Salentein wijnen, het lekkerste kado onder de kerstboom

Een luchtje, een kettinkje,  een staatslot.. Allemaal standaard kado’s; maar waar maak je nu iemand écht blij mee? Een heerlijke doos wijn natuurlijk! In ieder geval hier in huis wel.. 😉

Salentein wijnen, het lekkerste kado onder de kerstboom

Rond de feestdagen eten we vaak grote vleesgerechten; daarbij hoort dan natuurlijk ook een ‘grote’ wijn. En als ik aan vlees denk, denk ik aan Argentinië! Argentijnen zijn zelfs de grootste vleeseters ter wereld! Zo’n sappige steak.. En als je dan ook nog een fles Argentijnse Malbec erbij serveert… 😉 Voor wie nu helemaal zin heeft in Argentijnse wijnen heb ik een leuke tip: www.salenteinshop.nl. Een webshop speciaal voor wijnen van het Argentijnse wijnhuis Salentein. Met verschillende wijnen, recepten, informatie over de verschillende druivensoorten en mooie geschenkverpakkingen.

Bodega Salentein

Wijnhuis bodegas Salentein streeft naar het produceren van de allerhoogste kwaliteit van Argentijnse wijnen. Dit wordt gedaan met respect voor de mensen én ondersteuning van de mensen, de natuur en de lokale gemeenschap. Zij zijn tenslotte onlosmakelijk verbonden met het wijnhuis. Daarnaast blijft Salentein zich inzetten voor de bevolking van Argentinië. Er worden bijvoorbeeld investeringen gedaan om werkgelegenheid te creëren en de lokale bevolking op te leiden.

Bodega Salentein

De bedrijfscultuur van het wijnhuis is gebaseerd op wederzijds respect: respect tussen de medewerkers richting het bedrijf, elkaar en de wereld. Werknemers eten gezamenlijk in de eetzaal en senior managers werken zij aan zij met veldwerkers. Het landgoed is brandschoon als een teken van respect voor de werkplek. Ook toont Salentein respect voor de plaatselijke gemeenschap op vele manieren, waaronder het stimuleren van medewerkers om vrijwilligerswerk te doen in de naburige openbare scholen.

Bodega Salentein

De druiven van wijnhuis Bodegas Salentein zijn afkomstig van wijngaarden gelegen tussen de 1.050 en 1.700 meter hoogte. Hier heerst een rotsachtig terrein met een uitstekende blootstelling aan de zon. Het verschil in hoogte zorgt voor een andere temperatuur en oxidatieniveau. Dit geeft de druiven en elke wijn een unieke eigenschap. Op de koelere flanken van de Andes geeft Chardonnay bijvoorbeeld meer aroma’s en bevat het zelfs speciale mineralen. Ook het zuivere smeltwater uit de Andes irrigeert de wijngaarden op een natuurlijke wijze. Dit zijn ideale omstandigheden voor het verbouwen van Argentijnse wijn van de beste kwaliteit.

Bodega Salentein

Actie

Er is zelfs nu een speciale actie waarbij je voor de prijs van €69,95 (i.p.v. €89,95) zelf een doos van 6 flessen kunt samenstellen met de wijnen uit de Barrel Selection van Salentein. En ook nog gratis thuisbezorgd! Je kan kiezen uit: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Malbec, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en de Merlot. Klik hier: www.salenteinshop.nl/actie om de Salentein wijnen te bestellen.

Salentein wijnen, het lekkerste kado onder de kerstboom

Malbec

In de loop der jaren heeft deze druif zijn weg gevonden naar Argentinië en staat Malbec bekend als de nationale trots. Door de kleinere druiven in strakkere kleine clusters verschilt de Argentijnse Malbec zich ten opzichte van de Franse Malbec. Deze variant wordt gekenmerkt door zijn diepe kleur en intense fruitige aroma’s met een fluweelachtige textuur. De Malbec rijpt halverwege het seizoen en brengt een zeer diepe kleur en een pruim achtige smaak met zich mee. Malbec zorgt voor een bepaalde complexiteit in de wijn en worden dankzij de druif intens donker en sappig.

