Is het je wel eens opgevallen? Hamburgerzaken schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Anno 2022 is het broodje immens populair en niet meer weg te denken. Maar dit was tot een paar jaar geleden absoluut anders… Want waar een hamburger eerst gezien werd als goedkoop fastfood en allesbehalve culinaire voedsel, kan je er nu niet meer omheen. De burger is here to stay! Je kunt het zo gek niet bedenken of de meest bijzondere creaties staan wel ergens op een menukaart, uiteraard opgebouwd uit de beste ingrediënten. Zelfs chique restaurants volgen deze trend en serveren hun eigen specials. De zoektocht naar dé perfecte burger heeft zich ontwikkeld tot een heuse wetenschap. Burgerwetenschapper Martin Kintrup bundelde zijn onderzoek in een nieuw kookboek en leert je in Het Burger Boek hoe jij thuis de meest perfecte burger kunt bouwen.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Het Burger Boek - Martin Kintrup

De burger als superster

Schrijver Martin Kintrup is een gepassioneerde burgerontwikkelaar. Hij is chemicus, architect en alchemist in één. Als chemicus probeert hij de meest optimale recepten te vinden voor de broodjes, burgers en sauzen. Als architect ontwerpt hij de best mogelijke opbouw en zet hij die om naar de realiteit. En als alchemist streeft hij ernaar om de perfecte combinatie van ingrediënten te vinden. Om het voor burgerfans mogelijk te maken om thuis de perfecte opbouw te realiseren heeft hij als zijn bevindingen in zijn nieuwste boek: Het Burger Boek gegoten. En schrapte hij alle onnodige fasen uit het productieproces zodat jij met gemak de simpelste weg naar de perfecte burger kunt vinden. Met een team van 4 even gepassioneerde burgerbouwers ontwikkelde hij maar liefst 70 verschillende recepten voor burgers. 70 stuks!

Martin begint na zijn intro met een geïllustreerde uitleg over het algemene bouwplan van een burger. Zo begin je met het broodje, de bun. Onwijs belangrijk want het is de huisvesting van alle smakelijke inhoud. De lijm die deze vlees extravaganza bij elkaar houdt. Daarnaast is het belangrijk dat je een saus toevoegt, deze leidt de burger namelijk in een bepaalde smaakrichting. De burgerschijf, ofwel de patty, is de hoofdrolspeler in het verhaal en moet volgens Martin van goeie kwaliteit zijn. Dan heb je uiteraard toppings nodig. Want zo maak je van een basic burger een absolute superster. En vergeet vooral geen sla toe te voegen, want na al die smaakexplosie in je mond is een lekkere verfrissing altijd welkom.

The Good Stuff

Voordat Martin Kintrup zijn recepten in Het Burger Boek met je deelt, loopt hij nog wat belangrijke informatie door. Denk hierbij aan de verschillende tools die je kunt gebruiken in je burgerbereiding. Daarnaast legt hij zijn 12 stappen bun-manual aan je uit. Hierin kun je alles terugvinden over belangrijke ingrediënten, bereidingstechnieken en bewaartips. Er volgen daarna nog verschillende constructiewijzen en hij sluit af met zijn Feng Shui succesformule. Waarna het eindelijk tijd wordt voor the good stuff.

Verdeeld over 6 hoofdstukken tref je dus maar liefst 70 recepten aan voor de ultieme burger. Zo kun je kiezen voor burgers met rundvlees & wild, burgers met varkensvlees/wildzwijn of lamsvlees, burgers met gevogelte, burgers met vis & zeevruchten, vegetarische burgers en zelfs zoete burgers. Daarnaast wijdt Martin een hoofdstuk aan basisrecepten om zelf broodjes mee te maken. En eet je een burger natuurlijk niet solo, en dus voorziet hij je ook nog van begeleidende hapjes. Maiskolf anyone?

CONCLUSIE

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet de grootste burgerfan ben. Voornamelijk omdat die krengen altijd zo gigantisch groot zijn en je meestal een homp gehakt weg zit te eten. Stiekem is toch gewoon zo’n simpel klef burgertje van de Maccie mijn favoriet. Voor die bekentenis draait een burgerlover mij waarschijnlijk de nek om… En dus wordt het tijd om mijn burgerrepertoire te vergroten. In Het Burger Boek staan wel degelijk recepten die mijn aandacht trokken en die een kans verdienen om gemaakt te worden. Zo oogt de Duck Face burger (pag 108) veel belovend en was zelfs mijn vriend even enthousiast.

Hoewel het begin van het boek was fantasierijk en zelfs zweverig leest, valt een hoop informatie op zijn plek als je eenmaal begint aan de recepten. Je kunt gemakkelijk een burgertje bakken en die op een broodje doen. Maar dan doe je de burgerkunst van Martin Kintrup te kort. Spring eens uit de band en maak een burger zoals je die nog niet eerder geproefd hebt en ik denk dat ook jij dan ineens begrijpt waarom de burger anno 2022 zo hot en happening is. 

Het Burger Boek - Martin Kintrup
Pluspunten:
  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten.  
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • De bijpassende dranksuggesties zijn een leuke touch. Zo maak je een maaltijd helemaal compleet.
  • Het hoofdstuk met de sauzen bevat veel nuttige informatie. Ook omdat je deze bij andere maaltijden kunt inzetten.
Minpunten: 
  • Veel recepten bestaan uit zelfgemaakte componenten. Je moet veel bladeren in het boek om alle recepten voor sauzen, broodjes en toppings te vinden. Ik kies er persoonlijk voor om broodjes en sauzen kant-en-klaar aan te schaffen. 
  • Er wordt geen concrete bereidingstijd gegeven bij de recepten. Dit is onhandig omdat je nu niet kan inschatten hoelang het duurt voor je kunt eten.
  • Bepaalde burgers kunnen prijzig uitvallen door de bijzondere ingrediënten.
  • Hou je niet van hamburgers? Dan kan je dit boek skippen.

Nederlands | Druk: 1 | 9789401483544 | mei 2022 | Hardcover | 264 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEUKE KOOKBOEKEN: