (=nu, van het huidige jaar). Volgens een wet uit 1784 mogen de wijnboeren hun eigen wijn van dat jaar rechtstreeks aan het publiek verkopen. Het leuke is dat elke heurige z’n eigen identiteit heeft en niet alleen zijn eigen wijnen schenkt, maar ook zelf allemaal lekkere dingen maakt om erbij te eten. Soms alleen een vitrine met kaasjes, hammes en patés, maar bij andere heurigen kan je terecht voor een hele avondmaaltijd a la carte of van een buffet. Toen wij 3 jaar geleden in november langsgingen bij de Heurigen kon je overal ganzl (gans) met knödels eten, want dat was de traditie rond St. Maarten.

De bekendste plekken waar je deze Heurigen kan vinden is op de Stammersdorfer Straße en de Stammersdorfer Kellergasse. Je komt daar gemakkelijk met tram 30 of 31 (het is de eindhalte Stammersdorf).

TIP: Je kan bij veel Heurigen alleen met cash betalen, dus zorg dat je voor die tijd gepind hebt, of anders zit er nog een pinautomaat op Stammersdorfer Straße nr. 96. 

Waar je verder rekening mee moet houden is dat je bij veel Heurigen nog een echt rooklokaal hebt; wil je niet in de rook zitten vraag dan bij binnenkomst om een plekje in de niet-roken zaal. Ook variëren de openingstijden van Heurige tot Heurige.

Als je de tram uitstapt zie je gelijk twee grote borden met daarop de Heurigen die die dag/avond open zijn. Handig!

Wijn in Wenen: Bezoek een Heurigen! Wijn in Wenen: Bezoek een Heurigen!

Wij gingen langs bij 3 Heurigen op de Stammersdorfer Straße!

Weinhof Wieninger

Stammersdorfer Str. 78
www.heuriger-wieninger.at

Er wordt al sinds 1949 wijn gemaakt bij de familie Wieninger; de derde generatie staat nu aan het roer van de wijngaard, kelder en de weinhof. Het toeval wilde dat we de eerste avond in Wenen ook al wijn gedronken hadden van Wieninger (de trilogie), dus het was extra leuk om langs te gaan.

Je komt binnen via een grote poort en een grote binnenplaats waar ze in de zomer veel wijnfeestjes geven. Zo nu in de winter is het wel romantisch met al die lichtjes!

Weinhof Wieninger - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

Binnen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan sinds de jaren ’60. Maar eigenlijk is dat ook wel leuk! 😀

Weinhof Wieninger - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

Wij bestelden 3 verschillende glazen witte wijn zodat we zelf een klein proeverijtje konden houden. Van rechts (jong) naar links (ouder): Wiener Gemischter Satz DAC 2015, Wiener Gemischter Satz DAC Bisamberg 2015 en de Wiener Gemischter Satz DAC Nussberg 2014. De eerste wijn was lekker strak droog, fruitig, smakelijk op zichzelf en dorstlessend. Bisamberg: smaakvol, iets bitterder, complexer maar niet heel veel anders dan de gewone DAC. Nussberg: serieuzer, om bij te eten, kruisbessen, fris/bitter, mooi complex, meer gekleurd.

Weinhof Wieninger - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

En omdat we meerdere Heurigen wilden bezoeken aten we in elke Heurige iets klein. Bij Wieninger deelden we een carpaccio met rucola, roerei en ganzenlever op toast. Het klinkt als een gekke combi: carpaccio met roerei, maar was echt verbazend lekker!

Weinhof Wieninger - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

En door naar de volgende!

Winzerhof Leopold

STAMMERSDORFER STR. 18
WWW.WINZERHOF-LEOPOLD.AT

Ook een hele houten “stube” achtige zaak; wel een stuk kleiner dan Wieninger en met iets ongezelliger licht.

Winzerhof Leopold - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

En hier ook weer bizar goedkope prijzen voor een glas wijn; in Nederland zou je nergens een glas wijn kunnen vinden voor maar €2,40…

Winzerhof Leopold - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

Wij dronken hier samen ook weer 3 glazen; van rechts naar links: een glaasje sekt, M1 Grüner Veltliner en de Sonja-Renate Weissburgunder. Sekt: prima mousse, niet te scherp, easy drinkbaar, tikje romig, niet superdroog. M1 grüner veltliner 2015: goed, fris, leuk glas, ietsje gassig in het glas, smaakvol, goede prijs/kwaliteit, goede vertegenwoordiger in zijn soort. Sonja-Renate Weissburgunder: met 14% een stevige ‘dame’, veel en krachtig fruit.

Winzerhof Leopold - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

Winzerhof Leopold - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

Bij Wieninger wilde de in dirndls geklede bediening niet op de foto, maar hier ben ik gewoon in de weg gaan staan… Te leuk om niet op de foto te zetten! 🙂

Winzerhof Leopold - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

Daarna nog 2 glaasjes rood met een lekkere dikke plak paté met boerenbrood

Winzerhof Leopold - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

Achterin het menu staat ook een prijslijst voor wie gelijk flessen (of dozen) mee naar huis wil nemen. Niet zo handig voor ons (vliegtuig), maar de eigenaar vertelde dat hij ook regelmatig wijn verstuurd naar Nederland. Hij zou de prijs van het verzenden even opzoeken en naar ons mailen. Een paar dagen later kregen we een mailtje dat het verzenden van 12 flessen €20 zou kosten. Koopje! Dus we hebben 12 flessen laten bezorgen (alles heel.. jeej!) voor maar €80 en nu kunnen we thuis ook nog genieten van Leopold wijnen! 🙂

Winzerhof Leopold - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

En door naar de derde en laatste stop van de avond:

Weingut Helm

STAMMERSDORFER STR. 121
WWW..WEINGUT-HELM.AT

Weingut Helm is ligt lekker dicht bij de tramhalte, dus is handig als laatste stop… 😉 Kan je vanuit daar gemakkelijk weer naar de halte terugrollen.. 😉

Bij Weingut Helm hebben ze sinds 1977 een proeflokaal aan de Stammersdorfer Straße. Wanneer je binnenkomt valt er gelijk een groot apparaat op: een druivenpers uit 1793! Een enorm ding midden in de zaak; superstoer! Het hele interieur is donker en met veel hout; vergelijkbaar met de eerste heuriger waar we waren. Maar wel iets gezelliger met de bankjes en de kroonluchters.

Weingut Helm - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

Weingut Helm - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

Ook hier namen we een paar glazen verschillende wijnen met erbij een paar dikke plakken ham/vlees-achtig spul met mosterd uit een tube en brood. 🙂

Weingut Helm - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

Weingut Helm - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

Weingut Helm - Een kijkje bij de heurigen in Wenen

De Riesling 2011: prima, niets op aan te merken, Chardonnay 2014: niet heel dik, schoon glas, goed voor z’n prijs, C.S.M 2011: 14m barrique, bak vol!, heel gaaf, dik, vol, aards karakter, vlesig, fruitig, erg goed en als laatste de EGO 2010: blauburgunder/merlot, iets eenvoudiger (dan CSM), echte blauburgunder, yoghurtfruitig, erg streekgericht qua druif/karakter vd omgeving, spreekt een breed publiek aan.

Ook leuk om te doen in Wenen:


Mocht je dus ooit in Wenen zijn, neem dan echt even de tram naar de rand van de stad om een paar Heurigen te bezoeken. Lekker laagdrempelig (en betaalbaar!) wijntjes drinken in heerlijk kneuterige houten proeflokalen met bediening in Oostenrijkse klederdracht. Echt een aanrader! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.