Chardonnay

Chardonnay is verreweg de populairste witte kwaliteitsdruif en komt overal in de wijnwereld voor. Hij voelt zich in veel klimaten thuis, maar zonder een goede verzorging toont hij zijn verleidelijkste kanten niet. Chardonnay is de populairste wijn gemaakt van een enkele druif. Dat neemt niet weg dat deze wijn vaak gemengd wordt met bijvoorbeeld de frissere Sauvignon Blanc. Veel Chardonnay wijnen rijpen in houten vaten, wat de wijn kruidiger en zachter maakt. De druif zelf is zeer neutraal van smaak en wordt vaak geassocieerd met smaken van eiken en fruit. De druif wordt gevinifieerd in veel verschillende stijlen. In koudere klimaten heeft Chardonnay de neiging om zacht te zijn met een hoge zuurgraad en aroma’s van groene pruim, appel en peer. Op warmere locaties trekt de smaak meer richting citrus, perzik en meloen. In extreem warme klimaten komen smaken van vijg en tropische vruchten naar buiten.

Cabernet Sauvignon

Wat Chardonnay is voor de witte druiven is Cabernet Sauvignon voor de rode druiven: de populairste van allemaal. De oorsprong van de druif is jarenlang onduidelijk geweest. Sommige dachten dat de Cabernet Sauvignon afstamde van de Carménère, maar dankzij een onderzoek in de jaren negentig kwam men erachter dat het een kruising is tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon is dé druif van Bordeaux, maar groeit buiten Frankrijk overal ter wereld. Voornamelijk in Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili. De Cabernet Sauvignon wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de Merlot en de Cabernet Franc. De eenvoudige Cabernet wijnen zijn soms wat zachter, maar de meeste wijnen van Cabernet Sauvignon zijn opvallend stevig en hebben een diepe paarse kleur. Je herkent Cabernet aan de altijd aanwezige zwarte bessen in je glas. Dit is soms heel nadrukkelijk, alsof je bessenjenever of cassislimonadesiroop ruikt, maar meestal subtieler.

Salentein wijnen, het lekkerste kado onder de kerstboom

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc komt net als Chardonnay overal in de wijnwereld voor. Hij is wel eigenwijzer dan Chardonnay en komt het beste tot zijn recht in streken met een relatief koel klimaat. Sauvignon Blanc heeft verfrissende zuren en uitbundige aroma’s die, afhankelijk van zijn geboortegrond, variëren van groene appel tot rijpe perzik.

Pinot Noir

Pinot Noir is de druif van de Bourgogne in Frankrijk. Hij staat daar al eeuwen, maar groeit ook volop in de Champagne. Pinot Noir is het meest op zijn gemak in een mild klimaat. In landen als Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika boekt hij alleen op de koelste plekjes succes. Het is geen gemakkelijke druif en ook niet de meest makkelijke voor beginnende wijndrinkers. Een goede wijn van Pinot Noir heeft een fijne geur van rood fruit, vooral gekenmerkt door aardbeien. Hij is helder rood en vaak licht. Aan die lichtheid en elegantie moeten beginnende wijndrinkers meestal wennen. Wijnen van Pinot Noir hebben over het algemeen geen hele donkere kleur, maar wel een stevig aroma. Kenmerkend voor wijnen afkomstig van Pinot Noir is de fijne smaak en soepelheid. Ondanks deze soepelheid en zachtheid kunnen wijnen afkomstig van de druif rustig een lange flesrijping ondergaan. Deze druif wordt ook gebruikt voor het produceren van Champagne en soms Rosé

Merlot

In Argentinië zijn de Merlot aanplantingen de laatste jaren gestegen en vooral te vinden in de Mendoza regio. De Argentijnse Merlot groeit op hoogte, maar wordt niet zoveel geplant aangezien de Malbec enorm populair is in Argentinië. Daarnaast wordt de Merlot vaak gemengd met Cabernet Sauvignon, omdat de druiven elkaar versterken. De druif wordt laat geoogst en produceert hierdoor een inktzwarte, paars gekleurde wijn. Merlot geeft de wijn een vol lichaam met intense aroma’s van rood fruit. Het is een zacht kruidige druif met een sappige kersensmaak. Merlot heeft daarnaast een ongecompliceerd, romige karakter.


Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.